De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

“De adviseur van Kamp C kwam langs op het juiste moment

2 mei 2017 door Verdiana Tedeschi

See2do huis.jpg

In het project See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Adviseur Piet Wielemans van Kamp C geeft advies aan koppels die hun huis willen renoveren. Wekelijks bezoekt hij huizen met onafhankelijk en neutraal bouwadvies: “Subsidies zullen alsmaar minderen en dan is onze ondersteuning in de vorm van bouwadvies belangrijk”.

Kris en Nele heten ze, het koppel dat afgelopen zomer een huis kocht uit 1954 in het centrum van Mechelen. Wonen in een huis, maar toch in het centrum van een stad is niet evident Dat ze grondig zullen moeten renoveren om aan de huidige normen te voldoen, daar zijn ze van op de hoogte. “Vlaanderen staat al volgebouwd. De keuze om een oude huis te kopen en die naar onze zin te renoveren was dus snel gemaakt. Ik pendel bovendien elke dag naar mijn werk. Dat ik met de fiets naar het station kan gaan, is een pluspunt. We wilden graag een huis naar ons eigen zin inrichten. Vandaar dat we een huis kochten dat meteen oud genoeg is”, zegt Nele.

Hoe pak je zo’n renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen. See2Do! helpt daarbij en laat de positieve effecten zien van innovatieve energiebesparende maatregelen. Huiseigenaars worden op die manier geïnspireerd tot actie. Het onafhankelijk renovatieadvies aan huis van een adviseur van Kamp C vormt daar een onderdeel van. “In het kader van See2Do! gaan we na met welke (ver)bouwvragen mensen zitten. We testen uit waarin we ondersteuning kunnen bieden en hoe we ze kunnen adviseren in hun (ver)bouwproject. Daarom bieden we onafhankelijk en neutraal bouwadvies aan huis aan. Daarbij hoort bijvoorbeeld een stappenplan. Wat moet je bijvoorbeeld eerst isoleren? We zien dat mensen massaal zonnepanelen beginnen te installeren terwijl ze beter eerst kunnen isoleren. Dus ook de volgorde van renovatie is belangrijk”, aldus Piet Wielemans van Kamp C.

Het project See2Do! maakt renovatieadvies aan huis mogelijk. Een persoonlijk gesprek met een professioneel adviseur over hoe jouw renovatie op een duurzame manier kan gebeuren. Duurzaam, dat betekent comfortabel voor jou en goed voor je omgeving. De adviseur komt langs in jouw woning en overloopt samen met jou de staat van de woning. Op die manier krijg je advies op maat: onder andere de temperatuur in de woning, daglicht, oriëntatie van de woning, luchtkwaliteit, akoestiek, beglazing, EPC-verslag, technische installaties en gasverbruik komen in het advies aan bod. “Het eerste wat je moet doen wat verlichting betreft is hallogeenlampen vervangen door led-lampen. Hallogeenlampen zijn grootverbruikers. Led-lampen zijn duurder dus koop meteen goede lampen van een degelijk merk”, aldus Piet.

Er zijn een heleboel beslissingen te nemen als je je woning gaat verbouwen, zeker als je dat op een duurzame manier wil doen. Duurzaam renoveren, dat betekent meer wooncomfort, lagere energiekosten én een leefbare woonomgeving. “Het advies van Piet is een neutraal advies en dat was voor ons belangrijk. De voorbije maanden hebben wel al met enkele architecten en aannemers gesproken, maar die gesprekken zijn van minder neutrale aard. Het is wel eens leuk om nu op een objectievere manier kennis op te doen. We hebben een antwoord gekregen op de vele vragen die we in al die maanden hebben opgedaan”, aldus Kris.

Ook als je al aan verbouwen bent maar toch nog met vragen zet, kan je een expert van See2Do! inschakelen. Je krijgt dan tips en mogelijke maatregelen die interessant kunnen zijn om je woning energiezuinig te maken. “We kregen als advies eerst ons dak te isoleren en dan pas de rest. Bovendien zullen we verwarmen op lage temperatuur en zijn we ook bereid om keuken-en badkamerkasten te recupereren. De adviseur van See2Do! kwam langs op het juiste moment”, zegt Nele. Achteraf ontvang je een rapport. Opgelet, dit rapport behandelt enkel de aspecten van duurzaam bouwen. Dit zijn geen raadgevingen over architectuur, vormgeving noch advies over stabiliteit. Het renovatie-advies is gratis, maar vervangt geen architect.

Labels:

 • Kamp C en Samenlevingsopbouw starten in Turnhout met een nieuw energiek project

  Kamp C en Samenlevingsopbouw gaan in Turnhout starten met een nieuw energiek project. Woon je in Turnhout en wil jij ook gezond en warm wonen voor minder geld? Meld je aan. We komen op bezoek bij je thuis, en we maken samen met jou een plan op om minder energie te verbruiken. We helpen je ook hierbij met tips en materiaal. Dat is allemaal gratis.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Circulariteit in de bouw

  Als grootverbruiker van materialen, ruimte, water en energie heeft de bouwsector een kolossale impact op het milieu. Zeker met het huidige lineaire model van ontginnen, produceren, consumeren en elimineren als afval. Komt daar nog eens bovenop dat een deel van het materiaal in de bouw al als afval weggeworpen wordt zelfs zonder dat het ooit heeft gediend.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
Sluiten