Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

“De adviseur van Kamp C kwam langs op het juiste moment

2 mei 2017 door Verdiana Tedeschi

See2do huis.jpg

In het project See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Adviseur Piet Wielemans van Kamp C geeft advies aan koppels die hun huis willen renoveren. Wekelijks bezoekt hij huizen met onafhankelijk en neutraal bouwadvies: “Subsidies zullen alsmaar minderen en dan is onze ondersteuning in de vorm van bouwadvies belangrijk”.

Kris en Nele heten ze, het koppel dat afgelopen zomer een huis kocht uit 1954 in het centrum van Mechelen. Wonen in een huis, maar toch in het centrum van een stad is niet evident Dat ze grondig zullen moeten renoveren om aan de huidige normen te voldoen, daar zijn ze van op de hoogte. “Vlaanderen staat al volgebouwd. De keuze om een oude huis te kopen en die naar onze zin te renoveren was dus snel gemaakt. Ik pendel bovendien elke dag naar mijn werk. Dat ik met de fiets naar het station kan gaan, is een pluspunt. We wilden graag een huis naar ons eigen zin inrichten. Vandaar dat we een huis kochten dat meteen oud genoeg is”, zegt Nele.

Hoe pak je zo’n renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen. See2Do! helpt daarbij en laat de positieve effecten zien van innovatieve energiebesparende maatregelen. Huiseigenaars worden op die manier geïnspireerd tot actie. Het onafhankelijk renovatieadvies aan huis van een adviseur van Kamp C vormt daar een onderdeel van. “In het kader van See2Do! gaan we na met welke (ver)bouwvragen mensen zitten. We testen uit waarin we ondersteuning kunnen bieden en hoe we ze kunnen adviseren in hun (ver)bouwproject. Daarom bieden we onafhankelijk en neutraal bouwadvies aan huis aan. Daarbij hoort bijvoorbeeld een stappenplan. Wat moet je bijvoorbeeld eerst isoleren? We zien dat mensen massaal zonnepanelen beginnen te installeren terwijl ze beter eerst kunnen isoleren. Dus ook de volgorde van renovatie is belangrijk”, aldus Piet Wielemans van Kamp C.

Het project See2Do! maakt renovatieadvies aan huis mogelijk. Een persoonlijk gesprek met een professioneel adviseur over hoe jouw renovatie op een duurzame manier kan gebeuren. Duurzaam, dat betekent comfortabel voor jou en goed voor je omgeving. De adviseur komt langs in jouw woning en overloopt samen met jou de staat van de woning. Op die manier krijg je advies op maat: onder andere de temperatuur in de woning, daglicht, oriëntatie van de woning, luchtkwaliteit, akoestiek, beglazing, EPC-verslag, technische installaties en gasverbruik komen in het advies aan bod. “Het eerste wat je moet doen wat verlichting betreft is hallogeenlampen vervangen door led-lampen. Hallogeenlampen zijn grootverbruikers. Led-lampen zijn duurder dus koop meteen goede lampen van een degelijk merk”, aldus Piet.

Er zijn een heleboel beslissingen te nemen als je je woning gaat verbouwen, zeker als je dat op een duurzame manier wil doen. Duurzaam renoveren, dat betekent meer wooncomfort, lagere energiekosten én een leefbare woonomgeving. “Het advies van Piet is een neutraal advies en dat was voor ons belangrijk. De voorbije maanden hebben wel al met enkele architecten en aannemers gesproken, maar die gesprekken zijn van minder neutrale aard. Het is wel eens leuk om nu op een objectievere manier kennis op te doen. We hebben een antwoord gekregen op de vele vragen die we in al die maanden hebben opgedaan”, aldus Kris.

Ook als je al aan verbouwen bent maar toch nog met vragen zet, kan je een expert van See2Do! inschakelen. Je krijgt dan tips en mogelijke maatregelen die interessant kunnen zijn om je woning energiezuinig te maken. “We kregen als advies eerst ons dak te isoleren en dan pas de rest. Bovendien zullen we verwarmen op lage temperatuur en zijn we ook bereid om keuken-en badkamerkasten te recupereren. De adviseur van See2Do! kwam langs op het juiste moment”, zegt Nele. Achteraf ontvang je een rapport. Opgelet, dit rapport behandelt enkel de aspecten van duurzaam bouwen. Dit zijn geen raadgevingen over architectuur, vormgeving noch advies over stabiliteit. Het renovatie-advies is gratis, maar vervangt geen architect.

Labels:

 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
 • Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

  IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

  Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

  Lees meer
 • Tien richtingaanwijzers voor een energetische renovatie

  Tussen 2017 en 2020 adviseerde Kamp C ruim 110 gezinnen in de regio Kempen met renovatieplannen op een intensere manier dan het bestaande bouwadvies in het kader van het SHINE-project. Ruim 60 daarvan hebben in deze periode één of meerdere ingrepen gedaan in hun ambities om de woning ingrijpend energetisch te renoveren. Zo’n renovatie is een lange weg die wordt afgelegd, waarbij de bouwheer duidelijk nood heeft aan een renovatiekompas.

  Lees meer
 • Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

  De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

  Lees meer
 • Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

  Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

  Lees meer
 • Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C

  Kamp C gaf vorig jaar (2020) welgeteld 860 bouwadviezen aan particuliere burgers. In 90% van de gevallen verliep dat volledig digitaal. Het nieuwe aanbod, dat omwille van corona in het leven werd geroepen, wordt duidelijk gesmaakt. Deze online service blijft dan ook in het aanbod van Kamp C opgenomen, ook na de coronacrisis.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
Sluiten