“De adviseur van Kamp C kwam langs op het juiste moment

2 mei 2017 door Verdiana Tedeschi

See2do huis.jpg

In het project See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Adviseur Piet Wielemans van Kamp C geeft advies aan koppels die hun huis willen renoveren. Wekelijks bezoekt hij huizen met onafhankelijk en neutraal bouwadvies: “Subsidies zullen alsmaar minderen en dan is onze ondersteuning in de vorm van bouwadvies belangrijk”.

Kris en Nele heten ze, het koppel dat afgelopen zomer een huis kocht uit 1954 in het centrum van Mechelen. Wonen in een huis, maar toch in het centrum van een stad is niet evident Dat ze grondig zullen moeten renoveren om aan de huidige normen te voldoen, daar zijn ze van op de hoogte. “Vlaanderen staat al volgebouwd. De keuze om een oude huis te kopen en die naar onze zin te renoveren was dus snel gemaakt. Ik pendel bovendien elke dag naar mijn werk. Dat ik met de fiets naar het station kan gaan, is een pluspunt. We wilden graag een huis naar ons eigen zin inrichten. Vandaar dat we een huis kochten dat meteen oud genoeg is”, zegt Nele.

Hoe pak je zo’n renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen. See2Do! helpt daarbij en laat de positieve effecten zien van innovatieve energiebesparende maatregelen. Huiseigenaars worden op die manier geïnspireerd tot actie. Het onafhankelijk renovatieadvies aan huis van een adviseur van Kamp C vormt daar een onderdeel van. “In het kader van See2Do! gaan we na met welke (ver)bouwvragen mensen zitten. We testen uit waarin we ondersteuning kunnen bieden en hoe we ze kunnen adviseren in hun (ver)bouwproject. Daarom bieden we onafhankelijk en neutraal bouwadvies aan huis aan. Daarbij hoort bijvoorbeeld een stappenplan. Wat moet je bijvoorbeeld eerst isoleren? We zien dat mensen massaal zonnepanelen beginnen te installeren terwijl ze beter eerst kunnen isoleren. Dus ook de volgorde van renovatie is belangrijk”, aldus Piet Wielemans van Kamp C.

Het project See2Do! maakt renovatieadvies aan huis mogelijk. Een persoonlijk gesprek met een professioneel adviseur over hoe jouw renovatie op een duurzame manier kan gebeuren. Duurzaam, dat betekent comfortabel voor jou en goed voor je omgeving. De adviseur komt langs in jouw woning en overloopt samen met jou de staat van de woning. Op die manier krijg je advies op maat: onder andere de temperatuur in de woning, daglicht, oriëntatie van de woning, luchtkwaliteit, akoestiek, beglazing, EPC-verslag, technische installaties en gasverbruik komen in het advies aan bod. “Het eerste wat je moet doen wat verlichting betreft is hallogeenlampen vervangen door led-lampen. Hallogeenlampen zijn grootverbruikers. Led-lampen zijn duurder dus koop meteen goede lampen van een degelijk merk”, aldus Piet.

Er zijn een heleboel beslissingen te nemen als je je woning gaat verbouwen, zeker als je dat op een duurzame manier wil doen. Duurzaam renoveren, dat betekent meer wooncomfort, lagere energiekosten én een leefbare woonomgeving. “Het advies van Piet is een neutraal advies en dat was voor ons belangrijk. De voorbije maanden hebben wel al met enkele architecten en aannemers gesproken, maar die gesprekken zijn van minder neutrale aard. Het is wel eens leuk om nu op een objectievere manier kennis op te doen. We hebben een antwoord gekregen op de vele vragen die we in al die maanden hebben opgedaan”, aldus Kris.

Ook als je al aan verbouwen bent maar toch nog met vragen zet, kan je een expert van See2Do! inschakelen. Je krijgt dan tips en mogelijke maatregelen die interessant kunnen zijn om je woning energiezuinig te maken. “We kregen als advies eerst ons dak te isoleren en dan pas de rest. Bovendien zullen we verwarmen op lage temperatuur en zijn we ook bereid om keuken-en badkamerkasten te recupereren. De adviseur van See2Do! kwam langs op het juiste moment”, zegt Nele. Achteraf ontvang je een rapport. Opgelet, dit rapport behandelt enkel de aspecten van duurzaam bouwen. Dit zijn geen raadgevingen over architectuur, vormgeving noch advies over stabiliteit. Het renovatie-advies is gratis, maar vervangt geen architect.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten