Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

“De adviseur van Kamp C kwam langs op het juiste moment

2 mei 2017 door Verdiana Tedeschi

See2do huis.jpg

In het project See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Adviseur Piet Wielemans van Kamp C geeft advies aan koppels die hun huis willen renoveren. Wekelijks bezoekt hij huizen met onafhankelijk en neutraal bouwadvies: “Subsidies zullen alsmaar minderen en dan is onze ondersteuning in de vorm van bouwadvies belangrijk”.

Kris en Nele heten ze, het koppel dat afgelopen zomer een huis kocht uit 1954 in het centrum van Mechelen. Wonen in een huis, maar toch in het centrum van een stad is niet evident Dat ze grondig zullen moeten renoveren om aan de huidige normen te voldoen, daar zijn ze van op de hoogte. “Vlaanderen staat al volgebouwd. De keuze om een oude huis te kopen en die naar onze zin te renoveren was dus snel gemaakt. Ik pendel bovendien elke dag naar mijn werk. Dat ik met de fiets naar het station kan gaan, is een pluspunt. We wilden graag een huis naar ons eigen zin inrichten. Vandaar dat we een huis kochten dat meteen oud genoeg is”, zegt Nele.

Hoe pak je zo’n renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen. See2Do! helpt daarbij en laat de positieve effecten zien van innovatieve energiebesparende maatregelen. Huiseigenaars worden op die manier geïnspireerd tot actie. Het onafhankelijk renovatieadvies aan huis van een adviseur van Kamp C vormt daar een onderdeel van. “In het kader van See2Do! gaan we na met welke (ver)bouwvragen mensen zitten. We testen uit waarin we ondersteuning kunnen bieden en hoe we ze kunnen adviseren in hun (ver)bouwproject. Daarom bieden we onafhankelijk en neutraal bouwadvies aan huis aan. Daarbij hoort bijvoorbeeld een stappenplan. Wat moet je bijvoorbeeld eerst isoleren? We zien dat mensen massaal zonnepanelen beginnen te installeren terwijl ze beter eerst kunnen isoleren. Dus ook de volgorde van renovatie is belangrijk”, aldus Piet Wielemans van Kamp C.

Het project See2Do! maakt renovatieadvies aan huis mogelijk. Een persoonlijk gesprek met een professioneel adviseur over hoe jouw renovatie op een duurzame manier kan gebeuren. Duurzaam, dat betekent comfortabel voor jou en goed voor je omgeving. De adviseur komt langs in jouw woning en overloopt samen met jou de staat van de woning. Op die manier krijg je advies op maat: onder andere de temperatuur in de woning, daglicht, oriëntatie van de woning, luchtkwaliteit, akoestiek, beglazing, EPC-verslag, technische installaties en gasverbruik komen in het advies aan bod. “Het eerste wat je moet doen wat verlichting betreft is hallogeenlampen vervangen door led-lampen. Hallogeenlampen zijn grootverbruikers. Led-lampen zijn duurder dus koop meteen goede lampen van een degelijk merk”, aldus Piet.

Er zijn een heleboel beslissingen te nemen als je je woning gaat verbouwen, zeker als je dat op een duurzame manier wil doen. Duurzaam renoveren, dat betekent meer wooncomfort, lagere energiekosten én een leefbare woonomgeving. “Het advies van Piet is een neutraal advies en dat was voor ons belangrijk. De voorbije maanden hebben wel al met enkele architecten en aannemers gesproken, maar die gesprekken zijn van minder neutrale aard. Het is wel eens leuk om nu op een objectievere manier kennis op te doen. We hebben een antwoord gekregen op de vele vragen die we in al die maanden hebben opgedaan”, aldus Kris.

Ook als je al aan verbouwen bent maar toch nog met vragen zet, kan je een expert van See2Do! inschakelen. Je krijgt dan tips en mogelijke maatregelen die interessant kunnen zijn om je woning energiezuinig te maken. “We kregen als advies eerst ons dak te isoleren en dan pas de rest. Bovendien zullen we verwarmen op lage temperatuur en zijn we ook bereid om keuken-en badkamerkasten te recupereren. De adviseur van See2Do! kwam langs op het juiste moment”, zegt Nele. Achteraf ontvang je een rapport. Opgelet, dit rapport behandelt enkel de aspecten van duurzaam bouwen. Dit zijn geen raadgevingen over architectuur, vormgeving noch advies over stabiliteit. Het renovatie-advies is gratis, maar vervangt geen architect.

Labels:

 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
Sluiten