Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Hoe efficiënt zijn dakpannen met zonnepanelen?

15 maart 2018 door Pantarein Publishing

zonnecellen.jpg

Wie wil investeren in groene energie, maar niet wil inboeten in op uitzicht, legt zonnepannen op zijn dak: dakpannen of leien met geïntegreerde PV-cellen. Omdat het rendement wat lager ligt en de kostprijs hoger is, is de terugverdientijd wat langer.

Fabrikanten als Wienerberger, Smartroof en Eternit zien de vraag naar geïntegreerde zonnepanelen jaar na jaar stijgen. Sowieso kiezen meer en meer mensen voor zonnepanelen. Wie daarnaast een esthetische, onopvallende look verkiest, laat zonnepannen of -leien op zijn dak leggen. Meestal gaat het om leien, want dat vlakke formaat leent zicht beter voor BIPV (building integrated photovoltaic). De technologie is dezelfde als bij opbouwpanelen, enkel de bevestiging verschilt. Bij inbouwmontage wordt de dakbedekking op bepaalde plaatsen vervangen door de PV-panelen, die waterdicht worden afgewerkt.

Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C: “In vergelijking met klassieke PV-panelen zijn zonnepannen kleinere modules. Ze worden aan elkaar gelinkt tot één werkend geheel. Dat houdt ook in dat er meer installatietechniek nodig is op het dak. Al die verschillende dakpannen of leien moeten elektrisch met mekaar verbonden worden. Een aantal fabrikanten levert de zonnepannen ook als één module, de pannen zijn dan aan elkaar gelinkt tot een dubbele of viervoudige module.”

Vervangbaar

Eternit is al tien jaar bezig met geïntegreerde zonnepanelen. De producent biedt zonneleien en -pannen met monokristallijne zonnecellen aan die rechtstreeks op de panlatten worden gelegd. Bernard Glorie, productmanager Slates & Components: “Het grote voordeel is dat het paneel makkelijk vervangen kan worden. Bovendien kunnen de dakpannen of leien en de zonnepanelen in één beweging door dezelfde dakdekker geplaatst worden, je hoeft geen beroep te doen op een gespecialiseerde firma. Bij een probleem, bijvoorbeeld een lek, kan je ook bij diezelfde aannemer terecht.”

Handig is ook dat sommige fabrikanten hun zonnepan zo ontworpen hebben dat ze combineerbaar is met klassieke dakpannen of leien. Maar de meerwaarde van het geïntegreerde systeem is in de eerste plaats esthetisch van aard. “De meeste mensen kiezen voor onze zonnepannen omdat ze willen investeren in groene energie en tegelijk niet willen inboeten op het uitzicht van hun dak”, zegt Bernard Glorie. Bert De Schutter van het Kenniscentrum Energie van Thomas More haalt nog een mogelijk pluspunt aan: “Het zou kunnen dat sneeuw iets sneller van de panelen verdwijnt als het begint te dooien. Dat hangt echter voornamelijk af van de zoninstraling, en met de huidige isolatienormen zal de invloed van de temperatuur minimaal zijn.”

Vooral nieuwbouw

Heeft het systeem ook beperkingen? Dirk Verbeeck: “Het grootste nadeel is de meer ingewikkelde installatietechniek. PV-panelen worden doorgaans gegarandeerd voor twintig jaar. Dan hebben ze nog een opbrengst van 80 à 85 procent van de initiële opbrengst. Maar ook daarna blijven die PV-installaties energie opwekken. De levensduur van PV-panelen schatten we op dertig jaar. Dat is minder lang dan een dakbedekking meegaat. Bij Smartroof en Eternit kunnen de PV-elementen wel vervangen worden. Hopelijk blijft dat systeem de volgende dertig jaar op de markt.”

“Het grootste nadeel is het kostenplaatje”, meent Bernard Glorie. “Omdat de zonnepanelen perfect moeten passen in het dak, werken we met een aluminium frame. Daardoor heb je meer kosten aan materialen dan bij opbouwzonnepanelen. Onze Solesia-pannen en -leien komen ook vooral in aanmerking bij nieuwbouw. Bij renovatie is het enkel interessant als je je volledige dak wil vernieuwen. En bij een plat dak hebben zonnepannen natuurlijk weinig zin.”

Lager rendement

Het rendement van zonnepannen ligt ook lager. Bert De Schutter: “Omdat er geen luchtstroming rond en onder de panelen is, zal de temperatuur tijdens zonnige en warme dagen sterk stijgen, waardoor het rendement van de panelen afneemt.” PV-panelen hebben een ideale bedrijfstemperatuur van zo’n 26°C. De klassieke montage, waarbij de PV-panelen los van het dak staan, laat verluchting en dus koeling onder de panelen toe. Dat is met geïntegreerde panelen niet altijd het geval. Zeker in combinatie met dunne-film-technologie gaan de rendementen daardoor wat kleiner worden. Die techniek is minder rendabel dan de meer klassieke panelen die samengesteld zijn uit mono- of polykristallijne cellen.

Bernard Glorie maakt daar een kanttekening bij. “Het klopt dat het belangrijk is dat er verluchting is, maar die hoeft niet direct onder het zonnepaneel te lopen. Als een dak correct wordt gelegd, is er nog altijd verluchting tussen het onderdak en het dak zelf.”

Het vermogen van de verschillende zonnepannen op de markt varieert van 75 tot zo’n 166 wattpiek (Wp) per vierkante meter. “Dat is de opbrengst die de module maximaal kan opleveren”, zegt Dirk Verbeeck. “Een klassiek paneel heeft een vermogen van zo’n 185 Wp/m2. Beduidend meer dus. Dat is onder meer te wijten aan die dunne-film-technologie. Daar staat tegenover dat de prijs van dunne-filmpanelen wat lager ligt. Ze hebben ook wat minder last van het effect van beschaduwing. Bij de klassieke mono- of polykristallijne cellen heeft één minder beschenen paneel immers invloed op de hele installatie.”

Grotere investering

De lagere opbrengsten maken de terugverdientijd van zonnepannen langer. Het totale kostenplaatje hangt uiteraard af van de oppervlakte van je dak, de ligging en hellingsgraad … Maar over het algemeen zijn zonnepannen een grotere investering dan opbouwzonnepanelen. Dirk Verbeeck: “Prijzen variëren natuurlijk van fabrikant tot fabrikant, maar voor een type zonnepannen of -leien voor een installatie van 40 vierkante meter kun je rekenen op 20.000 à 25.000 euro, of 500 à 625 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen. Voor klassieke monokristallijne panelen betaal je 200 à 400 euro per paneel (zo’n 133 tot 266 euro per vierkante meter), voor polykristallijne (met iets langer rendement) gaat het om 150 à 300 euro per paneel (zo’n 100 tot 200 euro per vierkante meter). Voor de installatie moet je er nog zo’n 15 procent bij rekenen. Kies je voor zonnepannen, dan spaar je natuurlijk wel dakbedekking uit, maar een installatie met zonnepannen of -leien blijft toch duurder dan een klassiek dak met opbouwpanelen.”

Volledig zonnedak

Een wat afwijkend idee van zonnepannen is wat de firma Izen op de markt brengt als het Entegre-zonnedak. Dat is vergelijkbaar met zonnepannen, maar wel in een groter formaat. De panelen worden gemonteerd op de pannenlatten en kunnen het hele dak bedekken. Hier ligt het rendement op 142,68 Wp/m². Nog altijd wat minder dan een klassiek paneel dus.

http://www.izen.be/nl/innovatie/entegre

Labels:

 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

  Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Tips voor een gezond verlucht huis bij thuiswerken

  Met de verstrengde maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn we nu massaal aan het thuiswerken. Het is toch belangrijk om regelmatig te verluchten. We geven enkele tips.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
Sluiten