Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

TOTEM-tool informeert bouwsector over milieu-impact van materialen

15 maart 2018 door Pantarein Publishing

aangekochtshutterstock_524061148.jpg

De materiaalimpact van verschillende bouwoplossingen objectief vergelijken? Met de gloednieuwe TOTEM-tool is dat voortaan mogelijk. “Wat is het duurzaamst: bouwen met een betonnen of een stalen structuur? TOTEM beantwoordt die vraag eindelijk op een objectieve manier”, getuigt Koen Feyaerts van VK Architects & Engineers.

Wereldwijd verbruikt de bouwsector 40 tot 50 procent van alle grondstoffen. Het materiaalgebruik is goed voor 10 tot 30 procent van de totale milieu-impact van een gebouw. Om architecten, projectontwikkelaars en aannemers te helpen duurzame keuzes te maken, werkten de drie Belgische gewesten de TOTEM-tool uit: Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials.De OVAM, Leefmilieu Brussel en de Service Public de Wallonie stelden de tool eind februari voor tijdens Batibouw.

Objectief en uniform

Met TOTEM heeft de bouwsector eindelijk een instrument in handen om de milieuprestaties van gebouwelementen of gebouwen te vergelijken en, uiteindelijk, te verbeteren. Koen Feyaerts, project engineer bij VK Architects & Engineers, is alvast opgetogen over de nieuwe rekenmodule. “Vroeger tastten we vaak in het duister over de milieu-impact en de duurzaamheid van bouwmaterialen. Zo was het zeer moeilijk om te achterhalen wat nu het duurzaamst is: bouwen met een betonnen of een stalen structuur. In vakpublicaties en -artikels liepen de meningen sterk uiteen. Met de TOTEM-tool kunnen we dat soort vragen nu eindelijk op een objectieve en uniforme manier beantwoorden.”

Bij VK Architects & Engineers vertrouwen ze al vanaf de prille ontwerpfase van een gebouw op de tool. “Onze architecten kijken bij elk nieuw ontwerp wat de duurzaamste keuzes zijn. Als we bijvoorbeeld een vloer ontwerpen, inclusief isolatie, afwerking enzovoort, kunnen we de verschillende materiaalopties voor elk onderdeel in de TOTEM-tool vergelijken. In no time weten we zo hoe we de duurzaamste keuzes kunnen maken. Bovendien berekent de tool de totale milieukost heel accuraat, in euro per vierkante meter.”

Gehele levenscyclus

In elke fase van zijn levenscyclus (ontginning, transport, productie …) verbruikt een gebouw of gebouwelement hulpbronnen. De uitstoot die daarbij ontstaat, heeft een impact op het milieu. Daarom beoordeelt TOTEM alle fases in die levenscyclus afzonderlijk. “Als gebruiker kan je die duurzaamheidsverschillen per fase heel precies bekijken”, vertelt Koen Feyaerts. “De tool maakt gebruik van zeventien criteria, zoals verzuring, klimaatverandering, uitputting grondstoffen en fijnstofvorming, om de uiteindelijke milieuscore te bepalen.”

Iedereen in de bouwsector kan de TOTEM-tool gratis gebruiken, net als de geïnteresseerde particulier. Een ingewikkelde handleiding is niet nodig. “We hebben bij VK Architects & Engineers de bètaversie uitgetest zonder gebruiksaanwijzing. Na een uurtje experimenteren vonden we vlot onze weg in de tool.”

TOTEM kan zowel voor particuliere woningen als kantoorgebouwen gebruikt worden. Ook bij renovatie of uitbreiding van een gebouw komt de tool van pas, omdat hij ook afzonderlijke gebouwelementen analyseert. Aangezien het een online tool is, kunnen gebruikers volop informatie met elkaar uitwisselen. Koen Feyaerts: “Stel dat je binnen je architectenbureau steeds dezelfde basisopbouw gebruikt bij een ontwerp. Dat basisontwerp kun je online uploaden in TOTEM, zodat alle medewerkers van het kantoor er snel toegang toe hebben.”

Product in ontwikkeling

TOTEM is geen afgewerkt, statisch product: elke dag worden nieuwe materialen en gebruiksopties toegevoegd. “Dat is belangrijk”, benadrukt Koen Feyaerts. “Door de materiaalsoorten op gezette tijd bij te werken, blijft de tool actueel.” Op termijn wordt TOTEM gekoppeld aan de federale EPD-databank (Environmental Product Declaration). “Op die manier kunnen we binnenkort ook de impact van installaties, zoals warmtepompen, via de tool vergelijken.”

Ook aan het gebruiksgemak wordt nog volop gesleuteld. “Van de ontwikkelaars hoorden we dat het tegen het einde van dit jaar mogelijk zal zijn om een 3D-file uit ons tekenprogramma in te laden in de tool. Zo zouden we de duurzaamste materiaalkeuzes voor een compleet gebouw in een kwartiertje kunnen berekenen.”

De drie gewesten organiseren binnenkort informatiesessies voor de bouwsector om kennis te maken met de rekenmodule.

www.totem-building.be

Labels:

 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

  In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
Sluiten