Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Rotor DC redt waardevolle bouwmaterialen van de sloophamer

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

Maarten Gielen Rotor DC.jpg

Wanneer in België een karaktervol kantoorgebouw wordt afgebroken, is ontmantelingsbedrijf Rotor DC er als de kippen bij. “Wij redden hoogwaardige bouwmaterialen van de schroothoop en geven ze een nieuw leven op de tweedehandsmarkt.”

Rotor DC (Deconstruction) is een telg van het ontwerp- en onderzoeksbedrijf Rotor, dat bij voorkeur met lokale en tweedehands bouwmaterialen werkt. Toen Rotor op zoek ging naar Belgische leveranciers van zulke materialen, bleken die nagenoeg onvindbaar. Dan verzamelen we ze maar zelf, dachten ze bij Rotor, en Rotor DC was geboren. 

Wat is ‘herbruikbaar’?

“We concentreren ons in de eerste plaats op werven van kantoorgebouwen, omdat daar vaak hoogwaardige materialen te vinden zijn”, vertelt Maarten Gielen, ontwerper en bezieler van Rotor en Rotor DC. “We hebben daarvoor kaderovereenkomsten met een aantal grote Brusselse vastgoedbedrijven. Daarnaast werken we samen met afbraakaannemers zoals De Meuter en Stallaert.”

Rotor DC focust niet alleen op het laaghangend fruit op afbraakwerven – bronzen klinken, vintage verlichting … – maar ook op minder vanzelfsprekende onderdelen, zoals de componenten van een systeemplafond. Al blijken niet alle bouwmaterialen even makkelijk te recupereren. “Snelbouwstenen vallen bijvoorbeeld te makkelijk uit elkaar als je ze probeert los te maken.”

Het bedrijf neemt ook andere argumenten in acht bij hun ontmantelingsactiviteiten. Maarten Gielen: “Het is niet omdat een bouwonderdeel demonteerbaar is, dat het voor ons ook automatisch herbruikbaar is. Wij vinden dat een onderdeel dat label pas verdient als de totale kost om het te demonteren lager is dan de waarde op de tweedehandsmarkt. Daarom nemen we ook altijd onze arbeidskosten in rekening.” Concreet beperkt Rotor DC zich tot kwaliteitsvolle materialen met een hoge aankoopprijs op de nieuwbouwmarkt. Hoogwaardig beslag van ramen en deuren komt dus in aanmerking. Constructiehout, dat bij de eerste aankoop al vrij goedkoop is, meestal niet.

Het goede voorbeeld

Rotor DC wil met het hergebruik van bouwmaterialen bewust meebouwen aan een circulaire economie. “Dat was al vanaf het prille begin onze voornaamste drijfveer”, benadrukt Maarten Gielen. “We zijn er immers van overtuigd dat circulaire economie dé economievorm van de toekomst is.”

De hele bouwsector meekrijgen in die visie, dat is een ander verhaal. “De wil om bouwmaterialen te hergebruiken is er. We werken niet toevallig samen met de grootste bouwmeesters van Brussel. Maar de bouwsector zit vast in het economische model van de vorige eeuw: de financiële waarde van bouwmaterialen maakt vandaag maar een klein deel uit van een vastgoedoperatie. Om de transitie te maken, hebben we dus nood aan nieuwe economische hefbomen.”

Wat kan een pioniersbedrijf als Rotor DC vandaag dan al doen? Het goede voorbeeld geven en zo de bouwsector inspireren, aldus Maarten Gielen. “Daarom zijn we beter af met een splinternieuw bouwproject waarbij we bij wijze van spreken enkel de binnendeuren hergebruiken, dan met een hyperambitieus recyclageproject dat op niets uitdraait of niet herhaalbaar is. Door te tonen wat nu al mogelijk is, zorgen we ervoor dat alle stakeholders van het project – ontwerpers, aannemers, opdrachtgevers … – met een positief gevoel achterblijven.”

Ecologische keuzes

Voor zijn afzetmarkt mikt Rotor DC op kopers die op zoek zijn naar sprekende, eigenzinnige bouwstukken. Maarten Gielen: “Ongeveer de helft van onze klanten zijn particulieren. In de toekomst zien we vooral heil in samenwerkingen met binnenhuisarchitecten voor middelgrote bouwprojecten.” Op de ‘gewone’ materialenmarkt meespelen blijft een uitdaging voor het bedrijf. “Voor elk van onze hoogwaardige onderdelen is er immers wel een goedkoop Chinees alternatief te vinden.”

De prijs die Rotor DC voor zijn ontmantelingswerken vraagt, ligt iets lager dan die van klassieke afbraakbedrijven. Toch is dat niet de belangrijkste drijfveer van vastgoedbedrijven om voor Rotor DC te kiezen. “Het idee dat ze op die manier de juiste ecologische keuze maken en meebouwen aan een duurzame bouwsector: dat blijkt meestal het doorslaggevende argument.”

Bedrijven die van de ontmantelingsdiensten van Rotor DC gebruik willen maken, kunnen terecht op www.rotordc.com. Ook hun webshop met herbruikbare bouwmaterialen is daar terug te vinden. “Ontwerpers die hergebruikte materialen in hun bouwproject willen opnemen, kunnen ook terecht bij onze consultancy-afdeling”, geeft Maarten Gielen nog mee. “Recent werkten we bijvoorbeeld samen met de architect van een Luiks universiteitsgebouw, die een gevelbekleding uit gerecupereerd hout wil integreren in zijn ontwerp. Ons onderzoeksteam heeft geholpen met het opstellen van het lastenboek en het technisch onderzoek.”

 

www.rotordc.com

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
Sluiten