Rotor DC redt waardevolle bouwmaterialen van de sloophamer

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

Maarten Gielen Rotor DC.jpg

Wanneer in België een karaktervol kantoorgebouw wordt afgebroken, is ontmantelingsbedrijf Rotor DC er als de kippen bij. “Wij redden hoogwaardige bouwmaterialen van de schroothoop en geven ze een nieuw leven op de tweedehandsmarkt.”

Rotor DC (Deconstruction) is een telg van het ontwerp- en onderzoeksbedrijf Rotor, dat bij voorkeur met lokale en tweedehands bouwmaterialen werkt. Toen Rotor op zoek ging naar Belgische leveranciers van zulke materialen, bleken die nagenoeg onvindbaar. Dan verzamelen we ze maar zelf, dachten ze bij Rotor, en Rotor DC was geboren. 

Wat is ‘herbruikbaar’?

“We concentreren ons in de eerste plaats op werven van kantoorgebouwen, omdat daar vaak hoogwaardige materialen te vinden zijn”, vertelt Maarten Gielen, ontwerper en bezieler van Rotor en Rotor DC. “We hebben daarvoor kaderovereenkomsten met een aantal grote Brusselse vastgoedbedrijven. Daarnaast werken we samen met afbraakaannemers zoals De Meuter en Stallaert.”

Rotor DC focust niet alleen op het laaghangend fruit op afbraakwerven – bronzen klinken, vintage verlichting … – maar ook op minder vanzelfsprekende onderdelen, zoals de componenten van een systeemplafond. Al blijken niet alle bouwmaterialen even makkelijk te recupereren. “Snelbouwstenen vallen bijvoorbeeld te makkelijk uit elkaar als je ze probeert los te maken.”

Het bedrijf neemt ook andere argumenten in acht bij hun ontmantelingsactiviteiten. Maarten Gielen: “Het is niet omdat een bouwonderdeel demonteerbaar is, dat het voor ons ook automatisch herbruikbaar is. Wij vinden dat een onderdeel dat label pas verdient als de totale kost om het te demonteren lager is dan de waarde op de tweedehandsmarkt. Daarom nemen we ook altijd onze arbeidskosten in rekening.” Concreet beperkt Rotor DC zich tot kwaliteitsvolle materialen met een hoge aankoopprijs op de nieuwbouwmarkt. Hoogwaardig beslag van ramen en deuren komt dus in aanmerking. Constructiehout, dat bij de eerste aankoop al vrij goedkoop is, meestal niet.

Het goede voorbeeld

Rotor DC wil met het hergebruik van bouwmaterialen bewust meebouwen aan een circulaire economie. “Dat was al vanaf het prille begin onze voornaamste drijfveer”, benadrukt Maarten Gielen. “We zijn er immers van overtuigd dat circulaire economie dé economievorm van de toekomst is.”

De hele bouwsector meekrijgen in die visie, dat is een ander verhaal. “De wil om bouwmaterialen te hergebruiken is er. We werken niet toevallig samen met de grootste bouwmeesters van Brussel. Maar de bouwsector zit vast in het economische model van de vorige eeuw: de financiële waarde van bouwmaterialen maakt vandaag maar een klein deel uit van een vastgoedoperatie. Om de transitie te maken, hebben we dus nood aan nieuwe economische hefbomen.”

Wat kan een pioniersbedrijf als Rotor DC vandaag dan al doen? Het goede voorbeeld geven en zo de bouwsector inspireren, aldus Maarten Gielen. “Daarom zijn we beter af met een splinternieuw bouwproject waarbij we bij wijze van spreken enkel de binnendeuren hergebruiken, dan met een hyperambitieus recyclageproject dat op niets uitdraait of niet herhaalbaar is. Door te tonen wat nu al mogelijk is, zorgen we ervoor dat alle stakeholders van het project – ontwerpers, aannemers, opdrachtgevers … – met een positief gevoel achterblijven.”

Ecologische keuzes

Voor zijn afzetmarkt mikt Rotor DC op kopers die op zoek zijn naar sprekende, eigenzinnige bouwstukken. Maarten Gielen: “Ongeveer de helft van onze klanten zijn particulieren. In de toekomst zien we vooral heil in samenwerkingen met binnenhuisarchitecten voor middelgrote bouwprojecten.” Op de ‘gewone’ materialenmarkt meespelen blijft een uitdaging voor het bedrijf. “Voor elk van onze hoogwaardige onderdelen is er immers wel een goedkoop Chinees alternatief te vinden.”

De prijs die Rotor DC voor zijn ontmantelingswerken vraagt, ligt iets lager dan die van klassieke afbraakbedrijven. Toch is dat niet de belangrijkste drijfveer van vastgoedbedrijven om voor Rotor DC te kiezen. “Het idee dat ze op die manier de juiste ecologische keuze maken en meebouwen aan een duurzame bouwsector: dat blijkt meestal het doorslaggevende argument.”

Bedrijven die van de ontmantelingsdiensten van Rotor DC gebruik willen maken, kunnen terecht op www.rotordc.com. Ook hun webshop met herbruikbare bouwmaterialen is daar terug te vinden. “Ontwerpers die hergebruikte materialen in hun bouwproject willen opnemen, kunnen ook terecht bij onze consultancy-afdeling”, geeft Maarten Gielen nog mee. “Recent werkten we bijvoorbeeld samen met de architect van een Luiks universiteitsgebouw, die een gevelbekleding uit gerecupereerd hout wil integreren in zijn ontwerp. Ons onderzoeksteam heeft geholpen met het opstellen van het lastenboek en het technisch onderzoek.”

 

www.rotordc.com

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten