21 april 2018

De vraag stijgt naar kwalitatieve betonproducten met een zo laag mogelijke milieu-impact. Een nieuw Interreg-project richt zich op de zuivere scheiding van de verschillende fracties van beton om hoogwaardige recyclage mogelijk te maken. De Vrije Universiteit Brussel heeft de leiding.
Om beton te produceren heb je cement nodig, maar de aanmaak daarvan is energie-intensief en gaat gepaard met een hoge CO₂- uitstoot. De milieu-impact is dus groot. Daarnaast ontstaat er elk jaar een berg bouw- en sloopafval. Betonpuin recycleren ligt niet voor de hand. Omdat het gehydrateerde cement niet gescheiden kan worden van het granulaat (zand en stenen), is het recyclaat poreus en van lagere kwaliteit. Negen partners uit Vlaanderen en Nederland slaan nu de handen in elkaar om de betonkringloop te sluiten.
Slim breken
Het doel van het Interreg-project ‘Beton naar hoogwaardig beton’ is tweeledig. In eerste instantie zullen de projectpartners twee innovatieve betonscheidingstechnologieën ontwikkelen: de SmartCrusher-technologie (SlimBreker) om betonpuin te scheiden, en microgolfbehandeling om het cement te reactiveren. Vervolgens willen ze aantonen dat de herwonnen grondstoffen (zand, granulaat en cement) via hoogwaardige recyclage opnieuw kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld in hoogwaardige elementen van (gewapend) beton en in dunne structurele betonpanelen (1 à 2 cm) met een innovatieve textielwapening.
Demo-installatie
Om de onderzochte technologieën op grotere schaal te demonstreren, wordt binnen het project een modulaire installatie gebouwd. Die zal betonpuin kunnen breken en scheiden in de oorspronkelijke componenten. Bouwprofessionals zullen de installatie in werking kunnen zien tijdens een demodag.
Meer info: www.grensregio.eu/projecten/beton-naar-hoogwaardig-beton