Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Hoe ontwerpen we gebouwen in 2025?

21 april 2018 door Pantarein Publishing

3. stefaan vandist.jpg

Slimme technologie zal de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Dat zegt trendwatcher Stefaan Vandist. Een fast forward naar de bouwsector anno 2025.

Hoe ontwerpen we gebouwen in 2025?

Stefaan Vandist: “Een van de grote uitdagingen van deze tijd is om het leven in de stad leefbaar te maken. De Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck wees er al meermaals op: we moeten compacter gaan wonen, en ook meer in de hoogte. Om steden leefbaarder te maken en te verlossen van verkeersdrukte zullen we functies als wonen, werken, ontspanning, winkelen en onderwijs steeds meer combineren binnen de schaarse ruimte in de stad. In stadsvernieuwingsprojecten transformeren woonblokken en stadsdelen tot kleine dorpjes binnen de stad. Digitale toepassingen maken het mogelijk om onze levenskwaliteit nog te vergroten. Ook opvallend: de deeleconomie zal de komende jaren tien keer sneller groeien dan de reguliere economie. Dergelijke evoluties zullen ongetwijfeld binnensluipen in de vastgoedsector.”

Hoe zullen die evoluties de vastgoedsector beïnvloeden?

“Co-working spaces kennen een steile opmars. Dat is een mooie vorm van deeleconomie: je deelt ruimte, talenten en tijd. WeWork, het wereldwijde coworking netwerk, bestaat 8 jaar en is al actief in 58 landen. Die coworking ruimtes nemen met 40 procent per jaar toe. Het ‘ideetje’ van twee ondernemers leidde tot een bedrijf dat 20 miljard dollar waard is. Die tendens heeft ongetwijfeld een impact op het bouwen van kantoren. WeWork gaat heel gericht op zoek naar plaatsen in de stad waar veel jonge volwassenen aan het werk zijn, bijvoorbeeld in de creatieve of de kennissector. Daar biedt het ruime kantoren aan die mensen uit verschillende disciplines samenbrengen. Het gaat om prachtige ontmoetingsplaatsen waar de community belangrijk is. Deze stimulerende omgeving leidt tot betere prestaties, zo blijkt.”

Hoe kunnen we de vergrijzing opvangen?

“Eén op de drie huishoudens in Noord-Amerika en Europa zal tegen 2035 een gezinshoofd hebben van 65 jaar of ouder. Velen brengen hun oude dag alleen of met z’n tweeën door in een (te) groot huis. Via digitale platformen is er een match mogelijk met jongeren die in de stad willen wonen maar een eigen huis te duur vinden. Dat is ook het uitgangspunt van Nesterly, een initiatief dat geïnspireerd is op de bekende datingapp Tinder. Nesterly biedt senioren en millennials de gelegenheid om over de generatiegrenzen heen een soulmate en huisgenoot te vinden. Voor senioren betekent Nesterly nieuw leven in huis, en in ruil voor wat praktische taken kunnen studenten of jonge professionals voor een prikje onderdak vinden in de steeds duurder wordende stad. ”

Op welke terreinen speelt slimme technologie verder nog een rol?

“Smart’ betekent steeds meer dat technologie ons in staat stelt om van een duurzame levensstijl de meest eenvoudige en comfortabele te maken. Op schaal van een stadsdeel kan je blockchain, gedragsalgoritmen, smart grids en warmtenetten inzetten om mensen te helpen duurzamer te leven.. In Antwerpen wordt vandaag een nieuw stadsdeel ontwikkeld, met als roepnaam Nieuw Zuid Smart City District. De lat ligt er hoog op het vlak van circulaire economie en energie-efficiëntie. Onder meer via blockchain, slimme meters en de analyse van big data zullen de bewoners slim omgaan met water, energie en materialen.”

Wat zijn voor u inspirerende buitenlandse voorbeelden?

“Het automerk BMW Mini ontwierp in 2017 Mini Living, een woonconcept in de voormalige gebouwen van een verffabriek in het Jing’An-district van Shanghai. De hele opzet ademt het motto ‘Creative Use of Space’. Met collectieve functies als coworking, deelwagens, horeca, een gedeelde tuin en een supermarkt wil Mini mensen uit de buurt samenbrengen en verbinden met de rest van de stad.”

“Ook interessant is wat Alphabet, het moederbedrijf van Google doet met dochter Sidewalk Labs. Dat heeft onder meer expertise in digitalisering, big data en menselijk gedrag in stedelijke omgevingen. Die kennis wil Sidewalk Labs toepassen op stedenbouw en een nieuw stadsdeel in Toronto: Quayside. Dat zal volledig gedreven worden door data. Een netwerk van sensoren genereert een continue stroom van informatie. Dit wordt misschien wel de blauwdruk voor de ultieme stad van de toekomst.”

Herman Konings enStefaan Vandist, We, myself & A.I. Over de close harmony van sociale, emotionele en artificiële intelligentie

 

Het boek verschijnt in mei bij Lannoo.

Labels:

Sluiten