Hoe ontwerpen we gebouwen in 2025?

21 april 2018 door Pantarein Publishing

3. stefaan vandist.jpg

Slimme technologie zal de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Dat zegt trendwatcher Stefaan Vandist. Een fast forward naar de bouwsector anno 2025.

Hoe ontwerpen we gebouwen in 2025?

Stefaan Vandist: “Een van de grote uitdagingen van deze tijd is om het leven in de stad leefbaar te maken. De Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck wees er al meermaals op: we moeten compacter gaan wonen, en ook meer in de hoogte. Om steden leefbaarder te maken en te verlossen van verkeersdrukte zullen we functies als wonen, werken, ontspanning, winkelen en onderwijs steeds meer combineren binnen de schaarse ruimte in de stad. In stadsvernieuwingsprojecten transformeren woonblokken en stadsdelen tot kleine dorpjes binnen de stad. Digitale toepassingen maken het mogelijk om onze levenskwaliteit nog te vergroten. Ook opvallend: de deeleconomie zal de komende jaren tien keer sneller groeien dan de reguliere economie. Dergelijke evoluties zullen ongetwijfeld binnensluipen in de vastgoedsector.”

Hoe zullen die evoluties de vastgoedsector beïnvloeden?

“Co-working spaces kennen een steile opmars. Dat is een mooie vorm van deeleconomie: je deelt ruimte, talenten en tijd. WeWork, het wereldwijde coworking netwerk, bestaat 8 jaar en is al actief in 58 landen. Die coworking ruimtes nemen met 40 procent per jaar toe. Het ‘ideetje’ van twee ondernemers leidde tot een bedrijf dat 20 miljard dollar waard is. Die tendens heeft ongetwijfeld een impact op het bouwen van kantoren. WeWork gaat heel gericht op zoek naar plaatsen in de stad waar veel jonge volwassenen aan het werk zijn, bijvoorbeeld in de creatieve of de kennissector. Daar biedt het ruime kantoren aan die mensen uit verschillende disciplines samenbrengen. Het gaat om prachtige ontmoetingsplaatsen waar de community belangrijk is. Deze stimulerende omgeving leidt tot betere prestaties, zo blijkt.”

Hoe kunnen we de vergrijzing opvangen?

“Eén op de drie huishoudens in Noord-Amerika en Europa zal tegen 2035 een gezinshoofd hebben van 65 jaar of ouder. Velen brengen hun oude dag alleen of met z’n tweeën door in een (te) groot huis. Via digitale platformen is er een match mogelijk met jongeren die in de stad willen wonen maar een eigen huis te duur vinden. Dat is ook het uitgangspunt van Nesterly, een initiatief dat geïnspireerd is op de bekende datingapp Tinder. Nesterly biedt senioren en millennials de gelegenheid om over de generatiegrenzen heen een soulmate en huisgenoot te vinden. Voor senioren betekent Nesterly nieuw leven in huis, en in ruil voor wat praktische taken kunnen studenten of jonge professionals voor een prikje onderdak vinden in de steeds duurder wordende stad. ”

Op welke terreinen speelt slimme technologie verder nog een rol?

“Smart’ betekent steeds meer dat technologie ons in staat stelt om van een duurzame levensstijl de meest eenvoudige en comfortabele te maken. Op schaal van een stadsdeel kan je blockchain, gedragsalgoritmen, smart grids en warmtenetten inzetten om mensen te helpen duurzamer te leven.. In Antwerpen wordt vandaag een nieuw stadsdeel ontwikkeld, met als roepnaam Nieuw Zuid Smart City District. De lat ligt er hoog op het vlak van circulaire economie en energie-efficiëntie. Onder meer via blockchain, slimme meters en de analyse van big data zullen de bewoners slim omgaan met water, energie en materialen.”

Wat zijn voor u inspirerende buitenlandse voorbeelden?

“Het automerk BMW Mini ontwierp in 2017 Mini Living, een woonconcept in de voormalige gebouwen van een verffabriek in het Jing’An-district van Shanghai. De hele opzet ademt het motto ‘Creative Use of Space’. Met collectieve functies als coworking, deelwagens, horeca, een gedeelde tuin en een supermarkt wil Mini mensen uit de buurt samenbrengen en verbinden met de rest van de stad.”

“Ook interessant is wat Alphabet, het moederbedrijf van Google doet met dochter Sidewalk Labs. Dat heeft onder meer expertise in digitalisering, big data en menselijk gedrag in stedelijke omgevingen. Die kennis wil Sidewalk Labs toepassen op stedenbouw en een nieuw stadsdeel in Toronto: Quayside. Dat zal volledig gedreven worden door data. Een netwerk van sensoren genereert een continue stroom van informatie. Dit wordt misschien wel de blauwdruk voor de ultieme stad van de toekomst.”

Herman Konings enStefaan Vandist, We, myself & A.I. Over de close harmony van sociale, emotionele en artificiële intelligentie

 

Het boek verschijnt in mei bij Lannoo.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
Sluiten