Hoe ver staan we met het Cradle to Cradleprincipe in België?

21 april 2018 door Pantarein Publishing

kas-zonneschoorsteen-705x470.jpg

De circulaire economie kreeg de afgelopen jaren veel aandacht door het werk van Ellen MacArthur. Zij onderzocht de transitie naar circulaire bedrijfsprocessen, gebaseerd op een gesloten kringloop van materialen. Het sluit aan bij de principes van Cradle to Cradle.

‘Vlaanderen Circulair’ is een platform aangestuurd door de OVAM. Het ondersteunt bedrijven bij de omschakeling naar een circulaire werkwijze en ziet een toenemende belangstelling van bedrijven, organisaties en consumenten.

Cradle to Cradle is een goede basis voor de circulaire economie. Het principe werkt met heel concrete criteria zoals gezonde, herbruikbare materialen, hernieuwbare energie, een goede waterhuishouding en sociale verantwoordelijkheid. Bedrijven die daaraan beantwoorden kunnen een internationaal erkend certificaat voor hun producten krijgen: Cradle to Cradle CertfiedTM Product. In Vlaanderen is er het Cradle to Cradle Platform, dat ondernemingen begeleidt bij het behalen van de erkenning. Net over de grens, in Eindhoven, is EPEA Nederland gevestigd. “In onze Cradle to Cradlevisie leggen we het accent op het vergroten van onze positieve impact en niet op het verminderen van de negatieve impact, zoals vaak gebeurt”, zegt Hein van Tuijl, managing director van EPEA Nederland. “We werken op basis van eco-effectiviteit, in tegenstelling tot het klassieke eco-efficiëntieconcept.”

Veel ervaring

EPEA is een Duitse organisatie die in 1987 werd opgericht door de chemicus Michael Braungart. In zijn jonge jaren was hij aan de slag bij Greenpeace. “Hij wou samenwerken met de industrie om ervoor te zorgen dat processen niet langer schadelijk zijn voor het milieu maar bijdragen aan de levenskwaliteit”, vertelt Hein van Tuijl. “Ik werkte eerst een aantal jaren voor EPEA in Duitsland. In de jaren negentig ontwikkelden zij een theoretisch raamwerk. Braungart maakte in New York kennis met architect William McDonough. Die was toen al befaamd om zijn ecologische aanpak. In 2002 schreven ze samen het boek Cradle to Cradle, en zo raakte het concept bekend bij het grote publiek. Er ging dus wel zowat vijftien jaar werk aan vooraf.”

Gezonde long

Het nieuwe stadskantoor van Venlo werd ontworpen volgens de principes van Cradle to Cradle. Dat is een vrij recent voorbeeld. Het staat in een stedelijke omgeving met een slechte buitenlucht. De binnenlucht van gebouwen is er vaak nog erger aan toe. Hein van Tuijl: “De groengevel functioneert als een gezonde long. De lucht in het gebouw wordt gezuiverd, en het effect is voelbaar tot 500 meter in de omtrek. Het ziekteverzuim daalde met 1,5 procent. Venlo investeert ook in het sensibiliseren van de bevolking.”

Nog een voorbeeld is een kledingcollectie van winkelketen C&A. “We ontwikkelden samen een lijn die gebaseerd is op 100 procent biologisch katoen en op verfstoffen die geen ongezonde chemicaliën bevatten. Een T-shirt met een katoenvezel kan je enkele keren recycleren. Wel worden de vezels telkens wat korter. Uiteindelijk moet je ze kunnen composteren of veilig verbranden zodat de assen de bodem kunnen verrijken”, aldus Hein van Tuijl.

Uiteenlopende sectoren

Cradle to Cradle vinden we inmiddels terug in verschillende sectoren. Beddenfabrikant Veldeman ontwikkelde met Resleep het eerste volledig recycleerbare bed. Het gaat om een boxspring en matras die de klant volledig uit elkaar kan halen. Na recyclage kan je de onderdelen opnieuw gebruiken. De materialen hebben een lage impact op het milieu. Zo is de hoes van de matras gemaakt uit gerecycleerde petflessen.

Hein van Tuijl: “Er is nog zoveel potentieel voor verbetering, bijvoorbeeld in de bouwsector. Die claimt ongeveer de helft van al onze grondstoffen. Toch bouwen we doorgaans nog steeds vrij klassiek en gaan veel grondstoffen direct of na één recyclingstap verloren. We moeten ook stevig inzetten op de impact van producten op onze gezondheid. Mensen zijn zich er onvoldoende van bewust, maar materialen hebben een directe invloed op onze gezondheid door bijvoorbeeld fijnstof en uitdamping.”

 

Meer info: www.epea.nl en www.c2cplatform.be

 

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Tips om te besparen op je waterverbruik

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

  Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
Sluiten