Kamp C is gesloten op 13 en 14 mei door een feestdag.

Bouwen zonder nagels en schroeven

1 juni 2018 door Pantarein Publishing

5 WOODinc.jpg

WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.

“Voor onze houtskeletbouw werken we met prefab gelamelleerde balken en kolommen”, legt Van de Heyning uit. “Die zijn genummerd. Je zet ze makkelijk in elkaar via connectoren (verbindingen) op maat. Je hebt er geen nagels en schroeven voor nodig, maar stalen pennen die je er zelf met een hamer kan inslaan. Het is een beetje te vergelijken met meccano.”

Ook isolatie

WOODinc fabriceert de structuur, de doe-het-zelver zet hem zelf in elkaar. “Dat kan zonder bouwkennis. We geven een korte opleiding en dan kan je met ons montageplan aan de slag. We leveren ook kant-en-klare isolatiecassettes, volledig uit duurzame materialen. We kunnen dus een duurzaam geïsoleerde ruwbouw leveren, de klant kiest zelf de soorten hout.”

Het bedrijf richt zich niet alleen op de zelfbouwer, maar realiseert ook grote projecten als serviceflats, kantoorgebouwen en studentenwoningen. Daar komt wel een aannemer bij te pas of assisteert WOODinc zelf bij de bouw.

Volgens de circulaire economie

Doordat hij werkt met hout, dat duurzaam is, uitstekende isolerende eigenschappen heeft en de laagste CO2-voetafdruk van alle traditionele bouwmaterialen, is WOODinc een leverancier die werkt volgens de circulaire economie. De bouw levert geen afval op en er moeten geen machines gebruikt worden. De paal- en balkmethode is de sterkste variant van houtskeletbouw, waardoor de houtstructuren een lang leven hebben. Bovendien kunnen ze gedemonteerd en hergebruikt worden.

“De pennen zijn verankerd, maar je kan ze er ook zelf terug uitslaan”, legt Van de Heyning uit. “Je kan een woning dus gemakkelijk demonteren om er aanpassingen in te doen. Dat is veel duurzamer en minder arbeidsintensief dan een bestaande woning renoveren. Een renovatie volgens de huidige milieunormen en de snel veranderende technologie, leidt bijna tot een volledige afbraak.”

Laagste prijs

“Je kan alles beter afbreken en een nieuwbouw zetten met duurzame en herbruikbare materialen”, vindt Van de Heyning. Hij betreurt dat de overheid daar niet op inspeelt. “De BTW op een renovatie is maar 6%, terwijl die op nieuwbouw 21% is. Bij publieke aanbestedingen zien we ook nog steeds dat de laagste prijs het wint, wat niet per se de beste of meest duurzame is.”

Labels:

 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

  Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Vacature Projectingenieur duurzame technieken

  De provincie Antwerpen zoekt voor het Departement Logistiek – Dienst Architectuur en Vastgoed in het Antwerps provinciehuis een expert in duurzame technische installaties.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
Sluiten