Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/03/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Bouwen zonder nagels en schroeven

1 juni 2018 door Pantarein Publishing

5 WOODinc.jpg

WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.

“Voor onze houtskeletbouw werken we met prefab gelamelleerde balken en kolommen”, legt Van de Heyning uit. “Die zijn genummerd. Je zet ze makkelijk in elkaar via connectoren (verbindingen) op maat. Je hebt er geen nagels en schroeven voor nodig, maar stalen pennen die je er zelf met een hamer kan inslaan. Het is een beetje te vergelijken met meccano.”

Ook isolatie

WOODinc fabriceert de structuur, de doe-het-zelver zet hem zelf in elkaar. “Dat kan zonder bouwkennis. We geven een korte opleiding en dan kan je met ons montageplan aan de slag. We leveren ook kant-en-klare isolatiecassettes, volledig uit duurzame materialen. We kunnen dus een duurzaam geïsoleerde ruwbouw leveren, de klant kiest zelf de soorten hout.”

Het bedrijf richt zich niet alleen op de zelfbouwer, maar realiseert ook grote projecten als serviceflats, kantoorgebouwen en studentenwoningen. Daar komt wel een aannemer bij te pas of assisteert WOODinc zelf bij de bouw.

Volgens de circulaire economie

Doordat hij werkt met hout, dat duurzaam is, uitstekende isolerende eigenschappen heeft en de laagste CO2-voetafdruk van alle traditionele bouwmaterialen, is WOODinc een leverancier die werkt volgens de circulaire economie. De bouw levert geen afval op en er moeten geen machines gebruikt worden. De paal- en balkmethode is de sterkste variant van houtskeletbouw, waardoor de houtstructuren een lang leven hebben. Bovendien kunnen ze gedemonteerd en hergebruikt worden.

“De pennen zijn verankerd, maar je kan ze er ook zelf terug uitslaan”, legt Van de Heyning uit. “Je kan een woning dus gemakkelijk demonteren om er aanpassingen in te doen. Dat is veel duurzamer en minder arbeidsintensief dan een bestaande woning renoveren. Een renovatie volgens de huidige milieunormen en de snel veranderende technologie, leidt bijna tot een volledige afbraak.”

Laagste prijs

“Je kan alles beter afbreken en een nieuwbouw zetten met duurzame en herbruikbare materialen”, vindt Van de Heyning. Hij betreurt dat de overheid daar niet op inspeelt. “De BTW op een renovatie is maar 6%, terwijl die op nieuwbouw 21% is. Bij publieke aanbestedingen zien we ook nog steeds dat de laagste prijs het wint, wat niet per se de beste of meest duurzame is.”

Labels:

 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • URBCON lanceert aanbesteding voor Gentse pilot

  Het URBCON-project reduceert de CO2-uitstoot van betonconstructies door primaire grondstoffen te vervangen door bijproducten zoals metaalslakken en verbrandingsassen. De URBCON-partners ontwikkelen deze betonmixen en zullen ze testen en demonstreren in 3 pilots. De Stad Gent schreef een aanbesteding uit voor de bouw van haar pilootproject: een evacuatietrap in duurzaam beton voor de basisschool ‘De Zonnepoort’.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • CBCI onderzoekt bouwen met biobased en circulaire materialen

  Hoe kunnen we grondstoffen in de bouw efficiënter gebruiken? Kan dat met biobased en circulaire materialen? En hoe maken we de omschakeling naar een biobased, circulaire bouw?

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
Sluiten