1 juni 2018

WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.
“Voor onze houtskeletbouw werken we met prefab gelamelleerde balken en kolommen”, legt Van de Heyning uit. “Die zijn genummerd. Je zet ze makkelijk in elkaar via connectoren (verbindingen) op maat. Je hebt er geen nagels en schroeven voor nodig, maar stalen pennen die je er zelf met een hamer kan inslaan. Het is een beetje te vergelijken met meccano.”
Ook isolatie
WOODinc fabriceert de structuur, de doe-het-zelver zet hem zelf in elkaar. “Dat kan zonder bouwkennis. We geven een korte opleiding en dan kan je met ons montageplan aan de slag. We leveren ook kant-en-klare isolatiecassettes, volledig uit duurzame materialen. We kunnen dus een duurzaam geïsoleerde ruwbouw leveren, de klant kiest zelf de soorten hout.”
Het bedrijf richt zich niet alleen op de zelfbouwer, maar realiseert ook grote projecten als serviceflats, kantoorgebouwen en studentenwoningen. Daar komt wel een aannemer bij te pas of assisteert WOODinc zelf bij de bouw.
Volgens de circulaire economie
Doordat hij werkt met hout, dat duurzaam is, uitstekende isolerende eigenschappen heeft en de laagste CO2-voetafdruk van alle traditionele bouwmaterialen, is WOODinc een leverancier die werkt volgens de circulaire economie. De bouw levert geen afval op en er moeten geen machines gebruikt worden. De paal- en balkmethode is de sterkste variant van houtskeletbouw, waardoor de houtstructuren een lang leven hebben. Bovendien kunnen ze gedemonteerd en hergebruikt worden.
“De pennen zijn verankerd, maar je kan ze er ook zelf terug uitslaan”, legt Van de Heyning uit. “Je kan een woning dus gemakkelijk demonteren om er aanpassingen in te doen. Dat is veel duurzamer en minder arbeidsintensief dan een bestaande woning renoveren. Een renovatie volgens de huidige milieunormen en de snel veranderende technologie, leidt bijna tot een volledige afbraak.”
Laagste prijs
“Je kan alles beter afbreken en een nieuwbouw zetten met duurzame en herbruikbare materialen”, vindt Van de Heyning. Hij betreurt dat de overheid daar niet op inspeelt. “De BTW op een renovatie is maar 6%, terwijl die op nieuwbouw 21% is. Bij publieke aanbestedingen zien we ook nog steeds dat de laagste prijs het wint, wat niet per se de beste of meest duurzame is.”