Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Bouwen zonder nagels en schroeven

1 juni 2018 door Pantarein Publishing

5 WOODinc.jpg

WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.

“Voor onze houtskeletbouw werken we met prefab gelamelleerde balken en kolommen”, legt Van de Heyning uit. “Die zijn genummerd. Je zet ze makkelijk in elkaar via connectoren (verbindingen) op maat. Je hebt er geen nagels en schroeven voor nodig, maar stalen pennen die je er zelf met een hamer kan inslaan. Het is een beetje te vergelijken met meccano.”

Ook isolatie

WOODinc fabriceert de structuur, de doe-het-zelver zet hem zelf in elkaar. “Dat kan zonder bouwkennis. We geven een korte opleiding en dan kan je met ons montageplan aan de slag. We leveren ook kant-en-klare isolatiecassettes, volledig uit duurzame materialen. We kunnen dus een duurzaam geïsoleerde ruwbouw leveren, de klant kiest zelf de soorten hout.”

Het bedrijf richt zich niet alleen op de zelfbouwer, maar realiseert ook grote projecten als serviceflats, kantoorgebouwen en studentenwoningen. Daar komt wel een aannemer bij te pas of assisteert WOODinc zelf bij de bouw.

Volgens de circulaire economie

Doordat hij werkt met hout, dat duurzaam is, uitstekende isolerende eigenschappen heeft en de laagste CO2-voetafdruk van alle traditionele bouwmaterialen, is WOODinc een leverancier die werkt volgens de circulaire economie. De bouw levert geen afval op en er moeten geen machines gebruikt worden. De paal- en balkmethode is de sterkste variant van houtskeletbouw, waardoor de houtstructuren een lang leven hebben. Bovendien kunnen ze gedemonteerd en hergebruikt worden.

“De pennen zijn verankerd, maar je kan ze er ook zelf terug uitslaan”, legt Van de Heyning uit. “Je kan een woning dus gemakkelijk demonteren om er aanpassingen in te doen. Dat is veel duurzamer en minder arbeidsintensief dan een bestaande woning renoveren. Een renovatie volgens de huidige milieunormen en de snel veranderende technologie, leidt bijna tot een volledige afbraak.”

Laagste prijs

“Je kan alles beter afbreken en een nieuwbouw zetten met duurzame en herbruikbare materialen”, vindt Van de Heyning. Hij betreurt dat de overheid daar niet op inspeelt. “De BTW op een renovatie is maar 6%, terwijl die op nieuwbouw 21% is. Bij publieke aanbestedingen zien we ook nog steeds dat de laagste prijs het wint, wat niet per se de beste of meest duurzame is.”

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Blog 19: Leren van andere sectoren

  Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
Sluiten