Bouwen zonder nagels en schroeven

1 juni 2018 door Pantarein Publishing

5 WOODinc.jpg

WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.

“Voor onze houtskeletbouw werken we met prefab gelamelleerde balken en kolommen”, legt Van de Heyning uit. “Die zijn genummerd. Je zet ze makkelijk in elkaar via connectoren (verbindingen) op maat. Je hebt er geen nagels en schroeven voor nodig, maar stalen pennen die je er zelf met een hamer kan inslaan. Het is een beetje te vergelijken met meccano.”

Ook isolatie

WOODinc fabriceert de structuur, de doe-het-zelver zet hem zelf in elkaar. “Dat kan zonder bouwkennis. We geven een korte opleiding en dan kan je met ons montageplan aan de slag. We leveren ook kant-en-klare isolatiecassettes, volledig uit duurzame materialen. We kunnen dus een duurzaam geïsoleerde ruwbouw leveren, de klant kiest zelf de soorten hout.”

Het bedrijf richt zich niet alleen op de zelfbouwer, maar realiseert ook grote projecten als serviceflats, kantoorgebouwen en studentenwoningen. Daar komt wel een aannemer bij te pas of assisteert WOODinc zelf bij de bouw.

Volgens de circulaire economie

Doordat hij werkt met hout, dat duurzaam is, uitstekende isolerende eigenschappen heeft en de laagste CO2-voetafdruk van alle traditionele bouwmaterialen, is WOODinc een leverancier die werkt volgens de circulaire economie. De bouw levert geen afval op en er moeten geen machines gebruikt worden. De paal- en balkmethode is de sterkste variant van houtskeletbouw, waardoor de houtstructuren een lang leven hebben. Bovendien kunnen ze gedemonteerd en hergebruikt worden.

“De pennen zijn verankerd, maar je kan ze er ook zelf terug uitslaan”, legt Van de Heyning uit. “Je kan een woning dus gemakkelijk demonteren om er aanpassingen in te doen. Dat is veel duurzamer en minder arbeidsintensief dan een bestaande woning renoveren. Een renovatie volgens de huidige milieunormen en de snel veranderende technologie, leidt bijna tot een volledige afbraak.”

Laagste prijs

“Je kan alles beter afbreken en een nieuwbouw zetten met duurzame en herbruikbare materialen”, vindt Van de Heyning. Hij betreurt dat de overheid daar niet op inspeelt. “De BTW op een renovatie is maar 6%, terwijl die op nieuwbouw 21% is. Bij publieke aanbestedingen zien we ook nog steeds dat de laagste prijs het wint, wat niet per se de beste of meest duurzame is.”

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
Sluiten