Omgekeerd bouwen: tot 35% goedkoper en dubbel zo snel

21 juni 2018 door Sarah Verbeeck

Bhaluu Construction.jpg

De Belgische start-up Bhaluu Construction maakt gebruik van een omgekeerde bouwmethode, waarbij de wanden van binnen naar buiten worden opgetrokken. De innovatieve techniek kan naar verluidt 35 procent op de kostprijs en 55 procent op de bouwtijd besparen.

Traditioneel begint de bouw van een huis met de fundering, gevolgd door de buitenmuren en de interieurafwerking. Bij Bhaluu Construction draaien ze die volgorde om. De techniek verschaft volgens hen niet alleen meer ontwerpvrijheid aan architecten, maar biedt ook voordelen op het vlak van ecologie en efficiëntie.

Skelet met betonlaag

Bhaluu Construction steunt voor zijn vernieuwende techniek op de Grenitt-technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een isolerende betonlaag uit microvezels. Het bouwproces bestaat uit drie stappen, te beginnen met de structuur van de woning. Die bestaat uit een hout- of staalskelet dat wordt dichtgemaakt met gipsplaatwanden. Vervolgens is het de beurt aan de Grenitt-laag: die is niet alleen brandveilig en isolerend, maar ook zelfdragend en regenafstotend. Pas in de laatste fase volgt de buitenkant, die op verschillende manier kan worden afgewerkt.

Minder koude, minder afval

Omgekeerd bouwen biedt volgens de bedenkers tal van voordelen. Zo wordt het gebruik van verschillende isolatielagen of bouwstaalnetten overbodig. De microvezels garanderen bovendien een stevige constructie, een aangename binnentemperatuur en een uitstekende akoestische isolatie. Omdat Bhaluu Construction de woning in één keer in beton giet, wordt ook het risico op koudebruggen geëlimineerd.

Het hele bouwproces duurt ook veel minder lang, waardoor het kostenplaatje een pak lager ligt. Volgens de initiatiefnemers zou omgekeerd bouwen tot 35 procent goedkoper zijn en 55 procent sneller verlopen. Ook op ecologisch vlak scoort de techniek goede punten: er wordt minder bouwmateriaal gebruikt en minder afval geproduceerd.

Bouwrobot

De ingenieurs van Bhaluu Construction willen in de toekomst nog een stapje verder gaan. Ze zijn volop bezig met de ontwikkeling van een robot die de Grenitt-laag automatisch kan plaatsen. Op die manier willen ze de werkdruk van arbeiders op de bouwwerf verlichten. De robot zou al na de eerste, structurele fase de woning in zijn eentje verder kunnen afwerken.

Labels:

 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • “Circulair aanbesteden levert meer innovatieve, duurzame voorstellen op”

  De markt voldoende ruimte geven om zelf innovatieve voorstellen te doen voor een bouwproject: dat is de kern van circulair aanbesteden. “Als de focus niet op de laagste prijs maar op het beste voorstel ligt, komen aannemers en uitvoerders veel creatiever uit de hoek”, zegt Jonathan Verdonck van Kamp C

  Lees meer
 • Circulair bouwen: “Materialenpaspoort maakt hergebruik van materialen makkelijker”

  Het gebruik van circulaire materialen is een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. De materialen worden zo lang mogelijk (her)gebruikt, tot ze uiteindelijk op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. “Een materialenpaspoort kan een hulpmiddel zijn om materialen opnieuw te gebruiken of terug te winnen”, zegt Wim Debacker van onderzoekscentrum VITO.  

  Lees meer
 • Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

  Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

  Lees meer
 • Circulair bouwen: 7 tips van een architect

  Nu duurzaam bouwen stilaan ingeburgerd raakt, komt de overtreffende trap in het verschiet: circulair bouwen. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op duurzame materialen en technieken, maar vooral ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt? Kris Blykers van A-tract Architecture geeft tips.

  Lees meer
 • ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

  De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

  Lees meer
 • Restaurant in Utrecht scoort met innovatief businessmodel

  Een volledig demontabel gebouw, opgetrokken volgens circulaire principes: restaurant The Green House in Utrecht is een knap staaltje circulair bouwen. Maar wat het concept echt innovatief maakt, is het businessmodel dat erachter schuilgaat. “Zaken als meubilair en verlichting worden niet aangekocht maar geleased. Zelfs de kruiden in de serre worden betaald per gebruik.”

  Lees meer
 • Veroorzaakt Cross Laminated Timber een revolutie in de bouw?

  Met een team van 8 medewerkers 62 serviceflats optrekken in 6 weken tijd? De disruptieve bouwtechniek Cross Laminated Timber (CLT) maakt het mogelijk. De bedrijven Beneens en CLT-S sprongen al op de kar en doen voor Kamp C de voordelen van deze innovatieve bouwmethode uit de doeken.

  Lees meer
 • Een huis als een IKEA-meubel: Vlaams bedrijf lanceert zelfbouwpakket-ten

  Het Vlaamse bouwbedrijf Systimber wil de Europese bouwmarkt veroveren met een eenvoudig maar slim concept: een massieve houtbouwconstructie die je in elkaar kan zetten zonder hijswerktuigen.

  Lees meer
 • Bouwen zonder nagels en schroeven

  WOODinc levert duurzame houtskeletbouw die je zelf kunt monteren en hergebruiken.

  Lees meer
Sluiten