Een huis als een IKEA-meubel: Vlaams bedrijf lanceert zelfbouwpakket-ten

5 juli 2018 door Sarah Verbeeck

Systimber.jpg

Het Vlaamse bouwbedrijf Systimber wil de Europese bouwmarkt veroveren met een eenvoudig maar slim concept: een massieve houtbouwconstructie die je in elkaar kan zetten zonder hijswerktuigen.

Het zelfbouwpakket bevat slechts twee componenten: houten balken en metalen afstandshouders. Die afstandshouders schakelen de lange, verticale balken via een tand- en groefverbinding aan elkaar. Daardoor kunnen de balken probleemloos uitzetten en inkrimpen. Onzichtbare EPDM-verbindingen (weerbestendig rubber, red.) zorgen ervoor dat de uitzettingsvoeg tussen twee balken luchtdicht blijft.

Ook voor doe-het-zelvers

Volgens de zaakvoerders van Systimber is hun eenvoudige systeem zowel geschikt voor vakmannen als voor technisch aangelegde zelfbouwers. Bij het bouwpakket wordt immers een montageboek geleverd dat als een soort IKEA-handleiding dienst doet. Twee handige bouwers zijn voldoende om een volledig gebouw te doen verrijzen, en dat zonder hijswerktuigen.

Systimber wil bouwen met massief hout niet alleen vereenvoudigen, maar ook bereikbaar maken voor een breder publiek. Traditionele houtstapelbouw kampt nog steeds met enkele nadelen. Zo blijft het moeilijk om meer dan één verdieping te bouwen, omdat het hout uitzet en inkrimpt. De klassieke methode is ook duur, door de complexiteit van de productie, de detaillering en het bouwproces zelf. Die nadelen zouden met het zelfbouwpakket van de baan zijn.

Nieuwbouw en renovaties

Vandaag is massieve houtbouw amper goed voor 1 procent van de bouwmarkt. Maar bij Systimber zien ze houtschakelbouw als een valabel alternatief voor traditioneel metselwerk en houtskeletbouw. Een van de belangrijkste markten voor Systimber is die van particuliere renovaties. Dankzij het lichte gewicht van de houtconstructie komt het pakket ook in aanmerking voor bijgebouwen, uitbreidingen en extra verdiepingen op bestaande woningen.

Ook wie een kleine of middelgrote woning wil bouwen, kan terecht bij Systimber. In iets meer dan een week staat een eengezinswoning in houtschakelbouw recht. Een bijkomend voordeel is dat het schrijnwerk meteen plaatsbaar is, omdat alle maten al vanaf de prille ontwerpfase bekend zijn. Komt daar nog bij dat de ruwbouw luchtdicht is en alle verankeringen onzichtbaar zijn weggewerkt. Wie dat wil, kan dus meteen in de ruwbouw trekken. De houten muren en vloeren kunnen later nog verder worden afgewerkt of gewoon zichtbaar blijven.

Europese doorbraak

Heeft het zelfbouwpakket dan helemaal géén nadelen? Toch wel. Zo moeten alle technische voorzieningen al in de ontwerpfase minutieus worden uitgetekend. Als bouwheer moet je op voorhand dus bijna alle keuzes vastleggen en is er tijdens het traject weinig speling mogelijk.

Systimber stampte al verschillende binnen- en buitenlandse projecten uit de grond, van kleine woningen tot grote gebouwen zoals een surfclub in Zeebrugge. De innovatieve bouwtechniek viel ook al verschillende malen in de prijzen. Als volgende stap hopen ze op een Europese doorbraak.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
Sluiten