Op Kamp C worden de bijgestuurde maatregelen van de provincie Antwerpen nageleefd. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen en buiten op het domein van Kamp C. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. De bouwadviezen gaan digitaal door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be.

CVPP-project brengt technologie dichter bij de burger

23 augustus 2018 door Sarah Verbeeck

aardbol en logo niewsbrief Kamp C.jpg

Burgers ondersteunen om van consumenten uit te groeien tot prosumenten, die niet alleen hun eigen energie opwekken maar die ook opslaan en beheren op lokaal niveau. Dat is het doel van het Interreg North-West Europe-project cVPP – Community-based Virtual Power Plant. Kamp C zet mee een participatietraject op touw om burgers te motiveren.

Tal van burgers en bedrijven wekken al hun eigen hernieuwbare energie op. Maar wat als een hele wijk de handen in elkaar slaat en een energiesysteem uitbouwt dat de inwoners, lokale scholen en bedrijven nagenoeg zelfvoorzienend maakt? Het zijn zulke bottom-upinitiatieven die de transitie naar een duurzame samenleving kunnen versnellen. Alleen: hoe vormen burgers en bedrijven een gemeenschap? Wat is hun businessplan? En waar halen zij de technische knowhow om zo’n systeem te implementeren?

Eén grote energiecentrale

Binnen het cVPP-project werken partners uit Ierland, Nederland en België, waaronder Kamp C, aan een handleiding waarmee gemeenschappen aan de slag kunnen om een virtual power plant uit te bouwen. Dat is een cluster van decentrale energie-installaties en opslag- en beheersystemen die samen één grote virtuele energiecentrale vormen. Zo’n gemeenschap kan verschillende vormen aannemen: een cohousingproject met tien wooneenheden, een energiecoöperatie, maar ook een heel dorp.

Projectverantwoordelijke Maro Saridaki van Kamp C: “We willen technologie dichter bij de burgers brengen, zodat die de kans krijgen om zelf innovatieve technieken en processen te implementeren. Op drie plaatsen in Ierland, Nederland en België wordt op dit moment een cVPP geïmplementeerd. Zo bouwt projectpartner en energiecoöperatie EnerGent een virtuele mini-energiecentrale in de Gentse wijk Dampoort, waarbij de betrokkenheid van de gemeenschap – en dus van de wijk – het uitgangspunt vormt. De ervaringen en kennis uit die drie projecten gieten we in een manual.”

Hot item

Het cVPP-project bestaat uit twee trajecten: enerzijds onderzoek naar de technische mogelijkheden van een cVPP, anderzijds procescoaching voor gemeenschappen die een cVPP willen oprichten. Kamp C spitst zich toe op dat laatste. Maro Saridaki: “Op dit moment zijn we op zoek naar groepen in de provincie Antwerpen die mee in het project willen stappen. Een concreet initiatief is er nog niet, maar we merken dat het project een hot item is, onder meer bij energiecoöperaties en gemeentes.”

Kamp C zal de deelnemers begeleiden tot het moment waarop ze klaar zijn om de cVPP op te starten. “We organiseren workshops, lezingen … We richten ook een groep van experts op, die de kennis die we in Ierland, Nederland en Gent opdoen kunnen doorgeven aan burgers én bedrijven.”

Heeft u als bedrijf interesse om deel uit te maken van de expertengroep? Neem dan contact op met Kamp C via www.kampc.be/innovatie/projecten/cvpp

Kennismaken met de partners kan op www.nweurope.eu/projects/project-search/cvpp-community-based-virtual-power-plant/

Labels:

 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVVP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
Sluiten