CVPP-project brengt technologie dichter bij de burger

23 augustus 2018 door Sarah Verbeeck

aardbol en logo niewsbrief Kamp C.jpg

Burgers ondersteunen om van consumenten uit te groeien tot prosumenten, die niet alleen hun eigen energie opwekken maar die ook opslaan en beheren op lokaal niveau. Dat is het doel van het Interreg North-West Europe-project cVPP – Community-based Virtual Power Plant. Kamp C zet mee een participatietraject op touw om burgers te motiveren.

Tal van burgers en bedrijven wekken al hun eigen hernieuwbare energie op. Maar wat als een hele wijk de handen in elkaar slaat en een energiesysteem uitbouwt dat de inwoners, lokale scholen en bedrijven nagenoeg zelfvoorzienend maakt? Het zijn zulke bottom-upinitiatieven die de transitie naar een duurzame samenleving kunnen versnellen. Alleen: hoe vormen burgers en bedrijven een gemeenschap? Wat is hun businessplan? En waar halen zij de technische knowhow om zo’n systeem te implementeren?

Eén grote energiecentrale

Binnen het cVPP-project werken partners uit Ierland, Nederland en België, waaronder Kamp C, aan een handleiding waarmee gemeenschappen aan de slag kunnen om een virtual power plant uit te bouwen. Dat is een cluster van decentrale energie-installaties en opslag- en beheersystemen die samen één grote virtuele energiecentrale vormen. Zo’n gemeenschap kan verschillende vormen aannemen: een cohousingproject met tien wooneenheden, een energiecoöperatie, maar ook een heel dorp.

Projectverantwoordelijke Maro Saridaki van Kamp C: “We willen technologie dichter bij de burgers brengen, zodat die de kans krijgen om zelf innovatieve technieken en processen te implementeren. Op drie plaatsen in Ierland, Nederland en België wordt op dit moment een cVPP geïmplementeerd. Zo bouwt projectpartner en energiecoöperatie EnerGent een virtuele mini-energiecentrale in de Gentse wijk Dampoort, waarbij de betrokkenheid van de gemeenschap – en dus van de wijk – het uitgangspunt vormt. De ervaringen en kennis uit die drie projecten gieten we in een manual.”

Hot item

Het cVPP-project bestaat uit twee trajecten: enerzijds onderzoek naar de technische mogelijkheden van een cVPP, anderzijds procescoaching voor gemeenschappen die een cVPP willen oprichten. Kamp C spitst zich toe op dat laatste. Maro Saridaki: “Op dit moment zijn we op zoek naar groepen in de provincie Antwerpen die mee in het project willen stappen. Een concreet initiatief is er nog niet, maar we merken dat het project een hot item is, onder meer bij energiecoöperaties en gemeentes.”

Kamp C zal de deelnemers begeleiden tot het moment waarop ze klaar zijn om de cVPP op te starten. “We organiseren workshops, lezingen … We richten ook een groep van experts op, die de kennis die we in Ierland, Nederland en Gent opdoen kunnen doorgeven aan burgers én bedrijven.”

Heeft u als bedrijf interesse om deel uit te maken van de expertengroep? Neem dan contact op met Kamp C via www.kampc.be/innovatie/projecten/cvpp

Kennismaken met de partners kan op www.nweurope.eu/projects/project-search/cvpp-community-based-virtual-power-plant/

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten