Van 08/07 t.e.m. 05/08 is er geen infoloket op dinsdag, en geen bouwadvies op afspraak (donderdag en 3de zaterdag) op Kamp C. Op 15/8 is Kamp C gesloten door een feestdag.

Restaurant in Utrecht scoort met innovatief businessmodel

23 augustus 2018 door Sarah Verbeeck

Copyright_cepezed.jpg

Een volledig demontabel gebouw, opgetrokken volgens circulaire principes: restaurant The Green House in Utrecht is een knap staaltje circulair bouwen. Maar wat het concept echt innovatief maakt, is het businessmodel dat erachter schuilgaat. “Zaken als meubilair en verlichting worden niet aangekocht maar geleased. Zelfs de kruiden in de serre worden betaald per gebruik.”

Restaurant The Green House is een concept uit de koker van Ernest van de Voort, manager bij de Nederlandse cateraar Albron, dat werd ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau Alba Concepts. An De Vriendt en Jonathan Verdonck van Kamp C kregen onlangs een exclusieve rondleiding door het gebouw. “Het leuke aan The Green House is dat het gebouw opgetrokken is met een relatief laag investeringsbudget. Ze hebben dat slim aangepakt door gedeeltelijk met recuperatiemateriaal te werken”, vertelt Jonathan Verdonck. “Zo hebben ze onder meer materialen gebruikt van het gebouw dat ernaast staat en dat gerenoveerd werd”, weet An De Vriendt. “Ook aan de details is gedacht: de luster is opgebouwd uit gerecupereerde waterleidingen.”

Betalen per gebrand uur

Een andere manier waarop Albron de investeringskost laag kon houden, was door te werken met het pay-per-use-model. Verdonck: “De zetels in het restaurant bijvoorbeeld zijn niet aangekocht. Er wordt betaald per keer dat iemand in een zetel zit. Dat registreren ze met het kassasysteem. Ook de verlichting wordt gemonitord. Zelfs de kruiden in de serre worden per gebruik betaald. De leverancier komt elke dag langs om na te gaan hoeveel kruiden er gebruikt werden. Op basis daarvan berekent hij zijn prijs.”

An De Vriendt: “Albron en Alba Concepts zijn samen met al die firma’s gaan uitpluizen hoe ze dit concept in contracten kunnen gieten. In het begin vraagt zoiets meer tijd omdat het nieuw is. Je moet met veel mensen samenzitten en overleggen. Maar zodra het op punt staat, gaat het vlot.”

Opportuniteiten

Pay-per-use heeft heel wat voordelen. “Het is een mooi winstmodel dat er enerzijds voor zorgt dat de leverancier betrokken blijft en een goed product wil aanbieden, en dat anderzijds je investeringskosten laag kan houden”, vertelt Verdonck. “Voor de uitbater van The Green House is het ook een voordeel: heb je veel klanten, dan heb je hogere kosten, maar in het andere geval moet je ook minder betalen.”

Het systeem moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn voor de leverancier van het product of de dienst. Want die maakt wel initiële kosten. “Dat is niet altijd evident, al bestaan er wel modellen voor, zoals werken met een externe financier. Maar door slim met de huidige grondstoffen om te gaan, kunnen er ook opportuniteiten ontstaan voor leveranciers. De tv-schermen in de vergaderzalen in The Green House komen bijvoorbeeld van een eventorganisator die elk jaar zijn schermen vernieuwt. Die kon nu iets verdienen aan zijn ‘oude’ schermen, die technisch nog perfect een aantal jaren meekunnen.”

Innovatie tastbaar maken

Innovatieve modellen als pay-per-use ziet Kamp C graag terugkomen in ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in Vlaanderen, dat opgetrokken zal worden in Westerlo. Verdonck: “’t Centrum is voor ons een manier om dit soort businessmodellen tastbaar te maken. Om te tonen wat vandaag al mogelijk is. Hoe dit systeem toegepast zal worden in ’t Centrum staat nog volledig open. We willen ons door de markt laten verrassen.”

Op donderdag 6 september organiseert Kamp C haar tweede masterclass Circulair Bouwen. Inschrijven kan nog via deze link

Copyright foto: Cepezed

Labels:

 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • “Circulair aanbesteden levert meer innovatieve, duurzame voorstellen op”

  De markt voldoende ruimte geven om zelf innovatieve voorstellen te doen voor een bouwproject: dat is de kern van circulair aanbesteden. “Als de focus niet op de laagste prijs maar op het beste voorstel ligt, komen aannemers en uitvoerders veel creatiever uit de hoek”, zegt Jonathan Verdonck van Kamp C

  Lees meer
 • Circulair bouwen: “Materialenpaspoort maakt hergebruik van materialen makkelijker”

  Het gebruik van circulaire materialen is een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. De materialen worden zo lang mogelijk (her)gebruikt, tot ze uiteindelijk op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. “Een materialenpaspoort kan een hulpmiddel zijn om materialen opnieuw te gebruiken of terug te winnen”, zegt Wim Debacker van onderzoekscentrum VITO.  

  Lees meer
 • Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

  Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

  Lees meer
 • Circulair bouwen: 7 tips van een architect

  Nu duurzaam bouwen stilaan ingeburgerd raakt, komt de overtreffende trap in het verschiet: circulair bouwen. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op duurzame materialen en technieken, maar vooral ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt? Kris Blykers van A-tract Architecture geeft tips.

  Lees meer
 • ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

  De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

  Lees meer
 • Veroorzaakt Cross Laminated Timber een revolutie in de bouw?

  Met een team van 8 medewerkers 62 serviceflats optrekken in 6 weken tijd? De disruptieve bouwtechniek Cross Laminated Timber (CLT) maakt het mogelijk. De bedrijven Beneens en CLT-S sprongen al op de kar en doen voor Kamp C de voordelen van deze innovatieve bouwmethode uit de doeken.

  Lees meer
 • Een huis als een IKEA-meubel: Vlaams bedrijf lanceert zelfbouwpakket-ten

  Het Vlaamse bouwbedrijf Systimber wil de Europese bouwmarkt veroveren met een eenvoudig maar slim concept: een massieve houtbouwconstructie die je in elkaar kan zetten zonder hijswerktuigen.

  Lees meer
 • Omgekeerd bouwen: tot 35% goedkoper en dubbel zo snel

  De Belgische start-up Bhaluu Construction maakt gebruik van een omgekeerde bouwmethode, waarbij de wanden van binnen naar buiten worden opgetrokken. De innovatieve techniek kan naar verluidt 35 procent op de kostprijs en 55 procent op de bouwtijd besparen.

  Lees meer
Sluiten