Veroorzaakt Cross Laminated Timber een revolutie in de bouw?

23 augustus 2018 door Sarah Verbeeck

Copyright_Beneens.jpg

Met een team van 8 medewerkers 62 serviceflats optrekken in 6 weken tijd? De disruptieve bouwtechniek Cross Laminated Timber (CLT) maakt het mogelijk. De bedrijven Beneens en CLT-S sprongen al op de kar en doen voor Kamp C de voordelen van deze innovatieve bouwmethode uit de doeken.

Bij CLT-bouwen wordt een gebouw volledig opgetrokken uit panelen van kruiselings gelamineerd hout. De panelen worden eerst uitgetekend in een BIM-model en vervolgens op de millimeter nauwkeurig verwerkt met een CNC-machine. “We snijden alle uitsparingen voor voorzieningen zoals elektriciteit, sanitair en ventilatie al op voorhand uit”, vertelt Joeri Beneens (Bouwbedrijf Beneens). “De CLT-panelen komen dan als een bouwpakket aan op de werf, waar ze enkel nog gemonteerd moeten worden.”

Korte bouwtijd

“De montage is relatief eenvoudig”, weet Ivan Van den Broeck (CLT-S). “Het enige wat je nodig hebt, is een goed montageteam.” En zo’n team kan op korte tijd veel werk verzetten, onder meer dankzij de gedetailleerde voorbereiding van het bouwproces. Van den Broeck: “In Balen hebben we onlangs 62 assistentiewoningen in CLT gebouwd in 6 weken tijd. Met een team van 8 medewerkers. Dat zou met beton en bakstenen nooit lukken.”

Esthetisch verantwoord

Andere voordelen van de bouwmethode zijn de luchtdichtheid van de constructie, het lage gewicht en de mogelijkheden op het vlak van architectuur. “Bepaalde architecturale ingrepen kunnen makkelijker worden uitgevoerd in CLT”, stelt Van den Broeck. “Bijvoorbeeld een ontwerp waarin de tweede verdieping de eerste overkraagt.”

Ook de esthetiek van de houten panelen vormt een troef. Beneens: “In ons eigen kantoorgebouw – dat is opgetrokken uit CLT – hebben we een aantal houten wanden en plafonds bewust bloot gelaten, wat een zeer aangenaam gevoel geeft.”

Duurzaam

De CLT-techniek scoort ook goed wat duurzaamheid betreft. Zowel CLT-S als Beneens doen voor hun panelen een beroep op PEFC-gecertificeerd hout. Dat betekent dat ze enkel hout gebruiken uit bossen die duurzaam beheerd worden.

Past bouwen met CLT ook in het circulaire verhaal? Beneens: “Ik kan me voorstellen dat onze panelen aan het einde van hun levensduur een nieuwe bestemming krijgen in bijvoorbeeld interieurtoepassingen. Ze zouden zelfs opnieuw kunnen worden ingezet in nieuwe gebouwen. Met andere soorten hout of met betonnen wanden is dat ondenkbaar.” Ook Van den Broeck is overtuigd van het circulaire aspect: “Wij beschouwen onze gebouwen als een grondstoffenbank en doen volop onderzoek naar toepassingen met gebruikte CLT-panelen.”

“Niet per se duurder”

Brengen al die voordelen ook een hoger prijskaartje met zich mee? Van den Broeck: “Veel hangt af van de architectuur. Voor sommige ontwerpen is CLT financieel voordeliger dan beton en metselwerk, voor andere ontwerpen dan weer niet.” Beneens sluit zich daarbij aan: “Vooral gebouwen met bijzondere afmetingen en overspanningen zullen goedkoper uitvallen in CLT dan in baksteen.”

De weg vooruit?

Zowel bij Beneens als bij CLT-S merken ze een toenemende interesse voor CLT-projecten. Van den Broeck: “Toen ik begon waren bijna uitsluitend particulieren geïnteresseerd in CLT, vandaag worden er ook grote bouwprojecten mee gerealiseerd.” Toch verwachten ze niet dat bouwen met CLT het traditionele bouwen helemaal zal vervangen. Niet elk gebouw kan immers uit CLT-panelen opgetrokken worden. “Het traditionele bouwen zal zeker een bepaald marktaandeel moeten afstaan aan CLT”, meent Van den Broeck. “Maar gaat de hele sector in de toekomst alleen met houten panelen werken? Ik denk van niet.”

Copyright foto: Beneens

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
Sluiten