ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

17 september 2018 door Sarah Verbeeck

Circl_copyright ABN AMRO vermelden!.jpg

De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Het nieuwe ABN-AMRO-paviljoen Circl is een ontmoetingsplaats voor ondernemers en burgers en een geslaagd voorbeeld van duurzaam bouwen. De nieuwe hotspot op de Amsterdamse Zuidas werd gecreëerd door ontwerpstudio DoepelStrijkers. In het paviljoen wordt niet alleen vergaderd: de transparante gevel nodigt alle Amsterdammers uit om evenementen bij te wonen, tentoonstellingen te bezoeken, een workshop te volgen of op restaurant te gaan. Een kinderdagverblijf verwelkomt de allerkleinsten.

Tegen verspilling

De naam Circl werd bewust gekozen. ABN AMRO wil met dit project verspilling tegengaan: waarom dan overbodige letters schrijven? Ook in het paviljoen werd over elke millimeter ruimte nagedacht om zo weinig mogelijk materialen te verspillen. Voor de bouw werden diverse reststromen gebruikt: zo zijn de hardhouten vloerplanken op het gelijkvloers afkomstig van een oud klooster en van de bar van een voetbalclub. De wanden van enkele vergaderzalen bestaan uit platen van het oude Philips-gebouw in Hilversum.

Flexibele ruimte

Het Circl-paviljoen werd bewust voor uiteenlopende doelen gebouwd. Beweeglijke wanden en vloerdelen creëren flexibiliteit om de open ruimte op verschillende manieren in te delen. De beweegbare wandelementen zijn gemaakt van gerecycleerde aluminiumprofielen en metalen platen. Tussen die platen zit een geluidsisolerende laag uit gerecycleerde spijkerbroeken. Alle meubels werden tweedehands gekocht of zijn afkomstig uit bijzondere meubel- en kunstcollecties van ABN AMRO zelf.

Op het dak kunnen bezoekers tot rust komen tussen het groen of genieten van het uitzicht in de rooftopbar. Plantenbakken zorgen voor een warm effect en kunnen verschoven worden om verschillende omgevingen te scheppen. De metalen bakken zijn modulair opgebouwd, waardoor ze later vlotter gerecycleerd kunnen worden. De beplanting bestaat uit lokale soorten die insecten aantrekken.

Energie-efficiënt

Het klimaat in het Circl-paviljoen wordt zo energie-efficiënt mogelijk geregeld. Het restaurant verbruikt per maand slechts 100 kilowatt aan energie: de helft van het verbruik van een doorsnee restaurant. Daardoor kan er niet worden gefrituurd, maar is er in het buffet meer ruimte voor gezonde en duurzame alternatieven. Om het eten te serveren worden geen wegwerpproducten gebruikt.

ABN AMRO wil met deze circulaire proeftuin bewijzen dat ook met bestaande materialen vernieuwende omgevingen kunnen ontstaan. Het paviljoen geldt als inspiratie voor vastgoedbedrijven en andere organisaties en is een living lab waar goede ideeën de ruimte krijgen en kennis wordt gedeeld.

Meer info: www.circl.nl 

Copyright foto: ABN AMRO

Labels:

Sluiten