ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

17 september 2018 door Sarah Verbeeck

Circl_copyright ABN AMRO vermelden!.jpg

De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Het nieuwe ABN-AMRO-paviljoen Circl is een ontmoetingsplaats voor ondernemers en burgers en een geslaagd voorbeeld van duurzaam bouwen. De nieuwe hotspot op de Amsterdamse Zuidas werd gecreëerd door ontwerpstudio DoepelStrijkers. In het paviljoen wordt niet alleen vergaderd: de transparante gevel nodigt alle Amsterdammers uit om evenementen bij te wonen, tentoonstellingen te bezoeken, een workshop te volgen of op restaurant te gaan. Een kinderdagverblijf verwelkomt de allerkleinsten.

Tegen verspilling

De naam Circl werd bewust gekozen. ABN AMRO wil met dit project verspilling tegengaan: waarom dan overbodige letters schrijven? Ook in het paviljoen werd over elke millimeter ruimte nagedacht om zo weinig mogelijk materialen te verspillen. Voor de bouw werden diverse reststromen gebruikt: zo zijn de hardhouten vloerplanken op het gelijkvloers afkomstig van een oud klooster en van de bar van een voetbalclub. De wanden van enkele vergaderzalen bestaan uit platen van het oude Philips-gebouw in Hilversum.

Flexibele ruimte

Het Circl-paviljoen werd bewust voor uiteenlopende doelen gebouwd. Beweeglijke wanden en vloerdelen creëren flexibiliteit om de open ruimte op verschillende manieren in te delen. De beweegbare wandelementen zijn gemaakt van gerecycleerde aluminiumprofielen en metalen platen. Tussen die platen zit een geluidsisolerende laag uit gerecycleerde spijkerbroeken. Alle meubels werden tweedehands gekocht of zijn afkomstig uit bijzondere meubel- en kunstcollecties van ABN AMRO zelf.

Op het dak kunnen bezoekers tot rust komen tussen het groen of genieten van het uitzicht in de rooftopbar. Plantenbakken zorgen voor een warm effect en kunnen verschoven worden om verschillende omgevingen te scheppen. De metalen bakken zijn modulair opgebouwd, waardoor ze later vlotter gerecycleerd kunnen worden. De beplanting bestaat uit lokale soorten die insecten aantrekken.

Energie-efficiënt

Het klimaat in het Circl-paviljoen wordt zo energie-efficiënt mogelijk geregeld. Het restaurant verbruikt per maand slechts 100 kilowatt aan energie: de helft van het verbruik van een doorsnee restaurant. Daardoor kan er niet worden gefrituurd, maar is er in het buffet meer ruimte voor gezonde en duurzame alternatieven. Om het eten te serveren worden geen wegwerpproducten gebruikt.

ABN AMRO wil met deze circulaire proeftuin bewijzen dat ook met bestaande materialen vernieuwende omgevingen kunnen ontstaan. Het paviljoen geldt als inspiratie voor vastgoedbedrijven en andere organisaties en is een living lab waar goede ideeën de ruimte krijgen en kennis wordt gedeeld.

Meer info: www.circl.nl 

Copyright foto: ABN AMRO

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
Sluiten