Huis Van Bockstal test methodes om bijna-energieneutraal te bouwen

17 september 2018 door Sarah Verbeeck

HVB4.png

Huis Van Bockstal, een voormalige dokterswoning in Vorselaar, wordt omgevormd tot zes bijna-energieneutrale wooneenheden. De appartementen zullen dienstdoen als demonstratiewoningen waar overheden en bouwprofessionals inzichten kunnen opdoen rond duurzaam bouwen. 

Het Huis Van Bockstal is een belangrijk gebouw voor Vorselaar. De woning kent een lange geschiedenis en bepaalt mee het dorpsgezicht. Daarom wordt ze met zorg gerenoveerd. Er komen straks zes sociale wooneenheden, elk met een aparte ingang. De buitenzijde blijft grotendeels beschermd: er wordt enkel een trap in cortenstaal geplaatst. Aan de binnenkant krijgt de woning een grondige make-over met duurzame materialen en technieken. De renovatie kadert in een Interreg-project rond Energieneutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB).  

Co-creatie

“Op 1 april 2018 gingen de sloopwerkzaamheden van start. Nu moeten we beslissen met welke technologieën we het gebouw opnieuw gaan inrichten”, vertelt Bart Bisschops van sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen. “De keuze gebeurt via co-creatie. De afgelopen maanden vonden meetings plaats met alle betrokken partners, zoals de hogeschool Thomas More, de UC Leuven-Limburg, VITO/EnergyVille, de hoofdaannemer, enkele onderaannemers en Zonnige Kempen als bouwheer. We willen de verschillende wooneenheden gebruiken om diverse energiemethodes uit te testen. Bijvoorbeeld verwarming met gas, met een lucht-luchtwarmtepomp en met een hybride systeem. Tijdens de overlegmomenten komen we heel wat uitdagingen tegen. Zoals: laat de dorpelhoogte vloerverwarming toe? We zoeken samen uit wat werkt en wat niet.”

Innovatieve technologie

Een primeur binnen het project is de focus op gelijkspanningstechnologie. Die willen de partners in minstens twee wooneenheden installeren. “Ons normale elektriciteitsnetwerk functioneert op wisselspanning”, legt Bart Bisschops uit. “Met gelijkspanningstechnologie kunnen elektrische toestellen rechtstreeks op energie van zonnepanelen werken. Zo hoeven mensen hun zonne-energie niet eerst op het elektriciteitsnet te zetten. Er zijn wel wat uitdagingen, want wisselspanning is de praktische en wettelijke norm in Vlaanderen. Maar we geloven in de mogelijkheden.”

Rol van de huurders

De toekomstige huurders van Huis Van Bockstal zijn vandaag nog niet gekend. Om hen toch een stem te geven werkt ENLEB samen met de gemeenteraad van Vorselaar, de voormalige eigenaars van het gebouw, de buren en enkele oud-huurders. Het eerste infomoment is voorzien voor oktober.

“In principe kunnen de eerste bewoners eind 2019 in hun woning. Zij zullen hun appartement nog een paar keer kort moeten openstellen voor bezoekers”, aldus Bart Bisschops. “Daarnaast zullen de mensen van Thomas More tijdens de eerste huurjaren nog enkele parameters monitoren, zoals het energieverbruik. Zo kunnen we na verloop van tijd duidelijke uitspraken doen over wat een ingreep oplevert.”

Meer info: www.kampc.be/enleb

Labels:

  • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

    Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

    Lees meer
  • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

    Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

    Lees meer
  • Renovatiewerken Huis Van Bockstal afgerond

    De verbouwing van het bekende Huis Van Bockstal op de Markt in Vorselaar is klaar. Samen met Kamp C heeft sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen de voormalige dokterswoning gerenoveerd tot zes zeer energiezuinige huurappartementen. De bewoners testen diverse duurzame technieken voor verwarming en sanitair uit. Het project werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen.

    Lees meer
  • Neem deel aan webinars over renovatie

    Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

    Lees meer
  • Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

    Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

    Lees meer
  • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

    Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

    Lees meer
  • Besparen met een zonneboilercombi

    Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

    Lees meer
  • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

    Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

    Lees meer
  • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

    Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

    Lees meer
  • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

    Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

    Lees meer
Sluiten