Renovatiewerken Huis Van Bockstal afgerond

6 april 2021 door Diana Grasso

webinar Huis van Bockstal Vorselaar BENOVATIE 200421.jpg

De verbouwing van het bekende Huis Van Bockstal op de Markt in Vorselaar is klaar. Samen met Kamp C heeft sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen de voormalige dokterswoning gerenoveerd tot zes zeer energiezuinige huurappartementen. De bewoners testen diverse duurzame technieken voor verwarming en sanitair uit. Het project werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen.

De renovatiewerken startten in het voorjaar van 2018 als onderdeel van het Interreg Vlaanderen-Nederland-project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB). In dit project gingen 9 Nederlandse en Vlaamse organisaties, waaronder Kamp C en Zonnige Kempen aan de slag met innovatieve technieken om woningen te verduurzamen.

6 sociale wooneenheden

Het pand op de Markt in Vorselaar bepaalt al vele jaren mee het dorpsgezicht. De fraaie buitenzijde is nauwelijks gewijzigd, uitgezonderd een grote trap in cortenstaal aan de achterzijde van het gebouw. De voormalige dokterswoning is met zorg gerenoveerd tot zes sociale wooneenheden. De binnenkant kreeg een grondige make-over met duurzame materialen en technieken. Verschillende aannemers en andere partners werkten daarvoor samen in co-creatie.

In de verschillende appartementen zijn diverse innovatie technieken voor verwarming en sanitair toegepast. Zo zijn onder andere een zonneboiler, een brandstofcel, een lucht/water-warmtepomp in combinatie met hybride zonnepanelen en een alles-in-één lucht/water- warmtepomp met een ventilatiesysteem D voorzien. In één appartement is een dubbele elektrische installatie geplaatst voor zowel een AC-net (wisselstroom) als een DC-net (gelijkstroom).

Testen en kennisdelen

De bedoeling hiervan is om al die nieuwe technieken te testen in een reële woonomgeving. Thomas More zal daarvoor het energieverbruik monitoren. Die kennis wordt gedeeld met de ENLEB-partners en met andere spelers in de bouwsector. Op 20 april organiseren Kamp C en Zonnige Kempen voor hen 2 gratis webinars over de renovatie van het huis Van Bockstal. Schrijf je in voor het webinar ‘Co-creatie in een renovatieproces’ of ‘Renovatieproces Huis Van Bockstal door Zonnige Kempen’.

Maar ook bezoekers en toevallige passanten kunnen de diverse ingrepen beter leren kennen,” vertelt Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke bij Kamp C. “Onderaan de woning is een inforuimte ingericht die voor iedereen toegankelijk is. Je leert er meer over de woning zelf, de renovatiewerken, de technieken en het project ENLEB. Je kan er ook de resultaten van de gemonitorde technieken volgen op een scherm.”

paneel ENLEB expo huis van Bockstal.jpg

Co-creatie

Het ENLEB-project zet in op co-creatie. Daarbij zijn niet alleen professionele organisaties en ondernemers betrokken, ook bewoners en toekomstige bewoners.

“In de wijk Vinkenhof in Berlaar zijn we voor een aantal renovaties in een nauwe dialoog gegaan met de huurders. Dat leverde nieuwe inzichten op waar je niet bij stilstaat als je de dingen enkel van de technische kant bekijkt,”
verklaart Anneleen Eelen van Zonnige Kempen. “Op basis van die ervaringen ontwikkelde de Technische Universiteit Eindhoven een gebruiksvriendelijke tool die aan de hand van een vragenlijst praktische adviezen geeft over kleine en grotere ingrepen, van LED-verlichting tot zonnepalen en nog zoveel meer.”

Deze Samen Duurzamer Wonen-tool zal straks online voor iedereen gratis beschikbaar zijn.

Project ENLEB is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

Foto's: Huis Van Bockstal + tentoonstelling

EU-ENLEB.png

Labels:

  • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

    Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

    Lees meer
  • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

    Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

    Lees meer
  • Neem deel aan webinars over renovatie

    Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

    Lees meer
  • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

    Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
Sluiten