Van ‘sprinkhanenplaag’ naar duurzame samenleving

22 oktober 2018 door Diana Grasso

Blog sprinkhanenplaag.jpg

Onze samenleving evolueert naar meer duurzaamheid en innovatie. Waarom is die transitie nodig en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een inspirerende blog.

“De westerse samenleving heeft zich dankzij het industriële en post-industriële tijdperk grotendeels aan de armoede onttrokken. We zijn welvarender en gezonder geworden en leven een stuk langer dan vroeger. Dat is natuurlijk prima. Maar we zijn eeuwenlang zo bezig geweest met gemak en comfort dat we ons te veel op het consumeren zijn gaan richten. We willen meer, steeds meer. We zien de aarde als een onuitputtelijke bron van grondstoffen en hulpmiddelen die we naar eigen goeddunken kunnen gebruiken. We maken er spullen van, gebruiken die spullen en gooien ze veel te snel weer weg, want we willen steeds iets nieuws. De welvarende mens is spilziek geworden. Dat levert een hoop afval op, dat we verbranden of op een grote berg gooien. Maar door afval te verbranden, raken we de oorspronkelijke grondstoffen en materialen voorgoed kwijt. Gelukkig recycleren we inmiddels al veel. Vooral België is daarin een koploper. Maar recyclage betekent vaak downcycling en dus waardevermindering.”

Eindige voorraden

“Laten we een voorbeeld uit de bouw bekijken. Als we een gebouw afbreken, recycleren we onder meer het beton en de bakstenen. Het beton wordt vergruisd en belandt meestal niet opnieuw in de bouw maar als fundering onder nieuwe wegen. Zo wordt het een stuk minder waard. Voor nieuwe gebouwen moeten we intussen nieuw beton maken. Dat kan niet blijven duren, want de grondstoffenvoorraad is eindig. In het geval van beton is er nog een grote voorraad van zand, grind, water en cement, maar voor andere materialen is de voorraad nu al bijna op. De productie van beton is bovendien een vervuilend proces dat veel CO2 uitstoot. En zo zijn er nog tientallen andere voorbeelden.”

Nieuwe balans zoeken

“De essentie is: we gebruiken de aarde gewoon op. De mens is als een sprinkhanenplaag die ergens neerstrijkt, alles opvreet en alleen afval en ontlasting achterlaat. Ons huidige economische model is lineair – delven, maken, gebruiken en weggooien – en daarnaast gericht op voortdurende groei. Zo kunnen we niet blijven doorgaan, want elke grondstof raakt ooit op. Door de uitputting en vervuiling van de aarde is onze planeet niet langer in balans. En wijzelf ook niet. We zoeken het geluk in materiële zaken zoals geld, kleren, veel eten en all-inclusive vakanties. Maar die leiden tot een egocentrisch individualisme en een innerlijke leegte. Daarom moet het anders. Vanaf nu moeten we werken aan een duurzame samenleving die zowel de aarde als de mens langdurig welzijn brengt, zodat ook toekomstige generaties de vruchten van onze inspanningen kunnen plukken.”

“In mijn volgende blogbericht wil ik jullie graag meer vertellen over de missie en visie van Kamp C over de transitie naar de duurzame samenleving.”

Meer lezen? Peter-Paul van den Berg publiceerde recent het tweeluik ‘In transitie’. De elektronische versies kun je gratis downloaden. De papieren versie van het boek kost 29,95 euro en kun je bestellen bij Bol.com en in iedere boekenwinkel in Vlaanderen en Nederland.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Tips om te besparen op je waterverbruik

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

  Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
Sluiten