Van ‘sprinkhanenplaag’ naar duurzame samenleving

22 oktober 2018 door Diana Grasso

Blog sprinkhanenplaag.jpg

Onze samenleving evolueert naar meer duurzaamheid en innovatie. Waarom is die transitie nodig en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een inspirerende blog.

“De westerse samenleving heeft zich dankzij het industriële en post-industriële tijdperk grotendeels aan de armoede onttrokken. We zijn welvarender en gezonder geworden en leven een stuk langer dan vroeger. Dat is natuurlijk prima. Maar we zijn eeuwenlang zo bezig geweest met gemak en comfort dat we ons te veel op het consumeren zijn gaan richten. We willen meer, steeds meer. We zien de aarde als een onuitputtelijke bron van grondstoffen en hulpmiddelen die we naar eigen goeddunken kunnen gebruiken. We maken er spullen van, gebruiken die spullen en gooien ze veel te snel weer weg, want we willen steeds iets nieuws. De welvarende mens is spilziek geworden. Dat levert een hoop afval op, dat we verbranden of op een grote berg gooien. Maar door afval te verbranden, raken we de oorspronkelijke grondstoffen en materialen voorgoed kwijt. Gelukkig recycleren we inmiddels al veel. Vooral België is daarin een koploper. Maar recyclage betekent vaak downcycling en dus waardevermindering.”

Eindige voorraden

“Laten we een voorbeeld uit de bouw bekijken. Als we een gebouw afbreken, recycleren we onder meer het beton en de bakstenen. Het beton wordt vergruisd en belandt meestal niet opnieuw in de bouw maar als fundering onder nieuwe wegen. Zo wordt het een stuk minder waard. Voor nieuwe gebouwen moeten we intussen nieuw beton maken. Dat kan niet blijven duren, want de grondstoffenvoorraad is eindig. In het geval van beton is er nog een grote voorraad van zand, grind, water en cement, maar voor andere materialen is de voorraad nu al bijna op. De productie van beton is bovendien een vervuilend proces dat veel CO2 uitstoot. En zo zijn er nog tientallen andere voorbeelden.”

Nieuwe balans zoeken

“De essentie is: we gebruiken de aarde gewoon op. De mens is als een sprinkhanenplaag die ergens neerstrijkt, alles opvreet en alleen afval en ontlasting achterlaat. Ons huidige economische model is lineair – delven, maken, gebruiken en weggooien – en daarnaast gericht op voortdurende groei. Zo kunnen we niet blijven doorgaan, want elke grondstof raakt ooit op. Door de uitputting en vervuiling van de aarde is onze planeet niet langer in balans. En wijzelf ook niet. We zoeken het geluk in materiële zaken zoals geld, kleren, veel eten en all-inclusive vakanties. Maar die leiden tot een egocentrisch individualisme en een innerlijke leegte. Daarom moet het anders. Vanaf nu moeten we werken aan een duurzame samenleving die zowel de aarde als de mens langdurig welzijn brengt, zodat ook toekomstige generaties de vruchten van onze inspanningen kunnen plukken.”

“In mijn volgende blogbericht wil ik jullie graag meer vertellen over de missie en visie van Kamp C over de transitie naar de duurzame samenleving.”

Meer lezen? Peter-Paul van den Berg publiceerde recent het tweeluik ‘In transitie’. De elektronische versies kun je gratis downloaden. De papieren versie van het boek kost 29,95 euro en kun je bestellen bij Bol.com en in iedere boekenwinkel in Vlaanderen en Nederland.

Labels:

 • Kamp C registreert 1000ste bouwadvies

  Woensdag registreerde Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, uit Westerlo zijn duizendste bouwadvies. Dit is enkele weken vroeger dan vorig jaar. Iedereen kan terecht bij Kamp C voor vragen over duurzaam bouwen.

  Lees meer
 • Innovatieve zeecontainers op Kamp C

  14 zeecontainers staan sinds kort te blinken op de site van Kamp C in Westerlo. Kamp C geeft hen een tweede leven in samenwerking met creatievelingen. Tiny home, kantoor, vergaderfaciliteit of leslokaal, de mogelijkheden zijn eindeloos!

  Lees meer
 • 8 voorwaarden voor energiezuinige wijken

  Heel wat sociale woonwijken uit de jaren 1960, ’70 en ’80 verbruiken (te) veel energie. De woningen één voor één energiezuinig maken vraagt veel tijd. Wat is er nodig om renovatieconcepten op grote schaal te kunnen toepassen en naar energiezuinige wijken te evolueren?

  Lees meer
 • Eerste Vlaams netwerk energiemeesters van kracht

  De energiemeesters, ook wel eens energieadviseurs genoemd, startten vorige week met een opleiding en geven zo de aftrap van het Vlaams netwerk vrijwillige energieadviseurs. “Wie laat ’s nachts nog een lamp branden?”, vroeg een energiemeester zich af. Een 15-tal vrijwilligers bij Eandis in Turnhout volgen een opleiding tot energiemeester. Zij bezoeken mensen om tips te geven om zuiniger om te gaan met energie en fors te besparen op je energiefactuur.

  Lees meer
 • E-book ‘In transitie’: “De bouwsector hinkt achterop in duurzaamheid”

  In transitie is het geesteskind van auteur Dik Bijl en Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg. Het boek bestaat uit twee delen. ‘Onderweg naar een duurzame samenleving’ is geschreven als een ontdekkingsreis. ‘Duurzaamheid en innovatie in de bouw’ focust op de bouwsector. De boodschap in het tweeluik is duidelijk: onze samenleving moet veranderen. Maar hoe beginnen we daaraan?

  Lees meer
 • Bezoek de huizen van morgen

  Op 10, 11, 17 en 18 november komt België weer massaal op de been voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Niet zomaar een openhuizendag, maar hét kijkwoningenevenement dat integraal kiest voor de toekomst.

  Lees meer
 • Bamboe als constructiemateriaal van de toekomst?

  Bamboe is niet alleen het favoriete voedsel van panda’s, maar ook een verrassend veelzijdig bouwmateriaal: robuust, duurzaam en bijna onbeperkt beschikbaar. Toch is bouwen met bamboe vandaag eerder uitzondering dan regel. Komt daar binnenkort verandering in?

  Lees meer
 • Hoe ver staan we met het Cradle to Cradleprincipe in België?

  De circulaire economie kreeg de afgelopen jaren veel aandacht door het werk van Ellen MacArthur. Zij onderzocht de transitie naar circulaire bedrijfsprocessen, gebaseerd op een gesloten kringloop van materialen. Het sluit aan bij de principes van Cradle to Cradle.

  Lees meer
 • Grensoverschrijdend project wil betoncirkel sluiten

  De vraag stijgt naar kwalitatieve betonproducten met een zo laag mogelijke milieu-impact. Een nieuw Interreg-project richt zich op de zuivere scheiding van de verschillende fracties van beton om hoogwaardige recyclage mogelijk te maken. De Vrije Universiteit Brussel heeft de leiding.

  Lees meer
 • Dynamisch bouwen: kansen en knelpunten

  Door te evolueren van statisch naar dynamisch bouwen kunnen we de materiaalkringloop in de bouwsector sluiten. Maar voor het zover is zijn er inspanningen nodig van fabrikanten, aannemers, architecten en de overheid.

  Lees meer
Sluiten