Op Kamp C worden de bijgestuurde maatregelen van de provincie Antwerpen nageleefd. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen en buiten op het domein van Kamp C. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. De bouwadviezen gaan digitaal door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be.

Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

19 augustus 2019 door Diana Grasso

Josephine en energiemeester Karel.JPG

De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

Hoe ben je in contact gekomen met de energiemeesters?

Josephine: “Op mijn computer verscheen een melding dat ik contact kon opnemen met de energiemeesters. Ik vond het interessant om te weten of ik goed bezig was en of ik nog kon besparen op energie. Ik ben graag bezig en hou graag dingen in orde.”

Wat wou je te weten komen door een bezoek van de energiemeesters?

Josephine: “Ik wou weten of ik mijn meteropnames nog kon verbeteren. Of ik een hoog of laag energieverbruik had.”

Hoe vaak noteer je je meterstanden?

Josephine: “Sinds enkele jaren noteer ik elke vijfde van de maand mijn meterstanden in een schriftje. Op deze manier zie ik of mijn energieverbruik daalt of niet. Als het een strenge winter was of ik veel gebakken had, lag het verbruik hoger. Zo is er een duidelijk verschil tussen 2017 en 2018. Ik ben van nature een pietje precies en heb graag controle over hoeveel ik verbruik. Door elke dag mijn waterstanden te noteren, ontdekte ik een lek in het toilet. Ik ben bewust bezig met besparen op energie. Als ik mijn elektrisch kookvuur gebruik en ik heb het uitgeschakeld zet ik hier bijvoorbeeld een kookpot met water op om het op te warmen voor de afwas.”

Verander je soms van energieleverancier?

Josephine: “Vroeger deed ik mee aan de groepsaankoop energie van de provincie. Maar deze is afgeschaft. Op een dag kwam er een dame aan de deur die de energieleveranciers onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat Lampiris de goedkoopste was. In de zomer staan de energieprijzen het laagste dus dat is het beste moment om van energieleverancier te veranderen.”

Waarom heb je geïnvesteerd in muurisolatie?

Josephine: “Bij mijn buurvrouw was iemand over de vloer geweest die muurisolatie plaatste en ze raadde hem aan. Samen met mijn buurvrouw lieten we polystyreenparels in de spouwmuren spuiten. Ik heb er nog een premie voor gekregen dus het was heel voordelig. Mijn energieverbruik daalde van 14000 kWh tot 8071 kWh. Ik ben heel blij dat ik de muren heb laten isoleren. Bij extreme hitte blijft het vrij koel binnen, als het buiten 40 graden was, was het binnen maximum 28 graden.”

Karel: “Als je isoleert en binnen verwarmt, blijft de warmte beter binnen en koelt het niet zo snel af. Muurisolatie isoleert goed maar bij Josephine meer als in andere woningen.”

Heb je nog andere zaken laten isoleren?

Josephine: “In 2013 werd het dak geïsoleerd en later het plat dak. Ik heb ook dubbele beglazing. Dat maakt ook al een heel verschil.”

Waarom verbruikt Josephine zo weinig energie volgens jou, Karel?

Karel: “Josephine verbruikt zo weinig omdat ze er elke dag zo bewust mee bezig is. Ze verbruikt 14m3 water, dit is heel weinig. Ze verwarmt enkel de ruimtes die nodig zijn en verlucht correct. Het energieverbruik is zo laag maar toch boet ze niet in aan comfort. De cijfers bewijzen dat het kan. Josephine is het ideale voorbeeld.”

Waarom ben je energiemeester geworden?

Karel: “Om mensen verder te helpen en omdat het vrijwilligerswerk is. Het geeft me voldoening als ik mensen advies kan geven. Ik ben nu een half jaar energiemeester en begeleid 8 gezinnen.”

Ben je in je vrije tijd ook bezig met energie?

Karel: “Thuis probeer ik er ook op te letten. Ik gebruik zo weinig mogelijk de auto en zoveel mogelijk de fiets. En heb thuis ook alles geïsoleerd.”

Is er nog ruimte voor verbetering in het energieverbruik van Josephine?

Karel: “Ze zou de lampen in de luster nog kunnen vervangen door ledverlichting maar aangezien deze maar 3 uur per jaar branden is dit de moeite niet. De centrale verwarming is ook wat verouderd.”

Noteren andere gezinnen ook hun meterstanden zoals Josephine?

Karel: “Je zou verwonderd zijn hoeveel mensen dit doen. De helft van de gezinnen die ik begeleid noteert maandelijks of jaarlijks hun meterstanden. Als ik op huisbezoek ga, is dit handig. Als er abnormale cijfers zijn, kunnen we uitzoeken waar het hoger verbruik vandaan komt. Zo heb ik al ontdekt dat een klok van de thermostaat van een verwarming verkeerd ingesteld was waardoor de verwarming de hele dag draaide.”

“Je moet eerst de bewustwording hebben, dan kan je pas investeren.”, aldus Karel.

Energiemeesters

Wil je thuis graag energie besparen maar weet je niet hoe? Weet je niet precies hoe je kamerthermostaat werkt? Ligt jouw verbruik te hoog en weet je niet waarom?

Met al deze vragen kun je gratis terecht bij een energiemeester in jouw buurt. Een netwerk van meer dan 40 in de Kempen zijn opgeleid tot energiemeester. Een energiemeester is een expert in het besparen van energie en begeleidt jou thuis om energie te besparen als je zelf niet goed weet hoe eraan te beginnen. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie. Meld je aan via www.kempen2020.be/huisbezoek of contacteer Kamp C voor meer informatie: bel naar 014/ 27 96 50 of mail naar energiemeester@kampc.be .

Foto: Energiemeester Karel en Josephine

Labels:

 • Kamp C en Kamp Circulair bereiken nieuwe mijlpaal met indiening bouwaanvraag ’t Centrum

  Op 18 juni werd de bouwaanvraag voor ’t Centrum ingediend. Een nieuwe mijlpaal voor Kamp C en Kamp Circulair, het consortium dat het eerste circulaire kantoorgebouw van België zal bouwen. In dit artikel licht Sarah Theeuws (West Architectuur), architecte in het consortium, toe wat circulair bouwen voor haar betekent en hoe dat verschilt van een traditioneel bouwproces.

  Lees meer
 • Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

  Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

  Lees meer
 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVVP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
Sluiten