Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

19 augustus 2019 door Diana Grasso

Josephine en energiemeester Karel.JPG

De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

Hoe ben je in contact gekomen met de energiemeesters?

Josephine: “Op mijn computer verscheen een melding dat ik contact kon opnemen met de energiemeesters. Ik vond het interessant om te weten of ik goed bezig was en of ik nog kon besparen op energie. Ik ben graag bezig en hou graag dingen in orde.”

Wat wou je te weten komen door een bezoek van de energiemeesters?

Josephine: “Ik wou weten of ik mijn meteropnames nog kon verbeteren. Of ik een hoog of laag energieverbruik had.”

Hoe vaak noteer je je meterstanden?

Josephine: “Sinds enkele jaren noteer ik elke vijfde van de maand mijn meterstanden in een schriftje. Op deze manier zie ik of mijn energieverbruik daalt of niet. Als het een strenge winter was of ik veel gebakken had, lag het verbruik hoger. Zo is er een duidelijk verschil tussen 2017 en 2018. Ik ben van nature een pietje precies en heb graag controle over hoeveel ik verbruik. Door elke dag mijn waterstanden te noteren, ontdekte ik een lek in het toilet. Ik ben bewust bezig met besparen op energie. Als ik mijn elektrisch kookvuur gebruik en ik heb het uitgeschakeld zet ik hier bijvoorbeeld een kookpot met water op om het op te warmen voor de afwas.”

Verander je soms van energieleverancier?

Josephine: “Vroeger deed ik mee aan de groepsaankoop energie van de provincie. Maar deze is afgeschaft. Op een dag kwam er een dame aan de deur die de energieleveranciers onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat Lampiris de goedkoopste was. In de zomer staan de energieprijzen het laagste dus dat is het beste moment om van energieleverancier te veranderen.”

Waarom heb je geïnvesteerd in muurisolatie?

Josephine: “Bij mijn buurvrouw was iemand over de vloer geweest die muurisolatie plaatste en ze raadde hem aan. Samen met mijn buurvrouw lieten we polystyreenparels in de spouwmuren spuiten. Ik heb er nog een premie voor gekregen dus het was heel voordelig. Mijn energieverbruik daalde van 14000 kWh tot 8071 kWh. Ik ben heel blij dat ik de muren heb laten isoleren. Bij extreme hitte blijft het vrij koel binnen, als het buiten 40 graden was, was het binnen maximum 28 graden.”

Karel: “Als je isoleert en binnen verwarmt, blijft de warmte beter binnen en koelt het niet zo snel af. Muurisolatie isoleert goed maar bij Josephine meer als in andere woningen.”

Heb je nog andere zaken laten isoleren?

Josephine: “In 2013 werd het dak geïsoleerd en later het plat dak. Ik heb ook dubbele beglazing. Dat maakt ook al een heel verschil.”

Waarom verbruikt Josephine zo weinig energie volgens jou, Karel?

Karel: “Josephine verbruikt zo weinig omdat ze er elke dag zo bewust mee bezig is. Ze verbruikt 14m3 water, dit is heel weinig. Ze verwarmt enkel de ruimtes die nodig zijn en verlucht correct. Het energieverbruik is zo laag maar toch boet ze niet in aan comfort. De cijfers bewijzen dat het kan. Josephine is het ideale voorbeeld.”

Waarom ben je energiemeester geworden?

Karel: “Om mensen verder te helpen en omdat het vrijwilligerswerk is. Het geeft me voldoening als ik mensen advies kan geven. Ik ben nu een half jaar energiemeester en begeleid 8 gezinnen.”

Ben je in je vrije tijd ook bezig met energie?

Karel: “Thuis probeer ik er ook op te letten. Ik gebruik zo weinig mogelijk de auto en zoveel mogelijk de fiets. En heb thuis ook alles geïsoleerd.”

Is er nog ruimte voor verbetering in het energieverbruik van Josephine?

Karel: “Ze zou de lampen in de luster nog kunnen vervangen door ledverlichting maar aangezien deze maar 3 uur per jaar branden is dit de moeite niet. De centrale verwarming is ook wat verouderd.”

Noteren andere gezinnen ook hun meterstanden zoals Josephine?

Karel: “Je zou verwonderd zijn hoeveel mensen dit doen. De helft van de gezinnen die ik begeleid noteert maandelijks of jaarlijks hun meterstanden. Als ik op huisbezoek ga, is dit handig. Als er abnormale cijfers zijn, kunnen we uitzoeken waar het hoger verbruik vandaan komt. Zo heb ik al ontdekt dat een klok van de thermostaat van een verwarming verkeerd ingesteld was waardoor de verwarming de hele dag draaide.”

“Je moet eerst de bewustwording hebben, dan kan je pas investeren.”, aldus Karel.

Energiemeesters

Wil je thuis graag energie besparen maar weet je niet hoe? Weet je niet precies hoe je kamerthermostaat werkt? Ligt jouw verbruik te hoog en weet je niet waarom?

Met al deze vragen kun je gratis terecht bij een energiemeester in jouw buurt. Een netwerk van meer dan 40 in de Kempen zijn opgeleid tot energiemeester. Een energiemeester is een expert in het besparen van energie en begeleidt jou thuis om energie te besparen als je zelf niet goed weet hoe eraan te beginnen. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie. Meld je aan via www.kempen2020.be/huisbezoek of contacteer Kamp C voor meer informatie: bel naar 014/ 27 96 50 of mail naar energiemeester@kampc.be .

Foto: Energiemeester Karel en Josephine

Labels:

 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

  Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL Research & Expertise) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

  Kamp C  zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op het terrein van Kamp C.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

  3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

  Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start op 27 augustus

  Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

  Lees meer
 • Bouwprofessionals ontdekken de Kaseco-serrewoning

  Op 26 juni trokken we naar de Kaseco-serrewoning in Rekkem. Het was een interregionaal netwerkmoment voor bouwprofessionals in het kader van het SHINE-project. Deze bio-ecologische kaswoning is volledig autonoom en gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Enkele bouwprofessionals vertellen waarom het project hen verbaast.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
Sluiten