Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

19 augustus 2019 door Diana Grasso

Josephine en energiemeester Karel.JPG

De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

Hoe ben je in contact gekomen met de energiemeesters?

Josephine: “Op mijn computer verscheen een melding dat ik contact kon opnemen met de energiemeesters. Ik vond het interessant om te weten of ik goed bezig was en of ik nog kon besparen op energie. Ik ben graag bezig en hou graag dingen in orde.”

Wat wou je te weten komen door een bezoek van de energiemeesters?

Josephine: “Ik wou weten of ik mijn meteropnames nog kon verbeteren. Of ik een hoog of laag energieverbruik had.”

Hoe vaak noteer je je meterstanden?

Josephine: “Sinds enkele jaren noteer ik elke vijfde van de maand mijn meterstanden in een schriftje. Op deze manier zie ik of mijn energieverbruik daalt of niet. Als het een strenge winter was of ik veel gebakken had, lag het verbruik hoger. Zo is er een duidelijk verschil tussen 2017 en 2018. Ik ben van nature een pietje precies en heb graag controle over hoeveel ik verbruik. Door elke dag mijn waterstanden te noteren, ontdekte ik een lek in het toilet. Ik ben bewust bezig met besparen op energie. Als ik mijn elektrisch kookvuur gebruik en ik heb het uitgeschakeld zet ik hier bijvoorbeeld een kookpot met water op om het op te warmen voor de afwas.”

Verander je soms van energieleverancier?

Josephine: “Vroeger deed ik mee aan de groepsaankoop energie van de provincie. Maar deze is afgeschaft. Op een dag kwam er een dame aan de deur die de energieleveranciers onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat Lampiris de goedkoopste was. In de zomer staan de energieprijzen het laagste dus dat is het beste moment om van energieleverancier te veranderen.”

Waarom heb je geïnvesteerd in muurisolatie?

Josephine: “Bij mijn buurvrouw was iemand over de vloer geweest die muurisolatie plaatste en ze raadde hem aan. Samen met mijn buurvrouw lieten we polystyreenparels in de spouwmuren spuiten. Ik heb er nog een premie voor gekregen dus het was heel voordelig. Mijn energieverbruik daalde van 14000 kWh tot 8071 kWh. Ik ben heel blij dat ik de muren heb laten isoleren. Bij extreme hitte blijft het vrij koel binnen, als het buiten 40 graden was, was het binnen maximum 28 graden.”

Karel: “Als je isoleert en binnen verwarmt, blijft de warmte beter binnen en koelt het niet zo snel af. Muurisolatie isoleert goed maar bij Josephine meer als in andere woningen.”

Heb je nog andere zaken laten isoleren?

Josephine: “In 2013 werd het dak geïsoleerd en later het plat dak. Ik heb ook dubbele beglazing. Dat maakt ook al een heel verschil.”

Waarom verbruikt Josephine zo weinig energie volgens jou, Karel?

Karel: “Josephine verbruikt zo weinig omdat ze er elke dag zo bewust mee bezig is. Ze verbruikt 14m3 water, dit is heel weinig. Ze verwarmt enkel de ruimtes die nodig zijn en verlucht correct. Het energieverbruik is zo laag maar toch boet ze niet in aan comfort. De cijfers bewijzen dat het kan. Josephine is het ideale voorbeeld.”

Waarom ben je energiemeester geworden?

Karel: “Om mensen verder te helpen en omdat het vrijwilligerswerk is. Het geeft me voldoening als ik mensen advies kan geven. Ik ben nu een half jaar energiemeester en begeleid 8 gezinnen.”

Ben je in je vrije tijd ook bezig met energie?

Karel: “Thuis probeer ik er ook op te letten. Ik gebruik zo weinig mogelijk de auto en zoveel mogelijk de fiets. En heb thuis ook alles geïsoleerd.”

Is er nog ruimte voor verbetering in het energieverbruik van Josephine?

Karel: “Ze zou de lampen in de luster nog kunnen vervangen door ledverlichting maar aangezien deze maar 3 uur per jaar branden is dit de moeite niet. De centrale verwarming is ook wat verouderd.”

Noteren andere gezinnen ook hun meterstanden zoals Josephine?

Karel: “Je zou verwonderd zijn hoeveel mensen dit doen. De helft van de gezinnen die ik begeleid noteert maandelijks of jaarlijks hun meterstanden. Als ik op huisbezoek ga, is dit handig. Als er abnormale cijfers zijn, kunnen we uitzoeken waar het hoger verbruik vandaan komt. Zo heb ik al ontdekt dat een klok van de thermostaat van een verwarming verkeerd ingesteld was waardoor de verwarming de hele dag draaide.”

“Je moet eerst de bewustwording hebben, dan kan je pas investeren.”, aldus Karel.

Energiemeesters

Wil je thuis graag energie besparen maar weet je niet hoe? Weet je niet precies hoe je kamerthermostaat werkt? Ligt jouw verbruik te hoog en weet je niet waarom?

Met al deze vragen kun je gratis terecht bij een energiemeester in jouw buurt. Een netwerk van meer dan 40 in de Kempen zijn opgeleid tot energiemeester. Een energiemeester is een expert in het besparen van energie en begeleidt jou thuis om energie te besparen als je zelf niet goed weet hoe eraan te beginnen. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie. Meld je aan via www.kempen2020.be/huisbezoek of contacteer Kamp C voor meer informatie: bel naar 014/ 27 96 50 of mail naar energiemeester@kampc.be .

Foto: Energiemeester Karel en Josephine

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
Sluiten