UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

8 oktober 2019 door Diana Grasso

Persfoto DC-Unit met Peter Van Hout - toestemming publicatie.JPG

Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL Research & Expertise) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

De onderzoeksgroep Duurzame Technologie van Hogeschool UCLL R&E in Diepenbeek ontwikkelde een mobiele DC-unit. De democase is zo compact dat ze in de koffer van een wagen past. De DC-unit werkt op gelijkspanning en wordt aangedreven door zonnepanelen en Li-ion-batterijen.

Gelijkstroom

Zonnepanelen produceren gelijkstroom elektriciteit ("Direct Current" of DC) die in een typische zonne-installatie wordt omgezet naar wisselstroom elektriciteit ("Alternating Current" of AC). In veel elektrische apparaten wordt die wisselstroom vervolgens weer omgezet naar gelijkstroom. Bij deze dubbele omzetting gaat tot 30% van de energie verloren. Als je opteert voor een gelijkstroomelektriciteitsnetwerk in een gebouw dan kan men dit verlies sterk reduceren of elimineren. Dit resulteert in een besparing op de kosten voor een fotovoltaïsche zonne-installatie. Dit geldt vooral bij woningen die voorzien zijn met DC-technologie voor energieopslag terwijl de meeste zonne-installaties nu aan het AC-net, het courante wisselstroomnetwerk, gekoppeld zijn.

Gelijkstroom heeft verschillende voordelen. Omdat de elektriciteit opgewekt door een zonnepaneel ter plaatse kan worden gebruikt, is er in principe geen transport van elektriciteit meer nodig. Steeds meer apparaten werken intern op gelijkstroom. Bijvoorbeeld bij elektronica als computers, televisies of led's. Maar ook steeds meer apparaten met een motor maken gebruik van gelijkstroom. De spanning van gelijkstroom kan dankzij de vooruitgang in de vermogenselektronica nu net als bij wisselstroom eenvoudig worden opgevoerd of verminderd. Ook op gebied van transport en distributie van elektrische energie biedt DC-technologie voordelen. “Zo kan men met DC-technologie meer energie per vierkante millimeter koperen leiding transporteren. Verder is het gehele DC-systeem beter beheersbaar, de balancering gaat eenvoudiger en men dient de DC-opwekkers niet met elkaar te synchroniseren zoals zeker wel nodig is bij de 50Hz AC-energiecentrales”, stelt Peter Van Hout van UCLL R&E.

Een primeur in België

De technologische innovatie is een primeur in België. Kamp C trekt binnenkort met UCCL R&E naar enkele wijken in Vlaanderen en Nederland om burgers op een laagdrempelige manier te laten kennis maken met de mogelijkheden van DC-technologie. Binnen ENLEB heeft de projectpartner Zonnige Kempen twee appartementen in Vorselaar uitgerust met deze technologie om de mogelijkheden te testen in bewoonde gebouwen. Voor de veiligheid werd ook een parallel circuit aangelegd op AC omdat een DC-installatie wettelijk nog niet helemaal gereglementeerd is. Daarnaast kunnen ook de studenten van UCCL R&E experimenteren met de technologie.

Een handig ontwerp

De flightcase is een trolley-systeem dat bestaat uit lichte materialen, namelijk aluminium en kunststof panelen. Je kunt de DC-unit via bijgeleverde stekkerkabels makkelijk aansluiten op AC en DC, respectievelijk het 230V-net en zonnepanelen. Op de uitgangen van de unit kun je diverse apparaten aansluiten die werken op 350Vdc, 48Vdc, 24Vdc of 230Vac. Ook werd een USB-C stopcontact voorzien. Dit wordt aangeprezen als de nieuwe standaard voor laag vermogen. Welke exacte DC-spanning binnen een tijdje tot in de woningen komt, zal de toekomst nog moeten uitwijzen. Momenteel onderzoeken internationale werkgroepen dit. De vier flexibele zonnepanelen die je op de foto ziet, zijn opvouwbaar en passen tevens in de unit. De opslag van energie is voor rekening van de ingebouwde Li-ion-batterij. Hierdoor kan het systeem volledig autonoom elektriciteit leveren.

ENLEB

De mobiele DC-unit is een onderdeel van het project ENLEB. Het doel van het project is een integraal concept ontwikkelen voor de verduurzaming van woningen van particuliere eigenaren op basis van co-creatie. De focus ligt op zelfvoorzienendheid, zodat woningen energieneutraal blijven, ook al verandert het energieprofiel van de bewoner. Het partnerschap telt negen organisaties uit Vlaanderen en Nederland. De partners zullen tijdens het project een menukaart opstellen die bewoners, maar ook lokale overheden, helpt bij de verduurzaming van hun woningen. De inzichten en kennis uit het project worden in de tool verwerkt. Meer informatie kun je vinden op www.kampc.be/enleb .

Foto: Peter Van Hout, UCLL R&E

Labels:

  • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

    Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

    Lees meer
  • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

    Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

    Lees meer
  • Neem deel aan webinars over renovatie

    Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

    Lees meer
  • Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

    Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

    Lees meer
  • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

    Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

    Lees meer
  • Besparen met een zonneboilercombi

    Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

    Lees meer
  • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

    Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

    Lees meer
  • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

    Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

    Lees meer
  • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

    Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

    Lees meer
  • Zonnige Kempen nodigt bewoners uit om samen renovatieoplossingen te zoeken

    In het voorjaar organiseerde sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen enkele bewonersavonden in de woonwijk Vinkenhof in Berlaar. Het doel is om zo goed mogelijk in kaart te brengen welke problemen op het gebied van energiegebruik als eerste aangepakt moeten worden. Door de bewoners uit te nodigen hoopte de organisatie meer zicht te krijgen op de pijnpunten van de woningen om zo samen tot een gedragen oplossing te komen voor toekomstige renovaties. De avonden vonden plaats in één van de woningen die momenteel leegstaat en later zal dienen als demowoning in project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB).

    Lees meer
Sluiten