Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

30 april 2020 door Diana Grasso

foto opleiding Sure Dries.jpg

Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

Wat is je functie?

Dries: “Ik ben zowel zwembad- en HVAC-technieker, en lid van Energiek Beerse. Dit is een initiatief vanuit onze medewerkers om het energieverbruik in de gemeente in kaart te brengen, en zo energie-efficiënt mogelijk comfort te garanderen.”

Waarom neem je deel aan SURE2050?

Dries: “Er was duidelijk nood aan een leidraad of handleiding om te komen tot een duurzaam patrimoniumbeleid. Er worden beslissingen genomen, wat op zich al positief is, maar vaak zonder langetermijndenken en zonder rekening te houden met alle aspecten van duurzaamheid. Ik hoopte dat SURE2050 de juiste vragen zou bovenhalen en dit gebeurt ook in het traject, zodat we zowel ecologisch als economisch de juiste beslissingen voor de toekomst nemen.”

Hoelang ben je bezig met de opleidingen?

Dries: “Constant, al is dat niet zozeer met de ‘leerstof’ na de sessies. Het gaat om meer gefundeerd te overleggen over het patrimonium, en de juiste informatie naar boven te halen.”

Waarom zou je de opleidingen aanraden?

Dries: “Het netwerk dat je opbouwt, is van grote waarde. Ook word je nog iets meer getriggerd op duurzaam vlak. Wie goed nadenkt, zal een oplossing vinden op zijn patrimoniumvragen.”

Heeft de gemeente Beerse al gebouwen gerenoveerd?

Dries: “Absoluut, onze grootverbruikers worden van nabij bekeken, en de wil is er om de “cherry picking” er al zeker uit te halen. Ledverlichting en stookplaatsen met dezelfde te bedienen software zijn hierin belangrijke schakels. Met een gemeentelijk zwembad heb je sowieso een grootverbruiker, door constante monitoring en in te zetten op hernieuwbare energie (WKK), blijven we constant bijsturen . Uiteraard is er een moment waarop de cherry picking gedaan is, en je met gebouwschil renovaties en nieuwbouw moet beginnen. Zonder je de juiste vragen te stellen, komen er beperkingen in de toekomst.”

SURE2050 is een initiatief van het Vlaams Energiebedrijf, de Vlaamse provincies, Fluvius, het Facilitair bedrijf, Kamp C, DuboLimburg en Factor4. De Europese Unie heeft hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend in het kader van het Europese innovatieprogramma Horizon2020. Tijdens de looptijd van het project wordt er gemikt op minimaal ter waarde van 25 miljoen euro investeringen te lanceren in energie-efficiëntie in bestaande gebouwen.

Foto: de foto werd genomen voor de coronacrisis, momenteel worden de opleidingen digitaal georganiseerd.

sure2050_logo@4x.png

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten