Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Tips om oververhitting van je woning tegen te gaan

23 juni 2020 door Diana Grasso

sunburst-155801_1280.png

Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de hittegolf in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

Hoe ontstaat oververhitting?

An: “Oververhitting ontstaat doordat de warmte zich in onze woning dermate opstapelt, zodat het voor de bewoners onaangenaam warm wordt om nog normaal te kunnen functioneren en ook zeer moeilijk wordt om deze warmte terug (snel) buiten te krijgen. Deze warmte kan zowel van buiten als van binnen komen.

De factoren die deze oververhitting het meest in de hand werken zijn met name de weersomstandigheden, de hoeveelheid buitenramen in je woning en de oriëntatie ervan, de isolatiegraad van je woning, het vochtgehalte in onze woning, maar ook ons eigen gedrag.

Ook het intensief gebruik van warmte producerende toestellen in je woning kan voor oververhitting zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oven: de hele dag koekjes en taarten bakken voor één of ander feestje zal de temperatuur in je woning ook doen stijgen – in de winter is dit misschien een leuk extraatje, maar in de zomer wil je dit uiteraard vermijden.

Vooral in de zomerperiode is oververhitting een veelvoorkomend probleem, omdat de buitentemperatuur ook ’s avonds en ’s nachts aan de hoge kant blijft.

Is het buiten warm en staan er veel ramen of deuren open? Dan geraakt deze warmte ook binnen. Schijnt er veel zon rechtstreeks op het glas van je ramen? Leuk in de winter, in het zonnetje achter glas, maar in de zomer is dit één van de voornaamste redenen waardoor het al snel veel te warm zal worden binnen – denk hierbij aan het effect van een serre.

In de zomer de ramen overdag open zetten en de aanwezigheid van veel ramen waar de zon rechtstreeks op valt, zijn trouwens de voornaamste oorzaken waardoor ook goed geïsoleerde last kunnen hebben van oververhitting. Op zich houdt isolatie ook de warmte buiten, maar éénmaal de warmte toch binnen zit, is ze nog moeilijker buiten te krijgen doordat de woning net zo goed geïsoleerd is. Is de woning slecht geïsoleerd dan geraakt deze (aanhoudende) buitenwarmte sowieso ook binnen na een tijdje, ook al houd je de ramen dicht en zijn je ramen afgeschermd van de zon. Is het vochtgehalte in je woning aan de hoge kant (hoger dan 60%), doordat er bijvoorbeeld niet of slecht geventileerd wordt? Dit zorgt ervoor dat het binnen nog warmer aanvoelt dan het eigenlijk al is.”

Welke gevolgen heeft oververhitting voor de woning?

An: “De gevolgen van oververhitting zijn voor de woning zelf minder nefast. Rechtstreeks zonlicht (met name de UV-straling) en te hoge temperaturen kunnen bepaalde (buiten)materialen echter wel sneller doen verweren, waardoor ze dus ook sneller dan normaal opnieuw behandeld of vervangen moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkleuring en afbladdering van bepaalde verven, raamkitten, houtmaterialen, roofing enz.

De grootste nadelige gevolgen zijn echter voor de bewoners: het aanhoudend te warm hebben, niet kunnen slapen, niet kunnen werken, moe zijn, aanhoudend zweten, … . Voor oudere en/of zieke mensen kan dit zelfs zeer zware gevolgen hebben voor hun gezondheid en zelfs tot de dood lijden. Dit is de reden waarom ze bij aanhoudend warm weer vaak adviseren om ook regelmatig langs te gaan bij (alleenstaande) ouderen of chronisch zieken, om te kijken of alles in orde is en ze eventueel te helpen indien nodig.”

Wat kun je eraan doen? (warmtepomp, natuurlijke ventilatie …)

An: “In de eerste plaats willen we oververhitting van onze woning vermijden, door ervoor te zorgen dat warmte gewoon niet binnenkomt! We kunnen dit doen door rekening te houden met volgende maatregelen:

 • Niet té veel glaspartijen voorzien in je woning.
 • De ramen die veel zon vangen vanaf ongeveer april t.e.m. oktober (georiënteerd tussen Oost-Zuid-West) voorzien van buitenzonwering. Met andere woorden, ervoor zorgen dat deze langs de buitenzijde afgeschermd zijn van de rechtstreekse zonnestralen. Dit kan door het plaatsen van buiten screens, een zonnetent, een dakoversteek of luifel, het plaatsen van zonneluiken, rolluiken, … . Ook (loof)bomen of hoge struiken die voldoende schaduw werpen op de raampartijen kunnen hier een oplossing bieden. Zonwerend glas bestaat ook, maar dit glas zal ook de gratis zonnewarmte in de winter tegenhouden. Heb je geen budget voor het plaatsen van een volwaardige buitenzonwering? Een parasol voor je ramen plaatsen, je ramen langs de buitenzijde afdekken met een (wit) doek of folie kan hier evengoed voor dienen.
 • Ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden als het buiten warm is en wél openen gedurende de koelere periodes tijdens de nacht en vroege ochtend.
 • Heb je een ventilatiesysteem? Zorg dat dit dan gedurende de warme periodes minimaal opstaat, of zelfs helemaal niet opstaat. Hou raam- en muurroosters gedurende deze periode dan ook best tijdelijk gesloten. Gedurende de koelere periodes laat je het dan wel intensief werken (’s nachts en ’s ochtends). De recentere ventilatiesystemen kunnen hier zelfs automatisch op ingesteld worden. Ook het openen van de ramen kan dan tijdelijk toch aanbevolen worden, om nog intensiever gebruik te kunnen maken van de koelere nachtlucht.
 • De woning beter isoleren. Houd er echter wel rekening mee dat als je woning goed geïsoleerd is en de warmte toch binnen is geraakt, deze nog moeilijker terug buiten te krijgen is.
 • Voorzie platte daken van een groendak. Dit vertraagt alvast de oververhitting van je woning via je dak. Daarnaast beschermt deze je dakbedekking tegen slijtage door hitte en zon. In steden heeft het plaatsen van groendaken daarnaast nog het voordeel dat het niet enkel koelend werkt voor je woning, maar ook een koelend effect heeft op de hele stad: het hitte-eiland-effect, waar je in steden met weinig groen en veel verkeer nog meer last hebt van de warmte in de zomer, kan hierdoor worden verminderd.
 • Ruimtes die toch heel warm worden, afsluiten van de rest van je woning, door simpelweg de deur dicht te houden.
 • Probeer zo weinig mogelijk warmte te produceren in je woning op hele warme dagen: maak lichte maaltijden klaar die weinig tijd achter het fornuis vragen; vermijd gebruik van de oven; vermijd strijken; laat je was buiten drogen; kook en strijk eventueel buiten als je hier de ruimte voor hebt; …

Is de warmte toch binnen geraakt? Dan kunnen volgende maatregelen je misschien wel helpen om dit probleem op te lossen of alleszins toch al iets dragelijker te maken:

 • Vanaf dat de buitentemperatuur lager wordt dan de temperatuur in je woning zet je zoveel mogelijk ramen open (met name ’s nachts en in de ochtend).
 • Heb je een ventilatiesysteem? Laat dit dan intensiever werken gedurende de koelere periodes (’s nachts en ’s ochtends). De recentere ventilatiesystemen kunnen hier zelfs automatisch op ingesteld worden. Ook het openen van de ramen kan dan tijdelijk toch aanbevolen worden, om nog intensiever gebruik te kunnen maken van de koelere nachtlucht.
 • Een ventilator is de energiezuinigste manier om toch iets koeling te bieden, bijvoorbeeld in je slaapkamer. Plaats voor de ventilator een bevroren (plastic) fles water en je hebt een goedkope, energiezuinige airco in huis gehaald.
 • Bij grondige energetische renovaties of nieuwbouw is het tegenwoordig bijna logisch dat je deze energiezuinig gaat verwarmen met een warmtepomp. Een van de grote voordelen van een warmtepomp is dat je hier in de zomer ook mee kan gaan koelen, als het nodig is. Afhankelijk van het type warmtepomp zal deze koeling ook veel minder elektriciteit verbruiken dan een gewone airconditioning, dit geldt voor de bodem- en waterwarmtepompen. Enkel de luchtwarmtepomp zal evenveel elektriciteit verbruiken als een gewone airco, een streep door je elektriciteitsfactuur, tenzij je dit uiteraard combineert met zonnepanelen.
 • Een airconditioning plaatsen is natuurlijk ook een oplossing, maar dit is een dure en niet-duurzame oplossing. Deze verbruikt namelijk zeer veel elektriciteit. Combineer je de airco met zonnepanelen, dan is deze keuze al iets meer te verantwoorden vanuit ecologisch oogpunt.

Nog enkele tips om niet enkel je woning, maar ook je lichaam te behoeden voor de negatieve gevolgen van oververhitting:

 • Zoek tijdig de koelte op: schaduw, de koelere ruimtes in je woning of op het werk, …
 • Drink voldoende water of thee.
 • Neem af en toe een korte koude douche indien nodig, spoel je polsen onder koud water of plaats je voeten in een koud waterteiltje. Je woning zal niet afkoelen, maar je lichaam wel, waardoor je even beter tegen de warmte kan.
 • Draag lichte, katoenen of linnen textiel.
 • Draag een zonnehoedje als je je in de volle zon begeeft, om een zonneslag te vermijden.
 • Smeer je in met minstens factor 30!”

Wil je zelf aan de slag om oververhitting tegen te gaan in huis? Bekijk dan de infofiches van Kamp C.

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Werk voor iedereen … ook in de bouwsector!

  Provincie Antwerpen ondersteunt je

  Een inclusieve economie streeft ernaar om geen enkel talent verloren te laten gaan en aan iedereen kansen te geven op de werkvloer. Ook voor de bouwsector zijn er heel wat opportuniteiten om hieraan mee te werken. Denk maar aan een samenwerking met organisaties in de sociale economie.

  De provincie Antwerpen ondersteunt je graag (inhoudelijk én financieel) om vanuit de bouwsector zo’n duurzame samenwerking of zelf projecten te starten. De volgende jaren stellen we daarvoor projectsubsidies en renteloze leningen voor investeringen ter beschikking. In totaal voor meer dan 4 miljoen euro.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

  Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
Sluiten