Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVPP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

8 juli 2020 door Diana Grasso

cropped persfoto award cvpp (1).jpg

Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

Elk jaar wordt de Europese Duurzame Energieprijs toegekend aan de meest opvallende en innovatieve energieprojecten van de EU. Uit meer dan 4000 voorstellen waren dit jaar 9 projecten genomineerd voor 3 categorieën: Betrokkenheid, Innovatie en Jeugd. Het cVPP-project van Kamp C was genomineerd in de categorie ‘Betrokkenheid’ omdat het werkt aan nieuwe energiesystemen vóór en dóór burgers. Kamp C won de publieksprijs. Door deze prijs te winnen, hebben Kamp C en de cVPP-partners kunnen aantonen dat deze boodschap de Europese burgers raakt. Dat is de verdienste van de energie/burgerbewegingen Klimaan CV (Bonheiden), ZuidtrAnt & Stalinsstraat (Deurne) en BM Gummaar cohousing (Mechelen) die samen met Kamp C en andere partners deze uitdaging zijn aangegaan.

Klimaan zet in op ‘Samen energie opwekken, opslaan en met elkaar delen, als school, met de buurt en de gemeente'. ZuidtrAnt & Stalinsstraat Deurne focust op energiedelen met de slogan ‘De zon is er voor iedereen en de buurt is er voor elkaar’. Gummaar Cohousing kiest toekomstgericht om Bijna Energie Neutraal, energie efficiënt en CO2 vrij te bouwen en Future-proof te werken om hun mini-warmtenet en zonnepanelen later in een cVPP te kunnen integreren.

Het cVPP-project versterkt lokale gemeenschappen die zelf systemen ontwikkelen om hernieuwbare energie op te wekken en te delen. Op een slimme manier leren ze van elkaar om vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen. Burgers worden zo als het ware prosumenten, consumenten die zelf hun stroom produceren.

A game-changer project

Het cVPP-project is een gamechangerproject dat de energietransitie versnelt door extra stimulansen te geven aan plaatselijke initiatieven in 3 landen (België, Ierland en Nederland). 

We hebben laten zien dat een alternatieve, meer democratische manier van organiseren van het energiesysteem mogelijk is en dat veel verschillende soorten gemeenschappen een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie,” zegt prof. Anna J. Wieczorek van de TUEindhoven, de leadpartner van het cVPP-project.

Een virtuele energiecentrale voor alle energiebewuste burgerinitiatieven

Een cVPP (community Virtual Power Plant of virtuele energiecentrale) is een energiecentrale die is opgebouwd uit een netwerk van lokale energieproductie (bijv. zonnepanelen), opslag (bijv. huisbatterijen) en verbruik, gecontroleerd door een ICT-systeem. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat productie en verbruik beter op elkaar worden afgestemd en het elektriciteitsnet niet wordt overbelast. Dit is broodnodig in een wereld waar steeds meer belang wordt gehecht aan centrale en decentrale hernieuwbare energie.

Een sterk partnerschap

Community-based Vitual Power Plant (cVPP) is een project binnen het INTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt tot 19 december 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

Webinar

Meer info

EUSEW award

INTERREG-projectpagina

CVPP projectpagina Kamp C

Labels:

 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
Sluiten