Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVPP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

8 juli 2020 door Diana Grasso

cropped persfoto award cvpp (1).jpg

Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

Elk jaar wordt de Europese Duurzame Energieprijs toegekend aan de meest opvallende en innovatieve energieprojecten van de EU. Uit meer dan 4000 voorstellen waren dit jaar 9 projecten genomineerd voor 3 categorieën: Betrokkenheid, Innovatie en Jeugd. Het cVPP-project van Kamp C was genomineerd in de categorie ‘Betrokkenheid’ omdat het werkt aan nieuwe energiesystemen vóór en dóór burgers. Kamp C won de publieksprijs. Door deze prijs te winnen, hebben Kamp C en de cVPP-partners kunnen aantonen dat deze boodschap de Europese burgers raakt. Dat is de verdienste van de energie/burgerbewegingen Klimaan CV (Bonheiden), ZuidtrAnt & Stalinsstraat (Deurne) en BM Gummaar cohousing (Mechelen) die samen met Kamp C en andere partners deze uitdaging zijn aangegaan.

Klimaan zet in op ‘Samen energie opwekken, opslaan en met elkaar delen, als school, met de buurt en de gemeente'. ZuidtrAnt & Stalinsstraat Deurne focust op energiedelen met de slogan ‘De zon is er voor iedereen en de buurt is er voor elkaar’. Gummaar Cohousing kiest toekomstgericht om Bijna Energie Neutraal, energie efficiënt en CO2 vrij te bouwen en Future-proof te werken om hun mini-warmtenet en zonnepanelen later in een cVPP te kunnen integreren.

Het cVPP-project versterkt lokale gemeenschappen die zelf systemen ontwikkelen om hernieuwbare energie op te wekken en te delen. Op een slimme manier leren ze van elkaar om vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen. Burgers worden zo als het ware prosumenten, consumenten die zelf hun stroom produceren.

A game-changer project

Het cVPP-project is een gamechangerproject dat de energietransitie versnelt door extra stimulansen te geven aan plaatselijke initiatieven in 3 landen (België, Ierland en Nederland). 

We hebben laten zien dat een alternatieve, meer democratische manier van organiseren van het energiesysteem mogelijk is en dat veel verschillende soorten gemeenschappen een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie,” zegt prof. Anna J. Wieczorek van de TUEindhoven, de leadpartner van het cVPP-project.

Een virtuele energiecentrale voor alle energiebewuste burgerinitiatieven

Een cVPP (community Virtual Power Plant of virtuele energiecentrale) is een energiecentrale die is opgebouwd uit een netwerk van lokale energieproductie (bijv. zonnepanelen), opslag (bijv. huisbatterijen) en verbruik, gecontroleerd door een ICT-systeem. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat productie en verbruik beter op elkaar worden afgestemd en het elektriciteitsnet niet wordt overbelast. Dit is broodnodig in een wereld waar steeds meer belang wordt gehecht aan centrale en decentrale hernieuwbare energie.

Een sterk partnerschap

Community-based Vitual Power Plant (cVPP) is een project binnen het INTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt tot 19 december 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

Webinar

Meer info

EUSEW award

INTERREG-projectpagina

CVPP projectpagina Kamp C

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
  • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

    Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

    Lees meer
  • Cellulose houdt ’t Centrum warm

    Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

    Lees meer
  • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

    Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

    Lees meer
Sluiten