Update coronamaatregelen: de bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Contacteer ons voor een bouwadvies via T 014/27 96 50 of bouwadvies@kampc.be. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten door de verstrengde coronamaatregelen. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn dus niet meer mogelijk tot nader bericht.

CBCI onderzoekt bouwen met biobased en circulaire materialen

30 september 2020 door Diana Grasso

CBCI pic artikel.jpg

Hoe kunnen we grondstoffen in de bouw efficiënter gebruiken? Kan dat met biobased en circulaire materialen? En hoe maken we de omschakeling naar een biobased, circulaire bouw?

Tien partners, verspreid over Nederland, Engeland en België, zoeken samen binnen het onderzoeksproject Circular Biobased Construction Industry (CBCI) naar antwoorden op deze vragen.

De bouw is een grootverbruiker van materialen en is verantwoordelijk voor ongeveer 33% van de totale CO2-uitstoot. Momenteel zijn de gebruikte componenten en materialen vaak niet aanpasbaar tijdens de levenscyclus. En zijn ze ook niet gemaakt van hernieuwbare, biobased materialen. Dit komt omdat de meeste bouwprojecten nog steeds op een lineaire manier zijn ontworpen, wat hergebruik van materiaal bemoeilijkt. Een transitie van de huidige ‘lineaire bouw’ naar een biobased, circulaire bouw is noodzakelijk.

Het onderzoeksproject is gestart in maart 2019. Ondertussen is er al heel wat werk verricht en staat de eerste nieuwsbrief voor je klaar. Wil je de CBCI nieuwsbrief graag ontvangen? Schrijf je hier in.

Het project heeft een looptijd van bijna 4 jaar en eindigt op 30 september 2022. Het totaalbudget bedraagt bijna 7 miljoen euro. CBCI is een project van Interreg 2 Zeeën 2014-2020. Dit is een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een van de financiers.

Kamp C ontvangt voor dit project € 73.907,40 cofinanciering van de provincie Antwerpen.

Logo CBCI_kleiner.jpg

Labels:

Sluiten