Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

19 oktober 2020 door Diana Grasso

wasmachine pixabay.jpg

De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

Met het oog op de energietransitie worden de ‘netkosten’ (de kosten die effectief gerelateerd zijn aan het aanleggen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit) vanaf 2022 grotendeels op basis van capaciteit aangerekend. Dit is ook het geval voor een deel van de transmissiekosten. Op dit moment worden nettarieven bij gezinnen en kleine bedrijven volledig aangerekend op basis van de afgenomen kWh: hoe meer je verbruikt, hoe hoger jouw netfactuur. Dit verandert voor het deel ‘netkosten’. Deze worden vanaf 2022 aangerekend op basis van het piekverbruik als maat voor de netcapaciteit die je gebruikt. De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven, met name de kosten voor openbaredienstverplichtingen, de toeslagen en de overige transmissiekosten, blijven aangerekend worden op basis van de afgenomen kWh.

Wat is dat nieuwe capaciteitstarief in Vlaanderen nu eigenlijk?

In de prijs die je voor je energie betaalt, zit nu een deel waarmee je gebruik van het net wordt bekostigd. Dit zijn de netkosten. Ze bedragen ongeveer een vijfde van je elektriciteitsfactuur. Ze worden berekend op basis van het aantal kilowattuur (kWh) dat je verbruikt. De netkosten zullen via het capaciteitstarief berekend worden op belasting van het net, dus het piekvermogen.

Vanaf 2022 zullen die kosten op een andere manier worden berekend. Samengevat: in plaats van enkel naar je verbruik te kijken, zal in dit capaciteitstarief ook rekening worden gehouden met het moment waarop je elektriciteit verbruikt. Zo wordt je hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt gebruikt geregistreerd. Dit is je ‘piekvermogen’. Aan het einde van het jaar kijkt de regulator naar het gemiddelde van je hoogste pieken van iedere maand. Zo bepaalt hij je capaciteitstarief.

Procenten netkosten voor een gezin en kmo

Voor een gezin met een gemiddeld verbruik maken de distributienettarieven vandaag ongeveer 45% uit van de totale elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf aangesloten op laagspanning is dat ongeveer 57%. De netkosten die vanaf 2022 voor gezinnen en kleine bedrijven grotendeels via een capaciteitstarief aangerekend worden, bedragen voor een gemiddeld gezin ongeveer 21% van de huidige elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf aangesloten op laagspanning is dat 28%.

Voor een gemiddeld bedrijf aangesloten op middenspanning maken de distributienettarieven vandaag ongeveer 35% uit van de totale elektriciteitsfactuur. De netkosten die op dit moment voor grote bedrijven al deels en vanaf 2022 volledig via een capaciteitstarief aangerekend worden, bedragen vandaag ongeveer 23% van de huidige elektriciteitsfactuur.

Waarom een capaciteitstarief?

De VREG voert een capaciteitstarief in zodat de nieuwe nettarieven de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet beter weerspiegelen en deze kosten evenwichtiger worden toegewezen aan de verschillende netgebruikers. Door meer lokale hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en warmtepompen zullen de distributienetten in de toekomst meer en anders gebruikt worden en zouden ze blootgesteld worden aan grotere (gelijktijdige) piekbelastingen. Die piekbelastingen zouden ertoe leiden dat de distributienetbeheerders in de toekomst zware investeringen moeten doen om het net betrouwbaar te houden, wat de distributienettarieven sterk zou kunnen doen toenemen. Om dit te vermijden en het net voor iedereen betaalbaar te houden, wilt de VREG alle netgebruikers bewust maken dat hoge pieken in hun verbruik extra kosten voor het net met zichkunnen meebrengen en hen zo aanmoedigen om het net efficiënt te gebruiken.

Maar hoe doe je dat, energie zo efficiënt mogelijk gebruiken?

“Ik denk aan het gespreid opzetten van toestellen. Dus je tijdsvertragingen na elkaar gebruiken: je droogkast, wasmachine, vaatwasser apart gebruiken in plaats van ze allemaal samen op te zetten. Probeer je vaatwasser pas op te zetten na het koken. Strijken doe je best op het moment dat geen andere toestellen aan het draaien zijn. Heb je een elektrische boiler? Deze kun je het best niet laten opwarmen tijdens de ‘spitsuren’. Er zal hopelijk wel genoeg warm water inzitten voor één avond en dan kan deze bijwarmen wanneer er niets anders actief is. Hetzelfde geldt voor elektrische verwarmingselementen en airco's. Deze zet je best even af in de volle avondrush. Heb je zonnepanelen? Probeer dan zoveel mogelijk de toestellen (gespreid) op te zetten wanneer de zon schijnt. Je kunt dan zo veel opzetten als dat je op dat moment aan het opwekken bent,” licht Hans Vannuffelen, projectverantwoordelijke bij Kamp C toe.

Filmpje

Meer info: https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief

Beeld: © Pixabay

Bron: VREG

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
Sluiten