VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

19 oktober 2020 door Diana Grasso

wasmachine pixabay.jpg

De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

Met het oog op de energietransitie worden de ‘netkosten’ (de kosten die effectief gerelateerd zijn aan het aanleggen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit) vanaf 2022 grotendeels op basis van capaciteit aangerekend. Dit is ook het geval voor een deel van de transmissiekosten. Op dit moment worden nettarieven bij gezinnen en kleine bedrijven volledig aangerekend op basis van de afgenomen kWh: hoe meer je verbruikt, hoe hoger jouw netfactuur. Dit verandert voor het deel ‘netkosten’. Deze worden vanaf 2022 aangerekend op basis van het piekverbruik als maat voor de netcapaciteit die je gebruikt. De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven, met name de kosten voor openbaredienstverplichtingen, de toeslagen en de overige transmissiekosten, blijven aangerekend worden op basis van de afgenomen kWh.

Wat is dat nieuwe capaciteitstarief in Vlaanderen nu eigenlijk?

In de prijs die je voor je energie betaalt, zit nu een deel waarmee je gebruik van het net wordt bekostigd. Dit zijn de netkosten. Ze bedragen ongeveer een vijfde van je elektriciteitsfactuur. Ze worden berekend op basis van het aantal kilowattuur (kWh) dat je verbruikt. De netkosten zullen via het capaciteitstarief berekend worden op belasting van het net, dus het piekvermogen.

Vanaf 2022 zullen die kosten op een andere manier worden berekend. Samengevat: in plaats van enkel naar je verbruik te kijken, zal in dit capaciteitstarief ook rekening worden gehouden met het moment waarop je elektriciteit verbruikt. Zo wordt je hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt gebruikt geregistreerd. Dit is je ‘piekvermogen’. Aan het einde van het jaar kijkt de regulator naar het gemiddelde van je hoogste pieken van iedere maand. Zo bepaalt hij je capaciteitstarief.

Procenten netkosten voor een gezin en kmo

Voor een gezin met een gemiddeld verbruik maken de distributienettarieven vandaag ongeveer 45% uit van de totale elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf aangesloten op laagspanning is dat ongeveer 57%. De netkosten die vanaf 2022 voor gezinnen en kleine bedrijven grotendeels via een capaciteitstarief aangerekend worden, bedragen voor een gemiddeld gezin ongeveer 21% van de huidige elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf aangesloten op laagspanning is dat 28%.

Voor een gemiddeld bedrijf aangesloten op middenspanning maken de distributienettarieven vandaag ongeveer 35% uit van de totale elektriciteitsfactuur. De netkosten die op dit moment voor grote bedrijven al deels en vanaf 2022 volledig via een capaciteitstarief aangerekend worden, bedragen vandaag ongeveer 23% van de huidige elektriciteitsfactuur.

Waarom een capaciteitstarief?

De VREG voert een capaciteitstarief in zodat de nieuwe nettarieven de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet beter weerspiegelen en deze kosten evenwichtiger worden toegewezen aan de verschillende netgebruikers. Door meer lokale hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en warmtepompen zullen de distributienetten in de toekomst meer en anders gebruikt worden en zouden ze blootgesteld worden aan grotere (gelijktijdige) piekbelastingen. Die piekbelastingen zouden ertoe leiden dat de distributienetbeheerders in de toekomst zware investeringen moeten doen om het net betrouwbaar te houden, wat de distributienettarieven sterk zou kunnen doen toenemen. Om dit te vermijden en het net voor iedereen betaalbaar te houden, wilt de VREG alle netgebruikers bewust maken dat hoge pieken in hun verbruik extra kosten voor het net met zichkunnen meebrengen en hen zo aanmoedigen om het net efficiënt te gebruiken.

Maar hoe doe je dat, energie zo efficiënt mogelijk gebruiken?

“Ik denk aan het gespreid opzetten van toestellen. Dus je tijdsvertragingen na elkaar gebruiken: je droogkast, wasmachine, vaatwasser apart gebruiken in plaats van ze allemaal samen op te zetten. Probeer je vaatwasser pas op te zetten na het koken. Strijken doe je best op het moment dat geen andere toestellen aan het draaien zijn. Heb je een elektrische boiler? Deze kun je het best niet laten opwarmen tijdens de ‘spitsuren’. Er zal hopelijk wel genoeg warm water inzitten voor één avond en dan kan deze bijwarmen wanneer er niets anders actief is. Hetzelfde geldt voor elektrische verwarmingselementen en airco's. Deze zet je best even af in de volle avondrush. Heb je zonnepanelen? Probeer dan zoveel mogelijk de toestellen (gespreid) op te zetten wanneer de zon schijnt. Je kunt dan zo veel opzetten als dat je op dat moment aan het opwekken bent,” licht Hans Vannuffelen, projectverantwoordelijke bij Kamp C toe.

Filmpje

Meer info: https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief

Beeld: wasmachine (© Pixabay)

Bron: VREG

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
Sluiten