Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Aangepaste energiepremies in 2021

17 november 2020 door Diana Grasso

energiepremie pixabay.jpg

Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

1. Renteloze renovatielening

Wie vanaf 2021 een woning met een slecht EPC-label aankoopt, kan bij de aanvraag van een hypothecair krediet vanaf 2021 bij de bank ook best informeren naar het aanbod van een aanvullend renteloos renovatiekrediet om de woning te renoveren tot een veel beter EPC-label. Dat renteloos renovatiekrediet kan voor woningen tot 60.000 euro en voor appartementen tot 45.000 euro bedragen.

Meer info

2. Nieuwe EPC-Labelpremie

Huiseigenaars met een EPC met energielabel E of F of eigenaars van een appartement met label D, E of F op het EPC, kunnen vanaf 2021 een EPC-Labelpremie aanvragen. Die komt bovenop de premies voor energiebesparende investeringen zelf. Om er recht op te hebben, mag het EPC niet ouder zijn dan 2019.

Wie een EPC-Labelpremie aanvraagt, heeft vijf jaar de tijd om een nieuw EPC voor te leggen waaruit blijkt dat het huis minstens label C en het appartement minstens label B heeft behaald. De premie wordt berekend op basis van de behaalde energiezuinigheid en kan variëren tussen 2500 en 5000 euro.

Je kunt de nieuwe renteloze lening en de nieuwe EPC-labelpremie combineren met de individuele (oude) energiepremies. Maar een combinatie met de totaalrenovatiebonus - die je kan aanvragen bij drie of meer (gelijktijdige) energiebesparende investeringen - is niet toegelaten.

Meer info

3. Nieuwe premie voor kleine PV-installaties tot 10kVA (Zonnepanelen voor elektriciteitopwekking)

Wie vanaf 1 januari 2021 een nieuwe PV-installatie (foto-voltaïsche zonne-installatie) in dienst neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie. De premie is van toepassing voor volledig nieuwe installaties en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer informatie over deze voorwaarden kan je terugvinden op de website van Fluvius, de exacte link naar deze informatie kan je terugvinden onderaan in dit artikel.

4. Bestaande premies stijgen

Een aantal bestaande renovatiepremies worden opgetrokken. Zo worden de premies voor hoogrendementsbeglazing en voor de isolatie van buitenmuren vanaf 1 januari verdubbeld. De basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 euro per vierkante meter. De basispremie voor (buiten)muurisolatie verdubbelt van 15 naar 30 euro per vierkante meter.

De bestaande premies voor dak- of zoldervloerisolatie en buitenmuurisolatie stijgen ook als deze ingrepen gepaard gaan met asbestverwijdering. Ook kunnen deze beide premies aanzienlijk stijgen, alsook deze voor vloerisolatie en glas, als de woning aangesloten is op een elektriciteitsmeter met exclusief nachttarief.

Opgelet: indien je van plan bent je dak of zoldervloer zelf te isoleren! Doe-het-zelvers hebben vanaf 2021 geen recht meer op een energiepremie. De premies gelden enkel nog voor renovatiewerken die door een aannemer worden uitgevoerd.

Voor de installatie van energiebesparende toestellen, zoals bv. zonneboilers en warmtepompen, vinden er ook enkele wijzigingen plaats in het premiebedrag en de voorwaarden vanaf 2021.

De exacte voorwaarden voor al deze individuele premies kan je overzichtelijk raadplegen via de website van Fluvius, waarvan je de specifieke link ook onderaan dit artikel kan terugvinden.

5. Verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw

Vanaf 1 januari 2021 geldt in heel België een verlaagd btw-tarief van 6 procent op de sloop en heropbouw van woningen. Het is een uitbreiding van het verlaagde btw-tarief dat nu al bestaat in 32 centrumsteden. De lagere btw op sloop en heropbouw is slechts 2 jaar van toepassing tot eind 2022.

Meer info

6. Online EPC-tool

Heeft je woning nog geen EPC? Dan kan je via de online tool ‘Test-uw-EPC’ een indicatie van het EPC-label krijgen: https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc. Door een vragenlijst over de woning in te vullen, krijg je een indicatieve score. Daarnaast kan je simuleren wat de impact is van maatregelen op de energiezuinigheid van je woning. Die berekening is geen vervanging van het officiële EPC dat door een erkende energiedeskundige moet worden opgemaakt.

7. Digitale Woonpas

Alle informatie over je woning, zoals het EPC, aangevraagde premies en de bodemgegevens, vind je terug in de online Woningpas: https://woningpas.vlaanderen.be/. Met je eID krijg je toegang. Je kan je woningpas ook delen met derden, zoals mogelijke kopers.

Meer info en de specifieke voorwaarden inzake de nieuwe en/of gewijzigde premies vanaf 2021 vind je op www.fluvius.be/nl/thema/premies/2021.

Meer info over de renteloze energielening vind je op www.vlaanderen.be/renteloze-lening-voor-nieuwe-eigenaars-in-2021-bij-energierenovatie.

Gratis advies over het duurzaam renoveren van jouw woning? www.kampc.be

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
 • Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

  IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

  Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

  Lees meer
 • Tien richtingaanwijzers voor een energetische renovatie

  Tussen 2017 en 2020 adviseerde Kamp C ruim 110 gezinnen in de regio Kempen met renovatieplannen op een intensere manier dan het bestaande bouwadvies in het kader van het SHINE-project. Ruim 60 daarvan hebben in deze periode één of meerdere ingrepen gedaan in hun ambities om de woning ingrijpend energetisch te renoveren. Zo’n renovatie is een lange weg die wordt afgelegd, waarbij de bouwheer duidelijk nood heeft aan een renovatiekompas.

  Lees meer
 • Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

  De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

  Lees meer
 • Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

  Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

  Lees meer
 • Kamp C begeleidde Anna in haar renovatieverhaal

  Anna uit Zoersel contacteerde Kamp C met vragen over de renovatie van haar woning. Onze adviseur Dirk hielp haar met vragen over isolatie en zonnepanelen. “Door het advies van Kamp C kon ik eindelijk beslissingen nemen,” vertelt Anna.

  Lees meer
 • Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C

  Kamp C gaf vorig jaar (2020) welgeteld 860 bouwadviezen aan particuliere burgers. In 90% van de gevallen verliep dat volledig digitaal. Het nieuwe aanbod, dat omwille van corona in het leven werd geroepen, wordt duidelijk gesmaakt. Deze online service blijft dan ook in het aanbod van Kamp C opgenomen, ook na de coronacrisis.

  Lees meer
Sluiten