Aangepaste energiepremies in 2021

17 november 2020 door Diana Grasso

energiepremie pixabay.jpg

Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

1. Renteloze renovatielening

Wie vanaf 2021 een woning met een slecht EPC-label aankoopt, kan bij de aanvraag van een hypothecair krediet vanaf 2021 bij de bank ook best informeren naar het aanbod van een aanvullend renteloos renovatiekrediet om de woning te renoveren tot een veel beter EPC-label. Dat renteloos renovatiekrediet kan voor woningen tot 60.000 euro en voor appartementen tot 45.000 euro bedragen.

Meer info

2. Nieuwe EPC-Labelpremie

Huiseigenaars met een EPC met energielabel E of F of eigenaars van een appartement met label D, E of F op het EPC, kunnen vanaf 2021 een EPC-Labelpremie aanvragen. Die komt bovenop de premies voor energiebesparende investeringen zelf. Om er recht op te hebben, mag het EPC niet ouder zijn dan 2019.

Wie een EPC-Labelpremie aanvraagt, heeft vijf jaar de tijd om een nieuw EPC voor te leggen waaruit blijkt dat het huis minstens label C en het appartement minstens label B heeft behaald. De premie wordt berekend op basis van de behaalde energiezuinigheid en kan variëren tussen 2500 en 5000 euro.

Je kunt de nieuwe renteloze lening en de nieuwe EPC-labelpremie combineren met de individuele (oude) energiepremies. Maar een combinatie met de totaalrenovatiebonus - die je kan aanvragen bij drie of meer (gelijktijdige) energiebesparende investeringen - is niet toegelaten.

Meer info

3. Nieuwe premie voor kleine PV-installaties tot 10kVA (Zonnepanelen voor elektriciteitopwekking)

Wie vanaf 1 januari 2021 een nieuwe PV-installatie (foto-voltaïsche zonne-installatie) in dienst neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie. De premie is van toepassing voor volledig nieuwe installaties en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer informatie over deze voorwaarden kan je terugvinden op de website van Fluvius, de exacte link naar deze informatie kan je terugvinden onderaan in dit artikel.

4. Bestaande premies stijgen

Een aantal bestaande renovatiepremies worden opgetrokken. Zo worden de premies voor hoogrendementsbeglazing en voor de isolatie van buitenmuren vanaf 1 januari verdubbeld. De basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 euro per vierkante meter. De basispremie voor (buiten)muurisolatie verdubbelt van 15 naar 30 euro per vierkante meter.

De bestaande premies voor dak- of zoldervloerisolatie en buitenmuurisolatie stijgen ook als deze ingrepen gepaard gaan met asbestverwijdering. Ook kunnen deze beide premies aanzienlijk stijgen, alsook deze voor vloerisolatie en glas, als de woning aangesloten is op een elektriciteitsmeter met exclusief nachttarief.

Opgelet: indien je van plan bent je dak of zoldervloer zelf te isoleren! Doe-het-zelvers hebben vanaf 2021 geen recht meer op een energiepremie. De premies gelden enkel nog voor renovatiewerken die door een aannemer worden uitgevoerd.

Voor de installatie van energiebesparende toestellen, zoals bv. zonneboilers en warmtepompen, vinden er ook enkele wijzigingen plaats in het premiebedrag en de voorwaarden vanaf 2021.

De exacte voorwaarden voor al deze individuele premies kan je overzichtelijk raadplegen via de website van Fluvius, waarvan je de specifieke link ook onderaan dit artikel kan terugvinden.

5. Verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw

Vanaf 1 januari 2021 geldt in heel België een verlaagd btw-tarief van 6 procent op de sloop en heropbouw van woningen. Het is een uitbreiding van het verlaagde btw-tarief dat nu al bestaat in 32 centrumsteden. De lagere btw op sloop en heropbouw is slechts 2 jaar van toepassing tot eind 2022.

Meer info

6. Online EPC-tool

Heeft je woning nog geen EPC? Dan kan je via de online tool ‘Test-uw-EPC’ een indicatie van het EPC-label krijgen: https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc. Door een vragenlijst over de woning in te vullen, krijg je een indicatieve score. Daarnaast kan je simuleren wat de impact is van maatregelen op de energiezuinigheid van je woning. Die berekening is geen vervanging van het officiële EPC dat door een erkende energiedeskundige moet worden opgemaakt.

7. Digitale Woonpas

Alle informatie over je woning, zoals het EPC, aangevraagde premies en de bodemgegevens, vind je terug in de online Woningpas: https://woningpas.vlaanderen.be/. Met je eID krijg je toegang. Je kan je woningpas ook delen met derden, zoals mogelijke kopers.

Meer info en de specifieke voorwaarden inzake de nieuwe en/of gewijzigde premies vanaf 2021 vind je op www.fluvius.be/nl/thema/premies/2021.

Meer info over de renteloze energielening vind je op www.vlaanderen.be/renteloze-lening-voor-nieuwe-eigenaars-in-2021-bij-energierenovatie.

Gratis advies over het duurzaam renoveren van jouw woning? www.kampc.be

Beeld: huis, munten en wekker (Pixabay)

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
Sluiten