Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

19 november 2020 door Diana Grasso

INDU ZERO fabriek

Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

Journalist Dimitri Dewever interviewde onze collega Anne Goidts, projectverantwoordelijke van INDU-ZERO, voor de het energiekatern in de bijlage Vastgoedexperts bij de Tijd op 19/11/2020. We kregen de toestemming om het artikel te delen met jou. 

Voor de strenge energie-eisen van de overheid voor nieuwbouw en renovatie maken steeds meer eigenaars en bouwpromotoren de omslag naar energiezuinige oplossingen. Alleen al in Vlaanderen werden er de voorbije tien jaar bijna 17.000 Bijna-Energieneutrale (BEN) woningen opgetrokken. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes, met een energiepeil van maximaal E30, zelfs de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa.

Zonnepanelen onderhouden

Klimaatneutraal wonen is een pijler binnen de Europese Green Deal. Om dat doel te bereiken, moeten lidstaten, overheden en andere partijen tot 2050 enorme inspanningen leveren. Zeker het energieneutraal maken van bestaande woningen is geen sinecure. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt oplossingen om het huidige woningbestand klaar te maken voor de toekomst. ‘Wij zijn samen met Universiteit Gent partner in het INDU-ZERO project’, zegt Anne Goidts, projectverantwoordelijke bij Kamp C. Het einddoel? Een fabriek creëren die in grote hoeveelheden betaalbare renovatiepakketten aanbiedt. 14 partners uit 6 Europese landen werken samen aan het project, dat opgestart werd in 2018 en loopt tot eind 2021.

‘Het renovatiepakket dat we op grote schaal willen produceren, is een soort isolerende envelop die over een woning wordt aangebracht en ze duurzamer maakt. De pakketten bestaan uit panelen met geïntegreerde technieken, isolatiemateriaal, zonnepanelen en ventilatiesystemen.’ De bewoners moeten hun woning niet verlaten tijdens de renovatie. De panelen worden samengesteld in de fabriek en worden daarna rond het huis gemonteerd.

Besparing van 50 procent

De eerste fabriek binnen het INDU-ZERO project wordt wellicht in Nederland gebouwd. Het concept kan daarna worden uitgerold in andere landen. Omwille van de grote oplagen zouden de kant-en-klare renovatiepakketten voor de helft van de prijs van de productielijn rollen. Een totaalrenovatie zou tot 50 procent goedkoper worden in vergelijking met het BENOveren van een bestaande woning via individuele systemen. 

Lees het volledige artikel in de pdf

Meer info over INDU-ZERO. Schrijf je in op de INDU-ZERO nieuwsbrief.

Tekst: © Dimitri Dewever (De Tijd)

Beeld: © Kamp C

Indu-Zero.jpg

Labels:

 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Aangepaste energiepremies in 2021

  Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

  Lees meer
 • 13 tips om te besparen op strijken

  Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
Sluiten