Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

19 november 2020 door Diana Grasso

INDU ZERO fabriek

Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

Journalist Dimitri Dewever interviewde onze collega Anne Goidts, projectverantwoordelijke van INDU-ZERO, voor de het energiekatern in de bijlage Vastgoedexperts bij de Tijd op 19/11/2020. We kregen de toestemming om het artikel te delen met jou. 

Voor de strenge energie-eisen van de overheid voor nieuwbouw en renovatie maken steeds meer eigenaars en bouwpromotoren de omslag naar energiezuinige oplossingen. Alleen al in Vlaanderen werden er de voorbije tien jaar bijna 17.000 Bijna-Energieneutrale (BEN) woningen opgetrokken. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes, met een energiepeil van maximaal E30, zelfs de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa.

Zonnepanelen onderhouden

Klimaatneutraal wonen is een pijler binnen de Europese Green Deal. Om dat doel te bereiken, moeten lidstaten, overheden en andere partijen tot 2050 enorme inspanningen leveren. Zeker het energieneutraal maken van bestaande woningen is geen sinecure. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt oplossingen om het huidige woningbestand klaar te maken voor de toekomst. ‘Wij zijn samen met Universiteit Gent partner in het INDU-ZERO project’, zegt Anne Goidts, projectverantwoordelijke bij Kamp C. Het einddoel? Een fabriek creëren die in grote hoeveelheden betaalbare renovatiepakketten aanbiedt. 14 partners uit 6 Europese landen werken samen aan het project, dat opgestart werd in 2018 en loopt tot eind 2021.

‘Het renovatiepakket dat we op grote schaal willen produceren, is een soort isolerende envelop die over een woning wordt aangebracht en ze duurzamer maakt. De pakketten bestaan uit panelen met geïntegreerde technieken, isolatiemateriaal, zonnepanelen en ventilatiesystemen.’ De bewoners moeten hun woning niet verlaten tijdens de renovatie. De panelen worden samengesteld in de fabriek en worden daarna rond het huis gemonteerd.

Besparing van 50 procent

De eerste fabriek binnen het INDU-ZERO project wordt wellicht in Nederland gebouwd. Het concept kan daarna worden uitgerold in andere landen. Omwille van de grote oplagen zouden de kant-en-klare renovatiepakketten voor de helft van de prijs van de productielijn rollen. Een totaalrenovatie zou tot 50 procent goedkoper worden in vergelijking met het BENOveren van een bestaande woning via individuele systemen. 

Lees het volledige artikel in de pdf

Meer info over INDU-ZERO. Schrijf je in op de INDU-ZERO nieuwsbrief.

Tekst: © Dimitri Dewever (De Tijd)

Beeld: © Kamp C

Indu-Zero.jpg

Labels:

 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
 • Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

  IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

  Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

  Lees meer
 • Tien richtingaanwijzers voor een energetische renovatie

  Tussen 2017 en 2020 adviseerde Kamp C ruim 110 gezinnen in de regio Kempen met renovatieplannen op een intensere manier dan het bestaande bouwadvies in het kader van het SHINE-project. Ruim 60 daarvan hebben in deze periode één of meerdere ingrepen gedaan in hun ambities om de woning ingrijpend energetisch te renoveren. Zo’n renovatie is een lange weg die wordt afgelegd, waarbij de bouwheer duidelijk nood heeft aan een renovatiekompas.

  Lees meer
 • Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

  De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

  Lees meer
 • Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

  Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

  Lees meer
 • Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C

  Kamp C gaf vorig jaar (2020) welgeteld 860 bouwadviezen aan particuliere burgers. In 90% van de gevallen verliep dat volledig digitaal. Het nieuwe aanbod, dat omwille van corona in het leven werd geroepen, wordt duidelijk gesmaakt. Deze online service blijft dan ook in het aanbod van Kamp C opgenomen, ook na de coronacrisis.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
Sluiten