'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

19 november 2020 door Diana Grasso

INDU ZERO fabriek

Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

Journalist Dimitri Dewever interviewde onze collega Anne Goidts, projectverantwoordelijke van INDU-ZERO, voor de het energiekatern in de bijlage Vastgoedexperts bij de Tijd op 19/11/2020. We kregen de toestemming om het artikel te delen met jou. 

Voor de strenge energie-eisen van de overheid voor nieuwbouw en renovatie maken steeds meer eigenaars en bouwpromotoren de omslag naar energiezuinige oplossingen. Alleen al in Vlaanderen werden er de voorbije tien jaar bijna 17.000 Bijna-Energieneutrale (BEN) woningen opgetrokken. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes, met een energiepeil van maximaal E30, zelfs de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa.

Zonnepanelen onderhouden

Klimaatneutraal wonen is een pijler binnen de Europese Green Deal. Om dat doel te bereiken, moeten lidstaten, overheden en andere partijen tot 2050 enorme inspanningen leveren. Zeker het energieneutraal maken van bestaande woningen is geen sinecure. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt oplossingen om het huidige woningbestand klaar te maken voor de toekomst. ‘Wij zijn samen met Universiteit Gent partner in het INDU-ZERO project’, zegt Anne Goidts, projectverantwoordelijke bij Kamp C. Het einddoel? Een fabriek creëren die in grote hoeveelheden betaalbare renovatiepakketten aanbiedt. 14 partners uit 6 Europese landen werken samen aan het project, dat opgestart werd in 2018 en loopt tot eind 2021.

‘Het renovatiepakket dat we op grote schaal willen produceren, is een soort isolerende envelop die over een woning wordt aangebracht en ze duurzamer maakt. De pakketten bestaan uit panelen met geïntegreerde technieken, isolatiemateriaal, zonnepanelen en ventilatiesystemen.’ De bewoners moeten hun woning niet verlaten tijdens de renovatie. De panelen worden samengesteld in de fabriek en worden daarna rond het huis gemonteerd.

Besparing van 50 procent

De eerste fabriek binnen het INDU-ZERO project wordt wellicht in Nederland gebouwd. Het concept kan daarna worden uitgerold in andere landen. Omwille van de grote oplagen zouden de kant-en-klare renovatiepakketten voor de helft van de prijs van de productielijn rollen. Een totaalrenovatie zou tot 50 procent goedkoper worden in vergelijking met het BENOveren van een bestaande woning via individuele systemen. 

Lees het volledige artikel in de pdf

Meer info over INDU-ZERO. Schrijf je in op de INDU-ZERO nieuwsbrief.

Tekst: © Dimitri Dewever (De Tijd)

Beeld: INDU-ZERO fabriek (© Kamp C)

Indu-Zero.jpg

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten