URBCON lanceert aanbesteding voor Gentse pilot

9 december 2020 door Diana Grasso

extra cropped Aanbesteding de zonnepoort.png

Het URBCON-project reduceert de CO2-uitstoot van betonconstructies door primaire grondstoffen te vervangen door bijproducten zoals metaalslakken en verbrandingsassen. De URBCON-partners ontwikkelen deze betonmixen en zullen ze testen en demonstreren in 3 pilots. De Stad Gent schreef een aanbesteding uit voor de bouw van haar pilootproject: een evacuatietrap in duurzaam beton voor de basisschool ‘De Zonnepoort’.

De bovengrondse constructiedelen worden uitgevoerd in prefab beton. Dit verkort de implementatietijd en beperkt de impact op de functionerende school, en maakt het mogelijk om het innovatieve beton te produceren in een meer gecontroleerde omgeving. Het bouwteam zal ook in de implementatiefase innovatief onderzoek doen, met ondersteuning van de URBCON-partners. Dit onderzoek omvat:

 • Opschaling van de betonsamenstelling aangeleverd door de URBCON-partners
 • Proefdraaien in de betoncentrale
 • Productie van onderzoeksmonster voor verder onderzoek door de URBCON-partners
 • Productie van proefstukken
 • Destructieve belastingsproef en een niet-destructieve belastingsproef in situ.

Bouwteams, bestaande uit minimaal een architectenbureau, een studiebureau stabiliteit en een aannemer, worden uitgenodigd om voor 9 februari 2021 hun kandidatuur in te dienen.

Kandidatuurstellingen worden beoordeeld op basis van de criteria beschreven in de selectieleidraad, waarna 1 tot 3 inschrijvers worden geselecteerd om een ​​betaalde voorstudie op te maken. Deze studie zal bestaan ​​uit:

 • Visiedocument over de toekomstige ontwikkeling van de aanbouw met daarbij aansluitend een overdekte speelplaats
 • Schetsontwerp voor de evacuatietrap
 • Eerste kostenraming en een beschrijving van de uit te voeren taken en werken
 • Plan van aanpak en eerste planning

Na weging van de ingediende voorstellen kan eventueel een onderhandelingsfase gestart worden alvorens het werk te gunnen aan het uitvoerend bouwteam.

De timing van de werkzaamheden is als volgt:

 • December 2020: publicatie van de opdracht
 • Februari 2021: Fase 1 - selectie van 3 bouwteams
 • Maart 2021: Fase 2 – gunning aan 3 bouwteams
 • Augustus 2021: Fase 3 - toekenning aan het uitvoerende bouwteam
 • September 2021: Fase 4 - start van uitvoeringsfasefase 1 bouwteam
 • December 2022: Fase 5 - start nazorg en waarborgtermijn

Alle informatie over de aanbesteding kan worden verkregen via de e-Notification-applicatie, referentienummer STAD GENT-PPP0HZ-4887/0151 / FEG / 2020-F02. Verdere vragen kunnen worden gesteld aan overheidsopdrachten@stad.gent.

Foto: URBCON zoekt bouwteams

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
Sluiten