Kamp C is gesloten op 13 en 14 mei door een feestdag.

Kamp C begeleidde Anna in haar renovatieverhaal

25 januari 2021 door Diana Grasso

woning Anna van Pelt 3.jpg

Anna uit Zoersel contacteerde Kamp C met vragen over de renovatie van haar woning. Onze adviseur Dirk hielp haar met vragen over isolatie en zonnepanelen. “Door het advies van Kamp C kon ik eindelijk beslissingen nemen,” vertelt Anna.

Wat is het bouwjaar van de woning en welk type woning is het?

Anna: “De woning dateert uit 1964 en het is een open bebouwing. Het is een type huis dat je veel ziet staan in deze streek. Een beetje 13 in een dozijn: een bakstenen huis met bakgoten, oversteken en witte afwerking. Ik denk dat het zeldzaam is dat er nog leien op mijn dak liggen.”

Welke vragen had je voor Kamp C?

Anna: “Ik stond voor een grote renovatie en zocht een neutrale instantie die me wegwijs kon maken. Het Ecohuis in Antwerpen heeft me doorverwezen naar Kamp C. Ik had vragen over een dakrenovatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. De dakrenovatie is een grote en dure renovatie. Het was moeilijk om keuzes te maken.”

Wat wil je renoveren aan je dak en waarom?

Anna: “Eigenlijk zijn vooral de goten al een tijdje aan vervanging toe. Die renovatie betekent ook een paar rijen leien weghalen en terugplaatsen. In verhouding is dat een grote investering, bijna buiten proportie als er een oud, niet geïsoleerd dak blijft liggen. En eigenlijk mag het ook niet. Er liggen eternitleien op het dak en die bevatten asbest, dat wist ik zelf eerst niet. Deze zijn aan vervanging toe. Ze moeten dus op een asbestveilige manier verwijderd worden. Verschillende dakwerkers zijn komen kijken en gaven verschillende adviezen. Het is niet zo evident om te weten wie een goede, betrouwbare dakwerker is. Sommigen zeiden dat heel het dak moest vervangen worden. Anderen vonden het minder nodig. Het proces van de dakinspecties en het opstellen van de offertes duurde soms maanden! Uiteindelijk heb ik beslist om te investeren in een nieuw dak met isolatie bovenop het dak. Ik heb Kamp C gecontacteerd met de vraag wat ik moest doen met de isolatie. Dirk heeft advies op maat gegeven, hij dacht mee na over welke isolatiedikte het best bij mijn woning, eisen en budget paste. De leien zullen vervangen worden door dakpannen. Mijn dakgoten zullen ook gerenoveerd worden. Kamp C heeft me neutraal advies gegeven en geholpen om keuzes te maken. Dirk heeft ook advies gegeven over zonnepanelen, hoeveel ik er kan leggen in verhouding tot mijn verbruik en de terugverdientijd. Op basis van deze info heb ik besloten om niet te investeren in zonnepanelen. Voorlopig laat ik de spouwmuren ook niet isoleren, omdat de spouw vuil is en het te ingrijpend is om dat op te lossen.”

Heb je het dak intussen gerenoveerd of welke stappen ga je binnenkort ondernemen in de renovatie?

Anna: “Ik heb intussen beslist welke dakwerker het dak zal komen vervangen. De eternitleien zullen professioneel verwijderd worden, er zal dakisolatie komen, platte dakpannen en er komen nieuwe dakgoten. Dit zal gebeuren na het bouwverlof.”

Heb je gebruik gemaakt van energiepremies? Zo ja, welke?

Anna: “Ik hoop gebruik te maken van de asbestverwijderingspremie en dakrenovatiepremie.”

Was het advies van Kamp C nuttig?

Anna: “Het advies was heel nuttig. Dirk heeft me geholpen om keuzes te maken. Hij gaf neutraal advies op maat. Hij gaf me advies over de spouwmuren en energiepremies. Hij mailde zelf enkele wetenschappelijke artikels. Ik ben blij dat de renovatiewerken kunnen starten en hoop dat ze snel afgerond zijn (lacht).”

Heb jij vragen over duurzaam bouwen of verbouwen of energiepremies?

Je kunt Kamp C contacteren voor gratis en onafhankelijk advies via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50). Meer info vind je hier.

Labels:

 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

  Voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de afhaalpunten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Gratis renovatieplan voor de inwoners van Mortsel en Kontich

  Woon je in Kontich of Mortsel en droom jij ook van een nieuw jasje voor je woning of appartement, nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen, zonnepanelen op je dak, besparen op je energie- en waterfactuur, … ? Maar ontbreekt het je momenteel aan vertrouwen, kennis, tijd of budget?

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
 • Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

  IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
Sluiten