Kamp C begeleidde Anna in haar renovatieverhaal

25 januari 2021 door Diana Grasso

woning Anna van Pelt 3.jpg

Anna uit Zoersel contacteerde Kamp C met vragen over de renovatie van haar woning. Onze adviseur Dirk hielp haar met vragen over isolatie en zonnepanelen. “Door het advies van Kamp C kon ik eindelijk beslissingen nemen,” vertelt Anna.

Wat is het bouwjaar van de woning en welk type woning is het?

Anna: “De woning dateert uit 1964 en het is een open bebouwing. Het is een type huis dat je veel ziet staan in deze streek. Een beetje 13 in een dozijn: een bakstenen huis met bakgoten, oversteken en witte afwerking. Ik denk dat het zeldzaam is dat er nog leien op mijn dak liggen.”

Welke vragen had je voor Kamp C?

Anna: “Ik stond voor een grote renovatie en zocht een neutrale instantie die me wegwijs kon maken. Het Ecohuis in Antwerpen heeft me doorverwezen naar Kamp C. Ik had vragen over een dakrenovatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. De dakrenovatie is een grote en dure renovatie. Het was moeilijk om keuzes te maken.”

Wat wil je renoveren aan je dak en waarom?

Anna: “Eigenlijk zijn vooral de goten al een tijdje aan vervanging toe. Die renovatie betekent ook een paar rijen leien weghalen en terugplaatsen. In verhouding is dat een grote investering, bijna buiten proportie als er een oud, niet geïsoleerd dak blijft liggen. En eigenlijk mag het ook niet. Er liggen eternitleien op het dak en die bevatten asbest, dat wist ik zelf eerst niet. Deze zijn aan vervanging toe. Ze moeten dus op een asbestveilige manier verwijderd worden. Verschillende dakwerkers zijn komen kijken en gaven verschillende adviezen. Het is niet zo evident om te weten wie een goede, betrouwbare dakwerker is. Sommigen zeiden dat heel het dak moest vervangen worden. Anderen vonden het minder nodig. Het proces van de dakinspecties en het opstellen van de offertes duurde soms maanden! Uiteindelijk heb ik beslist om te investeren in een nieuw dak met isolatie bovenop het dak. Ik heb Kamp C gecontacteerd met de vraag wat ik moest doen met de isolatie. Dirk heeft advies op maat gegeven, hij dacht mee na over welke isolatiedikte het best bij mijn woning, eisen en budget paste. De leien zullen vervangen worden door dakpannen. Mijn dakgoten zullen ook gerenoveerd worden. Kamp C heeft me neutraal advies gegeven en geholpen om keuzes te maken. Dirk heeft ook advies gegeven over zonnepanelen, hoeveel ik er kan leggen in verhouding tot mijn verbruik en de terugverdientijd. Op basis van deze info heb ik besloten om niet te investeren in zonnepanelen. Voorlopig laat ik de spouwmuren ook niet isoleren, omdat de spouw vuil is en het te ingrijpend is om dat op te lossen.”

Heb je het dak intussen gerenoveerd of welke stappen ga je binnenkort ondernemen in de renovatie?

Anna: “Ik heb intussen beslist welke dakwerker het dak zal komen vervangen. De eternitleien zullen professioneel verwijderd worden, er zal dakisolatie komen, platte dakpannen en er komen nieuwe dakgoten. Dit zal gebeuren na het bouwverlof.”

Heb je gebruik gemaakt van energiepremies? Zo ja, welke?

Anna: “Ik hoop gebruik te maken van de asbestverwijderingspremie en dakrenovatiepremie.”

Was het advies van Kamp C nuttig?

Anna: “Het advies was heel nuttig. Dirk heeft me geholpen om keuzes te maken. Hij gaf neutraal advies op maat. Hij gaf me advies over de spouwmuren en energiepremies. Hij mailde zelf enkele wetenschappelijke artikels. Ik ben blij dat de renovatiewerken kunnen starten en hoop dat ze snel afgerond zijn (lacht).”

Heb jij vragen over duurzaam bouwen of verbouwen of energiepremies?

Je kunt Kamp C contacteren voor gratis en onafhankelijk advies via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50). Meer info vind je hier.

Foto: woning

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
Sluiten