Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

1 februari 2021 door Diana Grasso

pixabay solar-panels-944002_1920.jpg

De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

De afgelopen jaren kenden PV-installaties een sterke opmars. Dit werd aangemoedigd door de sterke steun in de vorm van groenstroomcertificaten. Hierdoor waren PV-installaties winstgevend. Maar nu de terugdraaiende teller wordt afgeschaft rijst de vraag hoe je zonnepanelen nog het meest laat renderen.

Terugdraaiende meters

De Vlaamse regering heeft ongeveer 2 jaar geleden beslist dat wie tot eind 2020 zonnepanelen plaatste gedurende 15 jaar het recht bleef hebben op een terugkerende teller. Bij de klassieke ferrarismeters wil dit zeggen dat je teller terugdraait als je meer energie produceert dan verbruikt. Wanneer je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, draait de teller vooruit. De digitale meter werkt met afzonderlijke meters voor wat je verbruikt van het net en wat je injecteert op het net. Bij de jaarafrekening weet je exact hoeveel je afgehaald hebt en hoeveel je op het net geïnjecteerd hebt.

Gebruik als de zon schijnt

Je kan gratis zoveel mogelijk gebruik maken van je eigen groene stroom door toestellen op te zetten wanneer de zon schijnt. Dit kost niets, het is enkel een andere manier van denken. Zoals het een gewoonte is bij velen om vooral gebruik te maken van het nachttarief, moet het een gewoonte worden om vooral te gebruiken wanner de zon schijnt. Denk aan het tijduitstel van toestellen. Liefst niet alles tegelijkertijd, maar na elkaar.

Een schakelblok

Door een heel eenvoudige schakelklok tussen je toestellen en het stopcontact aan te brengen, zou je die automatisch ’s middags kunnen laten werken, zodat voornamelijk gratis elektriciteit van je zonnepanelen wordt gebruikt. Een schakelblok heb je vanaf 10 euro.

Een energiebeheersysteem

Met een energiebeheersysteem, dat je kunt aansluiten op een poort aan je digitale meter, Fluvius moet die eerst wel activeren, kun je dat zelf in het oog houden en je elektriciteitsgebruik dan aanpassen. Neem een kijk op www.maakjemeterslim.be. Binnenkort zullen zo’n energiebeheersystemen zich nog enorm ontwikkelen en in toenemende mate gaan sturen in combinatie met slimme toestellen. Reken voor een energiebeheersysteem minstens 300 euro.

Slimme toestellen

De witgoed toestellen kosten ongeveer 1.000 euro per toestel. Denk hierbij aan droogkasten, vaatwassers en wasmachines. Het maakt niet uit wanneer deze juist starten, zolang ze voor een bepaalde tijd maar gedaan hebben. Het energiebeheersysteem kan een signaal sturen naar het toestel zodra er voldoende elektriciteit is. Uiteraard wordt het programma van het toestel niet onderbroken!  Of denk aan een slimme elektrische boiler: Je kunt instellen wat de minimale temperatuur moet zijn en die kan extra opwarmen telkens er elektriciteit over is. Die hoeft geen programma af te werken.

Een zonneboiler

Vooral voor boilers die elektrisch verwarmd worden is een zonneboiler een interessante piste. Dat heeft meteen veel effect op je energierekening. Dankzij een zonneboiler heb je ongeveer van april tot oktober (ruim een half jaar) volledig gratis warm water. Een zonneboiler vind je vanaf 2.500 euro.

Een thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je je elektrische verbruik ‘s nachts voor een groot stuk zelf voorzien, met elektriciteit die je zonnepanelen overdag geproduceerd hebben. Maar zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Door met onder andere bovenstaande tips zelf bewust te letten op wanneer je energie gebruikt, benut je zonder batterij al ongeveer 40 tot 50% van je zelf opgewerkte elektriciteit. Met een thuisbatterij (5 tot 10 kW) krijg je dit opgekrikt tot 70 tot 80%.

Echter overstijgen op dit moment de investeringskosten nog de levensduur van de batterijen. Een thuisbatterij schaf je aan vanaf 3.000 euro.

Energie opwekken: individueel of met je buren

Het project cVPP bracht mensen die zelf energie opwekten dichter bij elkaar en versterkte energiegemeenschappen en buurtbewoners om zelf energie op te wekken en te delen. Bekijk de startersgids.

Conclusie: beslis nu niet te snel en impulsief, over een tot twee jaar zal waarschijnlijk naast een pak meer technologie het misschien ook mogelijk worden om je opgewekte stroom gemakkelijk te delen met je buren.  

Gratis duurzaam bouwadvies

Heb je meer vragen over zonnepanelen of wil je duurzaam bouwadvies? Contacteer Kamp C voor gratis en onafhankelijk advies via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50). Meer info vind je hier.

Meer info

Beeld: Zonnepanelen (Pixabay)

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten