Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

maandag 1 februari 2021 door Diana Grasso

pixabay solar-panels-944002_1920.jpg

De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

De afgelopen jaren kenden PV-installaties een sterke opmars. Dit werd aangemoedigd door de sterke steun in de vorm van groenstroomcertificaten. Hierdoor waren PV-installaties winstgevend. Maar nu de terugdraaiende teller wordt afgeschaft rijst de vraag hoe je zonnepanelen nog het meest laat renderen.

Terugdraaiende meters

De Vlaamse regering heeft ongeveer 2 jaar geleden beslist dat wie tot eind 2020 zonnepanelen plaatste gedurende 15 jaar het recht bleef hebben op een terugkerende teller. Bij de klassieke ferrarismeters wil dit zeggen dat je teller terugdraait als je meer energie produceert dan verbruikt. Wanneer je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, draait de teller vooruit. De digitale meter werkt met afzonderlijke meters voor wat je verbruikt van het net en wat je injecteert op het net. Bij de jaarafrekening weet je exact hoeveel je afgehaald hebt en hoeveel je op het net geïnjecteerd hebt.

Gebruik als de zon schijnt

Je kan gratis zoveel mogelijk gebruik maken van je eigen groene stroom door toestellen op te zetten wanneer de zon schijnt. Dit kost niets, het is enkel een andere manier van denken. Zoals het een gewoonte is bij velen om vooral gebruik te maken van het nachttarief, moet het een gewoonte worden om vooral te gebruiken wanner de zon schijnt. Denk aan het tijduitstel van toestellen. Liefst niet alles tegelijkertijd, maar na elkaar.

Een schakelblok

Door een heel eenvoudige schakelklok tussen je toestellen en het stopcontact aan te brengen, zou je die automatisch ’s middags kunnen laten werken, zodat voornamelijk gratis elektriciteit van je zonnepanelen wordt gebruikt. Een schakelblok heb je vanaf 10 euro.

Een energiebeheersysteem

Met een energiebeheersysteem, dat je kunt aansluiten op een poort aan je digitale meter, Fluvius moet die eerst wel activeren, kun je dat zelf in het oog houden en je elektriciteitsgebruik dan aanpassen. Neem een kijk op www.maakjemeterslim.be. Binnenkort zullen zo’n energiebeheersystemen zich nog enorm ontwikkelen en in toenemende mate gaan sturen in combinatie met slimme toestellen. Reken voor een energiebeheersysteem minstens 300 euro.

Slimme toestellen

De witgoed toestellen kosten ongeveer 1.000 euro per toestel. Denk hierbij aan droogkasten, vaatwassers en wasmachines. Het maakt niet uit wanneer deze juist starten, zolang ze voor een bepaalde tijd maar gedaan hebben. Het energiebeheersysteem kan een signaal sturen naar het toestel zodra er voldoende elektriciteit is. Uiteraard wordt het programma van het toestel niet onderbroken!  Of denk aan een slimme elektrische boiler: Je kunt instellen wat de minimale temperatuur moet zijn en die kan extra opwarmen telkens er elektriciteit over is. Die hoeft geen programma af te werken.

Een zonneboiler

Vooral voor boilers die elektrisch verwarmd worden is een zonneboiler een interessante piste. Dat heeft meteen veel effect op je energierekening. Dankzij een zonneboiler heb je ongeveer van april tot oktober (ruim een half jaar) volledig gratis warm water. Een zonneboiler vind je vanaf 2.500 euro.

Een thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je je elektrische verbruik ‘s nachts voor een groot stuk zelf voorzien, met elektriciteit die je zonnepanelen overdag geproduceerd hebben. Maar zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Door met onder andere bovenstaande tips zelf bewust te letten op wanneer je energie gebruikt, benut je zonder batterij al ongeveer 40 tot 50% van je zelf opgewerkte elektriciteit. Met een thuisbatterij (5 tot 10 kW) krijg je dit opgekrikt tot 70 tot 80%.

Echter overstijgen op dit moment de investeringskosten nog de levensduur van de batterijen. Een thuisbatterij schaf je aan vanaf 3.000 euro.

Energie opwekken: individueel of met je buren

Het project cVPP bracht mensen die zelf energie opwekten dichter bij elkaar en versterkte energiegemeenschappen en buurtbewoners om zelf energie op te wekken en te delen. Bekijk de startersgids.

Conclusie: beslis nu niet te snel en impulsief, over een tot twee jaar zal waarschijnlijk naast een pak meer technologie het misschien ook mogelijk worden om je opgewekte stroom gemakkelijk te delen met je buren.  

Gratis duurzaam bouwadvies

Heb je meer vragen over zonnepanelen of wil je duurzaam bouwadvies? Contacteer Kamp C voor gratis en onafhankelijk advies via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50). Meer info vind je hier.

Meer info

Beeld: Zonnepanelen (Pixabay)

Labels:

 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

  Voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de afhaalpunten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
Sluiten