Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

1 februari 2021 door Diana Grasso

pixabay solar-panels-944002_1920.jpg

De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

De afgelopen jaren kenden PV-installaties een sterke opmars. Dit werd aangemoedigd door de sterke steun in de vorm van groenstroomcertificaten. Hierdoor waren PV-installaties winstgevend. Maar nu de terugdraaiende teller wordt afgeschaft rijst de vraag hoe je zonnepanelen nog het meest laat renderen.

Terugdraaiende meters

De Vlaamse regering heeft ongeveer 2 jaar geleden beslist dat wie tot eind 2020 zonnepanelen plaatste gedurende 15 jaar het recht bleef hebben op een terugkerende teller. Bij de klassieke ferrarismeters wil dit zeggen dat je teller terugdraait als je meer energie produceert dan verbruikt. Wanneer je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, draait de teller vooruit. De digitale meter werkt met afzonderlijke meters voor wat je verbruikt van het net en wat je injecteert op het net. Bij de jaarafrekening weet je exact hoeveel je afgehaald hebt en hoeveel je op het net geïnjecteerd hebt.

Gebruik als de zon schijnt

Je kan gratis zoveel mogelijk gebruik maken van je eigen groene stroom door toestellen op te zetten wanneer de zon schijnt. Dit kost niets, het is enkel een andere manier van denken. Zoals het een gewoonte is bij velen om vooral gebruik te maken van het nachttarief, moet het een gewoonte worden om vooral te gebruiken wanner de zon schijnt. Denk aan het tijduitstel van toestellen. Liefst niet alles tegelijkertijd, maar na elkaar.

Een schakelblok

Door een heel eenvoudige schakelklok tussen je toestellen en het stopcontact aan te brengen, zou je die automatisch ’s middags kunnen laten werken, zodat voornamelijk gratis elektriciteit van je zonnepanelen wordt gebruikt. Een schakelblok heb je vanaf 10 euro.

Een energiebeheersysteem

Met een energiebeheersysteem, dat je kunt aansluiten op een poort aan je digitale meter, Fluvius moet die eerst wel activeren, kun je dat zelf in het oog houden en je elektriciteitsgebruik dan aanpassen. Neem een kijk op www.maakjemeterslim.be. Binnenkort zullen zo’n energiebeheersystemen zich nog enorm ontwikkelen en in toenemende mate gaan sturen in combinatie met slimme toestellen. Reken voor een energiebeheersysteem minstens 300 euro.

Slimme toestellen

De witgoed toestellen kosten ongeveer 1.000 euro per toestel. Denk hierbij aan droogkasten, vaatwassers en wasmachines. Het maakt niet uit wanneer deze juist starten, zolang ze voor een bepaalde tijd maar gedaan hebben. Het energiebeheersysteem kan een signaal sturen naar het toestel zodra er voldoende elektriciteit is. Uiteraard wordt het programma van het toestel niet onderbroken!  Of denk aan een slimme elektrische boiler: Je kunt instellen wat de minimale temperatuur moet zijn en die kan extra opwarmen telkens er elektriciteit over is. Die hoeft geen programma af te werken.

Een zonneboiler

Vooral voor boilers die elektrisch verwarmd worden is een zonneboiler een interessante piste. Dat heeft meteen veel effect op je energierekening. Dankzij een zonneboiler heb je ongeveer van april tot oktober (ruim een half jaar) volledig gratis warm water. Een zonneboiler vind je vanaf 2.500 euro.

Een thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je je elektrische verbruik ‘s nachts voor een groot stuk zelf voorzien, met elektriciteit die je zonnepanelen overdag geproduceerd hebben. Maar zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Door met onder andere bovenstaande tips zelf bewust te letten op wanneer je energie gebruikt, benut je zonder batterij al ongeveer 40 tot 50% van je zelf opgewerkte elektriciteit. Met een thuisbatterij (5 tot 10 kW) krijg je dit opgekrikt tot 70 tot 80%.

Echter overstijgen op dit moment de investeringskosten nog de levensduur van de batterijen. Een thuisbatterij schaf je aan vanaf 3.000 euro.

Energie opwekken: individueel of met je buren

Het project cVPP bracht mensen die zelf energie opwekten dichter bij elkaar en versterkte energiegemeenschappen en buurtbewoners om zelf energie op te wekken en te delen. Bekijk de startersgids.

Conclusie: beslis nu niet te snel en impulsief, over een tot twee jaar zal waarschijnlijk naast een pak meer technologie het misschien ook mogelijk worden om je opgewekte stroom gemakkelijk te delen met je buren.  

Gratis duurzaam bouwadvies

Heb je meer vragen over zonnepanelen of wil je duurzaam bouwadvies? Contacteer Kamp C voor gratis en onafhankelijk advies via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50). Meer info vind je hier.

Meer info

Beeld: Pixabay

Labels:

 • Gratis renovatieplan voor de inwoners van Mortsel en Kontich

  Woon je in Kontich of Mortsel en droom jij ook van een nieuw jasje voor je woning of appartement, nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen, zonnepanelen op je dak, besparen op je energie- en waterfactuur, … ? Maar ontbreekt het je momenteel aan vertrouwen, kennis, tijd of budget?

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
 • Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

  IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

  Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

  Lees meer
 • Tien richtingaanwijzers voor een energetische renovatie

  Tussen 2017 en 2020 adviseerde Kamp C ruim 110 gezinnen in de regio Kempen met renovatieplannen op een intensere manier dan het bestaande bouwadvies in het kader van het SHINE-project. Ruim 60 daarvan hebben in deze periode één of meerdere ingrepen gedaan in hun ambities om de woning ingrijpend energetisch te renoveren. Zo’n renovatie is een lange weg die wordt afgelegd, waarbij de bouwheer duidelijk nood heeft aan een renovatiekompas.

  Lees meer
 • Avans en projectpartners bundelen lessons learned uit co-creatie met bewoners

  Avans Hogeschool is één van de partners in het ENLEB project. Docentonderzoekers van het lectoraat Gebouwde Omgeving schenken bijzondere aandacht aan de rol van co-creatie in de energietransitie omdat het een cruciale factor is de transitie te laten slagen. De focus ligt daarbij op co-creatie met en tussen bewoners op wijkniveau, en ook specifiek op co-creatie met bedrijven.

  Lees meer
 • Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C

  Kamp C gaf vorig jaar (2020) welgeteld 860 bouwadviezen aan particuliere burgers. In 90% van de gevallen verliep dat volledig digitaal. Het nieuwe aanbod, dat omwille van corona in het leven werd geroepen, wordt duidelijk gesmaakt. Deze online service blijft dan ook in het aanbod van Kamp C opgenomen, ook na de coronacrisis.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
Sluiten