Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

22 februari 2021 door Diana Grasso

enrgiemeester Peter uit Balen.jpg

Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

Energiemeester Peter (copyright foto: Ilse Prinsen) is een trouwe vriend van de thermostaat. Peter vertelt: “Als energiemeester kan ik mensen helpen, dat geeft een goed gevoel. Je voelt dat je iets wilt betekenen als vrijwilliger en je kennis over energie ter beschikking wilt stellen.”

Tips van Peter:

 1. Investeer in dubbele beglazing
 2. Isoleer goed
 3. Plaats tochtstrips
 4. Installeer thermostaatknoppen
 5. Plak radiatorfolie

energiemeester Jan uit Turnhout.jpg

We gingen in 2019 langs bij Jan uit Turnhout om hem in de bloemetjes te zetten op de dag van de vrijwilliger. Jan was verrast door onze komst: “Ik ben aangenaam verrast met de mand vol met lekkernijen. Ik had wel ergens gelezen dat men energiemeesters ging bedanken maar had niet verwacht dat jullie zouden langskomen. De gezinnen die ik advies geef zijn tevreden en ik heb de indruk dat ik al enkele gezinnen al wat KwH heb kunnen laten besparen.”

energiemeester Gust uit Kasterlee.jpg

Gust uit Kasterlee kreeg ook een bedankje voor de dag van de vrijwilliger in 2019. Zijn ervaring: “Niet alle mensen stappen in op je energieadvies maar het is goed om energietips te delen. Er is één gezin waar ik nog regelmatig mee in contact ben. Dat is een bevestiging dat je goed bezig bent. Ik zie resultaten: er was een gezin dat 5800 kWh verbruikte. Ze hadden verschillende diepvriezers. Eentje was zelfs twintig jaar oud. Ik adviseerde om eens na te denken wat je eigenlijk in de diepvries wilt bewaren en wat er meer dan 1 jaar in zit. Ze hebben uiteindelijk één diepvries weggedaan.”

Afspraak maken

Wil jij advies van een energiemeester? Voortaan kun je bij IOK terecht om een afspraak te maken met een energiemeester. In coronatijd komen ze even niet thuis op bezoek maar we hopen snel terug op te starten. 

Energiemeesters gezocht!

Wij zijn nog op zoek naar energiemeesters. Is dit jouw roeping? Schrijf je in https://www.kempen2030.be/energiemeester.

Foto's: energiemeesters en Hans van Kamp C

Logo Shine.jpg

 

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten