Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/05/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

24 februari 2021 door Diana Grasso

landscape Steven Hendrix IOK.jpg

IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

Op welke manier was IOK in het verleden betrokken bij de energiemeesterwerking?

Steven: “IOK startte het energiemeesterproject als piloot op samen met de gemeenten Dessel en Retie. Nadien volgden ook nog proefprojecten in Merksplas en Heist-op-den-Berg. Later werd het project opgeschaald naar de hele IOK-regio binnen het Interregproject Shine. Vanaf toen werd ook Kamp C nauwer betrokken en nam het de coördinatie over. IOK bleef instaan voor de link met de gemeenten en de communicatie over de actie.”

Hoe gaat IOK het verderzetten?

Steven: “Nu Kamp C zich opnieuw enkel op het inhoudelijke gaat focussen, gaat IOK met de stadsregio verder op de weg die we in het verleden met Kamp C reeds insloegen. Voor de energiemeesters zelf zal er dus niet veel veranderen behalve hun contactpersoon. Achter de schermen blijven we ook nauw samenwerken met Kamp C, waar ook de energiemeesters blijvend terecht kunnen voor technische ondersteuning en opleidingen.”

In welke gemeenten zijn ze actief?

Steven: “In de 29 gemeenten van IOK en de stadregio Turnhout, die het arrondissement Turnhout, Heist-op-den-Berg en Nijlen omvat.”

Er zijn nu 60 energiemeesters, wil je dit aantal nog zien groeien?

Steven: “Het aantal energiemeesters op zich is voor ons geen doel. We willen vooral inzetten op de kwaliteit van onze dienstverlening zowel naar de vrijwilligers als de burger toe. Momenteel kijken we dan ook vooral uit naar de heropstart van de huisbezoeken wanneer dit opnieuw mogelijk is. Dat is tenslotte wat onze vrijwilligers graag en goed doen. Wanneer die zaken terug lopen geloof ik dat onze groep vanzelf zal groeien. Maar we zijn steeds op zoek naar energiemeesters, geïnteresseerden mogen zich altijd aanmelden bij ons.”

Hoe is de energiemeesterwerking verdergezet tijdens de coronacrisis?

Steven: “Omwille van de coronacrisis was het jammer genoeg onmogelijk om huisbezoeken aan te bieden. De laagdrempelige huisbezoeken die onze vrijwilligers organiseren zijn helaas net datgene wat energiemeesters zo uniek maakt. Daarom is de werking momenteel gepauzeerd, maar bieden we wel samen met Kamp C opleidingen en bijkomende informatie aan onze vrijwilligers. Zo zijn we helemaal mee met de laatste nieuwe informatie voor wanneer we terug huisbezoeken kunnen organiseren.”

Welke dienstverlening hebben de energiemeesters voor de burgers?

Steven: “De energiemeesters geven laagdrempelig advies op maat aan geïnteresseerde burgers over hoe zij op een zo efficiënt mogelijke manier met energie kunnen omgaan. Dit gaat van kleine ingrepen zoals een douche nemen in plaats van een bad, tot adviezen over welk isolatiemateriaal geschikt lijkt voor de specifieke situatie of welke hernieuwbare technologie eventueel interessant is.”

Energiemeesters gezocht!

Wij zijn nog op zoek naar energiemeesters. Is dit jouw roeping? Schrijf je in https://www.kempen2030.be/energiemeester.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Kamp C? Lees het interview met Hans!

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

  Voor leerkrachten van het basis- en secundaire onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de uitleenpunten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Gratis renovatieplan voor de inwoners van Mortsel en Kontich

  Woon je in Kontich of Mortsel en droom jij ook van een nieuw jasje voor je woning of appartement, nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen, zonnepanelen op je dak, besparen op je energie- en waterfactuur, … ? Maar ontbreekt het je momenteel aan vertrouwen, kennis, tijd of budget?

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Zestig energiemeesters hielpen Kempense gezinnen energie besparen

  Kamp C begeleidde tussen 2017 en 2020 een zestigtal enthousiaste energiemeesters. Deze vrijwilligers bezochten Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. We blikken terug op de verhalen van enkele energiemeesters.

  Lees meer
 • Tien richtingaanwijzers voor een energetische renovatie

  Tussen 2017 en 2020 adviseerde Kamp C ruim 110 gezinnen in de regio Kempen met renovatieplannen op een intensere manier dan het bestaande bouwadvies in het kader van het SHINE-project. Ruim 60 daarvan hebben in deze periode één of meerdere ingrepen gedaan in hun ambities om de woning ingrijpend energetisch te renoveren. Zo’n renovatie is een lange weg die wordt afgelegd, waarbij de bouwheer duidelijk nood heeft aan een renovatiekompas.

  Lees meer
 • Neem geen overhaaste beslissingen over zonnepanelen

  De terugdraaiende teller verdwijnt maar hoe laat je zonnepanelen nog het meest renderen? Hans, projectverantwoordelijke en expert in duurzame energie bij Kamp C, raadt af om halsoverkop beslissingen te nemen. “Over een tot twee jaar zal waarschijnlijk meer technologie en wetgeving voorhanden zijn, die toelaat om in alle comfort van groene stroom te genieten.”

  Lees meer
Sluiten