Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

woensdag 24 februari 2021 door Diana Grasso

landscape Steven Hendrix IOK.jpg

IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

Op welke manier was IOK in het verleden betrokken bij de energiemeesterwerking?

Steven: “IOK startte het energiemeesterproject als piloot op samen met de gemeenten Dessel en Retie. Nadien volgden ook nog proefprojecten in Merksplas en Heist-op-den-Berg. Later werd het project opgeschaald naar de hele IOK-regio binnen het Interregproject Shine. Vanaf toen werd ook Kamp C nauwer betrokken en nam het de coördinatie over. IOK bleef instaan voor de link met de gemeenten en de communicatie over de actie.”

Hoe gaat IOK het verderzetten?

Steven: “Nu Kamp C zich opnieuw enkel op het inhoudelijke gaat focussen, gaat IOK met de stadsregio verder op de weg die we in het verleden met Kamp C reeds insloegen. Voor de energiemeesters zelf zal er dus niet veel veranderen behalve hun contactpersoon. Achter de schermen blijven we ook nauw samenwerken met Kamp C, waar ook de energiemeesters blijvend terecht kunnen voor technische ondersteuning en opleidingen.”

In welke gemeenten zijn ze actief?

Steven: “In de 29 gemeenten van IOK en de stadregio Turnhout, die het arrondissement Turnhout, Heist-op-den-Berg en Nijlen omvat.”

Er zijn nu 60 energiemeesters, wil je dit aantal nog zien groeien?

Steven: “Het aantal energiemeesters op zich is voor ons geen doel. We willen vooral inzetten op de kwaliteit van onze dienstverlening zowel naar de vrijwilligers als de burger toe. Momenteel kijken we dan ook vooral uit naar de heropstart van de huisbezoeken wanneer dit opnieuw mogelijk is. Dat is tenslotte wat onze vrijwilligers graag en goed doen. Wanneer die zaken terug lopen geloof ik dat onze groep vanzelf zal groeien. Maar we zijn steeds op zoek naar energiemeesters, geïnteresseerden mogen zich altijd aanmelden bij ons.”

Hoe is de energiemeesterwerking verdergezet tijdens de coronacrisis?

Steven: “Omwille van de coronacrisis was het jammer genoeg onmogelijk om huisbezoeken aan te bieden. De laagdrempelige huisbezoeken die onze vrijwilligers organiseren zijn helaas net datgene wat energiemeesters zo uniek maakt. Daarom is de werking momenteel gepauzeerd, maar bieden we wel samen met Kamp C opleidingen en bijkomende informatie aan onze vrijwilligers. Zo zijn we helemaal mee met de laatste nieuwe informatie voor wanneer we terug huisbezoeken kunnen organiseren.”

Welke dienstverlening hebben de energiemeesters voor de burgers?

Steven: “De energiemeesters geven laagdrempelig advies op maat aan geïnteresseerde burgers over hoe zij op een zo efficiënt mogelijke manier met energie kunnen omgaan. Dit gaat van kleine ingrepen zoals een douche nemen in plaats van een bad, tot adviezen over welk isolatiemateriaal geschikt lijkt voor de specifieke situatie of welke hernieuwbare technologie eventueel interessant is.”

Energiemeesters gezocht!

Wij zijn nog op zoek naar energiemeesters. Is dit jouw roeping? Schrijf je in https://www.kempen2030.be/energiemeester.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Kamp C? Lees het interview met Hans!

Foto: Steven van IOK

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

  Voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de afhaalpunten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
Sluiten