’t Centrum kiest voor CLT

13 augustus 2021 door Diana Grasso

CLT t Centrum.jpg

Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

Wat is CLT?

Joeri: “CLT staat voor Cross Laminated Timber. Dat zijn 3 of 5 lagen hout op elkaar waarvan de draadrichting van het hout telkens gewijzigd wordt zodat ze samen sterker worden tot een volledig paneel. Hier kunnen we dan wanden en vloeren van maken om zo de constructie van gelamineerde balken sterker te maken. Het bouwsysteem dat we toepassen in ’t Centrum is een hybride bouwsysteem omdat we verschillende bouwsoorten met elkaar verbinden. We hebben de kolommen en balken in gelamineerd hout, van balk tot balk een vloerplaat in CLT en buitenwanden in HoutSkeletBouw (HSB). In twee richtingen hanteren we een grid van 5 op 5 meter. Dat is de standaardisatie die ons consortium na veel onderzoek als ideaal voor kantoorgebouwen naar voor wil brengen. De stijfheid creëren we door ook een deel wanden, trapkernen en de lift in CLT te maken. De geïsoleerde buitenwanden zijn geprefabriceerde modulaire houtskeletbouw opgehangen aan het gebouw, 23 cm brede SLS-kepers, aan de binnenkant Fermacell-platen en aan de buitenkant een Exie-bord en daartussen is cellulose ingeblazen.”

Wat zijn de voordelen om met CLT te bouwen?

Joeri: “We kozen in eerste instantie voor houtbouw omdat hout CO² capterend is. Als we de varianten in het traditioneel bouwen bekijken, zoals steen, beton of staal verbruiken deze materialen veel CO2. Voor dit project zijn er nieuwe verbindingen ontwikkeld om tot een hogere demonteerbaarheid te komen. De connectoren die de balken en kolommen verbinden zijn eenvoudig te monteren en te demonteren door enkel 2 borgschroeven. De CLT-vloeren die van balk naar balk lopen zijn een standaardpaneel van 125 cm breed en hebben de lengte van 1 of 2 grids om vastgeschroefd te worden op de balken met 4 sterke schroeven. Dit is eenvoudig demonteerbaar door enkele schroeven los te maken

We hebben dit volledig in BIM voorbereid. Dit is een tussenstap om dan om te zetten naar productie en zo alle CNC-machines en de productie aan te sturen. Dit doet de bewerkingen nauwkeurig op de millimeter zodat de ‘puzzel’ past op de werf.”

Waarom werd er voor CLT gekozen in ’t Centrum?

Joeri: “De demonteerbaarheid speelde een grote rol zodat we een tweede of derde leven kunnen geven aan deze bouwmaterialen.”

Vergt deze bouwmethode meer voorbereiding dan een ander bouwsysteem?

Joeri: “Ja, omdat veel zaken in het begin berekend moeten worden: de stabiliteit, ventilatiedebieten, alle BIM-tekeningen moeten mee uitgewerkt worden; dit omdat het maken van sparingen, uitfrezingen, … het beste en efficiëntste in de werkplaats gebeurt. De ingenieurs, stabiliteit en technieken moeten vanaf het begin goed samenwerken, dit samen met de architect en de aannemer en het bouwteam zodat al die knopen opgelost zijn. We hebben een langere voorbereidingstijd nodig om nadien een efficiëntere uitvoeringsperiode te hebben.”

Werkt Beneens in andere projecten ook met CLT? Is het een stijgende vraag?

Joeri: “Wij werken al 10 jaar met CLT in projecten en we doen jaarlijks meerdere projecten in CLT. Nu lopen er 4 gelijktijdig. Ja, er is een stijgende vraag.”

Circulair, warm en gezond binnenklimaat

Hoe zit het met de kostprijs van een CLT-gebouw ten opzichte van een traditioneel gebouw in steen en beton?

Joeri: “Spijtig genoeg is de prijs per vierkante meter van een CLT-wand al duurder dan een snelbouw geplaatst op de werf. We kunnen niet concurreren tegen snelbouw. Ondanks de recente prijsstijgingen is een gemetst gebouw nog goedkoper. Bij betonbouw en staalbouw stellen we hetzelfde vast omdat de bouwmethode op zich al duurder is. Maar je kunt het niet terugwinnen in de efficiëntie. Bij ’t Centrum kiezen we er bewust voor om CO2 te capteren, de demonteerbaarheid en het mooier uitzicht van het gebouw en het aangenamer gevoel.”

Welke klanten kiezen voor CLT?

Joeri: “Zowel particulieren als bedrijven. Het wordt toegepast bij winkels en kantoorgebouwen. Het laatste jaar zijn het vooral kantoorgebouwen. De klanten kiezen bewust voor het uitzicht dat je bekomt door CLT, dat is het warme en gezonde binnenklimaat, en voor de circulaire insteek natuurlijk.”

Meer info: www.beneens.be

Foto: Draagconstructie van 't Centrum in CLT - © Joeri Beneens

Labels:

 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

  Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

  ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • Consortiumleden van ’t Centrum aan het woord

  Het zijn bijzondere tijden op Kamp C. De bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen is van start gegaan. De werken zijn volop aan de gang. De CLT-structuur staat er al en er wordt volop gewerkt aan het buitenschrijnwerk en het dak.

  ‘t Centrum is een realisatie van het bouwconsortium Kamp Circulair, bestaande uit zeven bedrijven en organisaties: aannemersbedrijf Beneens, engineeringbedrijf TEN, studiebureau Streng-th, fabrikant Muurtuin, architectenbureau West Architectuur, geothermisch adviesbureau Tenerga en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

  We hadden een gesprek met de leden van het consortium over hun ervaringen in deze nieuwe samenwerkingsvorm.

  Lees meer
Sluiten