Momenteel gaan alle bouwadviezen digitaal door. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Tot eind maart zijn er geen bezoeken en rondleidingen mogelijk aan ’t Centrum en de 3D-woning door bouwwerken en corona. In de lente zullen we een uitgewerkt aanbod bekendmaken.

Cementloze dekvloer in ‘t Centrum

30 september 2021 door Diana Grasso

plaatsing cementloze chape.jpg

In ’t Centrum werd cementloze chape gebruikt. Dit is een nieuwe circulaire dekvloer. De chape bestaat uit herwonnen zand van bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Wouter Vermin, Manager Treatment & Valorisation bij Bioterra, geeft meer uitleg.

Wat is cementloze chape?

Wouter Vermin: “Zoals de naam het zegt, bevat deze chape (dekvloer) geen cement.

Het zand, dat 100 % gerecycleerde materialen betreft, wordt gebonden met een 'nieuwe binder' op kalkbasis. Buiten kalk bevat deze binder hydraterende reststromen en een natuurlijke starter.

Het recept is ontwikkeld door Greenager +; Bioterra NV is de producent van het hoogwaardig gerecycleerd granulaat 0-4 mm.”

Wat maakt de chape circulair en waarom kozen jullie voor het gebruik ervan in ’t Centrum?

Wouter Vermin: “Het zand is 100% circulair, herwonnen uit bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Dit zand heeft dus minstens al een eerste leven achter de rug. Dit in tegenstelling tot de traditionele dekvloer die vandaag bestaat uit 100% virgin materiaal, materialen die nooit eerder gebruikt of verwerkt werden. De primaire grondstoffen komen iedere dag meer onder druk en deze unieke dekvloer is daarom een perfect alternatief op basis van 100% gerecycleerde materialen.

- De binder is deels opgebouwd uit reststromen, aangevuld met natuurlijk kalk.

Het grote verschil tussen kalk en cement is dat kalk, op het einde van de levensduur opnieuw en meermaals hergebruikt kan worden.

Er moet nog extra kalk bijgevoegd worden indien het vermalen is of opnieuw gebruikt zal worden om terug een volwaardig, kwalitatief product te hebben. Dus 100 % circulair is het nog niet maar daar wordt verder aan gewerkt.”

plaatsing cementloze chape2

Wat is het end of life scenario van deze chape?

Wouter Vermin: “Recycle materialen worden opnieuw gerecycleerd en hergebruikt. In tegenstelling tot cement kun je ook kalk hergebruiken. Het tweede en eventueel zelfs derde leven van de gebruikte materialen is reeds onderzocht en positief bevonden.”

Welke (circulaire) voordelen biedt de cementloze chape?

Wouter Vermin: “De basis bestaat uit meerdere soorten gerecycleerd zand als vulstof. Daarnaast wordt er een binder gebruikt die eveneens afkomstig is van reststromen die in het hele mengsel hydraterend werken. Dat vullen we dan verder aan met natuurlijke kalk. Op het einde van de levensduur wordt alles terug grondstof.”

close-up plaatsing cementloze chape 4

Hoe wordt deze chape aangebracht ? Welke ondergrond is hiervoor geschikt?

Wouter Vermin: “Deze dekvloer wordt op identiek dezelfde wijze aangebracht als een klassieke zand/cement dekvloer.

Omdat het soortelijk gewicht van kalk en de hydraterende fijnstof lager is dan deze van cement kan met eenzelfde hoeveelheid binder meer pasta aangemaakt worden. Het eindproduct is daarom iets vettiger waardoor het oppervlak meer gesloten en slijtvaster wordt.

Om die reden adviseren we om deze dekvloer licht te polijsten, waardoor de kwaliteit nog beter wordt. Dit laatste heeft ook als voordeel dat de plaatser van de vloer minder kracht moet gebruiken bij het afwerken ervan; zo kan ook het arbeidscomfort verbeterd worden.

Inzake ondergrond is er geen verschil ten overstaan van traditionele chape. Er dient wel rekening mee gehouden te worden dat de droogtijd trager is. Dit laatste kan ook beschouwd worden als een voordeel omdat ook het risico op scheurvorming vermindert.”

Is de voorbereiding (samenstelling) en de installatie in ’t Centrum even vlot verlopen dan met een klassieke cement gebonden chape het geval zou zijn? Welke zijn de aandachtspunten?

Wouter Vermin: “Er mag van uitgegaan worden dat er voor de verwerkers geen verschil is. Evenwel, onbekend is onbemind. Een eerste maal is het even zoeken naar de juiste hoeveelheid water en hulpstof. Dit laatste is ook het geval als een verwerker overschakelt naar ander zand of cement. Ten overstaan van nieuw zand, wordt dit zand speciaal opgebouwd uit meerdere soorten van gerecycleerd zand om zo tot een geschikte en constante korrelverdeling te komen.

Er zijn wel wat aandachtspunten:

- Voor de verwerker: deze binder (kalk) heeft een grotere waterbehoefte.

- Voor het recycleerbedrijf: let op dat er geen grove materialen (bv. stenen) die zich op het terrein bevinden in het zand komen want anders kan men zich op de werf vast pompen (dit is al eens gebeurd bij ‘t Centrum).”

Heeft deze chape dezelfde technische eigenschappen en zijn de uitvoeringsdiktes gelijk aan klassieke chape?

Wouter Vermin: “Momenteel bevindt zich deze chape nog in pilot- en testfase; alles is nog niet geweten.

Voorlopig gaan we er van uit dat er enkel voordelen zijn:

- Zo is het risico op scheurvorming geringer omwille van de tragere uitharding.

- Zeker is dat deze chape in combinatie met vloerverwarming sneller zal opwarmen en langer de warmte zal vasthouden. Dit zand is immers tot 15% zwaarder en bevat dus meer massa. De onderzoeken hiernaar worden eerstdaags opgestart.

Voorlopig gaan we er van uit dat de uitvoeringsdiktes gelijk zijn aan deze van traditionele chape. Wat de minimale dikte is, moet nog worden onderzocht. Volledigheidshalve geven we ook nog mee dat we voorlopig deze chape standaard altijd wapenen. Hiervoor wordt een natuurlijke plantaardige vezel (CO²-neutraal) gemaakt van de plant Kenaf.

Momenteel is er nog een klein prijsverschil ten overstaan van traditionele chape, dat is maar tijdelijk gezien de stijgende cementprijzen. Je moet hier ook de restwaarde mee nemen in het economisch plaatje. In een end-of-life situatie, lees: bij afbraak, kan deze dekvloer gerecycleerd worden voor dezelfde toepassing. Een klassieke cementchape die opgebroken wordt, belandt veelal tussen de stenen bij een breekinstallatie en wordt laagwaardiger toegepast.”

Materialen expo

De vloer zal in de circulatiezones van ’t Centrum afgewerkt worden met losliggende tegels met kurk onderlaag. In de kantoorzones worden gerecupereerde tapijttegels voorzien. In ’t Centrum zullen zoveel mogelijk circulaire materialen en technieken getoond worden. 't Centrum wordt dus een ‘materialen expo’.

 

Voor meer info over de gebruikte chape kun je mailen naar Wouter.Vermin@bioterra.be.

Foto's: © Joeri Beneens

 

Labels:

 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • 5 weetjes over vacuüm glas in ’t Centrum

  De beglazing in ’t Centrum bestaat deels uit vacuümglas. Dit isoleert zo goed als drievoudig glas maar is zo dik als enkel glas. We spraken met Stefan Lips, Sales Director bij FINEO Europe.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • ’t Centrum kiest voor CLT

  Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

  Lees meer
 • ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

  Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

  ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

  Lees meer
Sluiten