Cementloze dekvloer in ‘t Centrum

30 september 2021 door Diana Grasso

plaatsing cementloze chape.jpg

In ’t Centrum werd cementloze chape gebruikt. Dit is een nieuwe circulaire dekvloer. De chape bestaat uit herwonnen zand van bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Wouter Vermin, Manager Treatment & Valorisation bij Bioterra, geeft meer uitleg.

Wat is cementloze chape?

Wouter Vermin: “Zoals de naam het zegt, bevat deze chape (dekvloer) geen cement.

Het zand, dat 100 % gerecycleerde materialen betreft, wordt gebonden met een 'nieuwe binder' op kalkbasis. Buiten kalk bevat deze binder hydraterende reststromen en een natuurlijke starter.

Het recept is ontwikkeld door Greenager +; Bioterra NV is de producent van het hoogwaardig gerecycleerd granulaat 0-4 mm.”

Wat maakt de chape circulair en waarom kozen jullie voor het gebruik ervan in ’t Centrum?

Wouter Vermin: “Het zand is 100% circulair, herwonnen uit bouw- en sloopafval, stratenveegsel en zand uit rioleringen. Dit zand heeft dus minstens al een eerste leven achter de rug. Dit in tegenstelling tot de traditionele dekvloer die vandaag bestaat uit 100% virgin materiaal, materialen die nooit eerder gebruikt of verwerkt werden. De primaire grondstoffen komen iedere dag meer onder druk en deze unieke dekvloer is daarom een perfect alternatief op basis van 100% gerecycleerde materialen.

- De binder is deels opgebouwd uit reststromen, aangevuld met natuurlijk kalk.

Het grote verschil tussen kalk en cement is dat kalk, op het einde van de levensduur opnieuw en meermaals hergebruikt kan worden.

Er moet nog extra kalk bijgevoegd worden indien het vermalen is of opnieuw gebruikt zal worden om terug een volwaardig, kwalitatief product te hebben. Dus 100 % circulair is het nog niet maar daar wordt verder aan gewerkt.”

plaatsing cementloze chape2

Wat is het end of life scenario van deze chape?

Wouter Vermin: “Recycle materialen worden opnieuw gerecycleerd en hergebruikt. In tegenstelling tot cement kun je ook kalk hergebruiken. Het tweede en eventueel zelfs derde leven van de gebruikte materialen is reeds onderzocht en positief bevonden.”

Welke (circulaire) voordelen biedt de cementloze chape?

Wouter Vermin: “De basis bestaat uit meerdere soorten gerecycleerd zand als vulstof. Daarnaast wordt er een binder gebruikt die eveneens afkomstig is van reststromen die in het hele mengsel hydraterend werken. Dat vullen we dan verder aan met natuurlijke kalk. Op het einde van de levensduur wordt alles terug grondstof.”

close-up plaatsing cementloze chape 4

Hoe wordt deze chape aangebracht ? Welke ondergrond is hiervoor geschikt?

Wouter Vermin: “Deze dekvloer wordt op identiek dezelfde wijze aangebracht als een klassieke zand/cement dekvloer.

Omdat het soortelijk gewicht van kalk en de hydraterende fijnstof lager is dan deze van cement kan met eenzelfde hoeveelheid binder meer pasta aangemaakt worden. Het eindproduct is daarom iets vettiger waardoor het oppervlak meer gesloten en slijtvaster wordt.

Om die reden adviseren we om deze dekvloer licht te polijsten, waardoor de kwaliteit nog beter wordt. Dit laatste heeft ook als voordeel dat de plaatser van de vloer minder kracht moet gebruiken bij het afwerken ervan; zo kan ook het arbeidscomfort verbeterd worden.

Inzake ondergrond is er geen verschil ten overstaan van traditionele chape. Er dient wel rekening mee gehouden te worden dat de droogtijd trager is. Dit laatste kan ook beschouwd worden als een voordeel omdat ook het risico op scheurvorming vermindert.”

Is de voorbereiding (samenstelling) en de installatie in ’t Centrum even vlot verlopen dan met een klassieke cement gebonden chape het geval zou zijn? Welke zijn de aandachtspunten?

Wouter Vermin: “Er mag van uitgegaan worden dat er voor de verwerkers geen verschil is. Evenwel, onbekend is onbemind. Een eerste maal is het even zoeken naar de juiste hoeveelheid water en hulpstof. Dit laatste is ook het geval als een verwerker overschakelt naar ander zand of cement. Ten overstaan van nieuw zand, wordt dit zand speciaal opgebouwd uit meerdere soorten van gerecycleerd zand om zo tot een geschikte en constante korrelverdeling te komen.

Er zijn wel wat aandachtspunten:

- Voor de verwerker: deze binder (kalk) heeft een grotere waterbehoefte.

- Voor het recycleerbedrijf: let op dat er geen grove materialen (bv. stenen) die zich op het terrein bevinden in het zand komen want anders kan men zich op de werf vast pompen (dit is al eens gebeurd bij ‘t Centrum).”

Heeft deze chape dezelfde technische eigenschappen en zijn de uitvoeringsdiktes gelijk aan klassieke chape?

Wouter Vermin: “Momenteel bevindt zich deze chape nog in pilot- en testfase; alles is nog niet geweten.

Voorlopig gaan we er van uit dat er enkel voordelen zijn:

- Zo is het risico op scheurvorming geringer omwille van de tragere uitharding.

- Zeker is dat deze chape in combinatie met vloerverwarming sneller zal opwarmen en langer de warmte zal vasthouden. Dit zand is immers tot 15% zwaarder en bevat dus meer massa. De onderzoeken hiernaar worden eerstdaags opgestart.

Voorlopig gaan we er van uit dat de uitvoeringsdiktes gelijk zijn aan deze van traditionele chape. Wat de minimale dikte is, moet nog worden onderzocht. Volledigheidshalve geven we ook nog mee dat we voorlopig deze chape standaard altijd wapenen. Hiervoor wordt een natuurlijke plantaardige vezel (CO²-neutraal) gemaakt van de plant Kenaf.

Momenteel is er nog een klein prijsverschil ten overstaan van traditionele chape, dat is maar tijdelijk gezien de stijgende cementprijzen. Je moet hier ook de restwaarde mee nemen in het economisch plaatje. In een end-of-life situatie, lees: bij afbraak, kan deze dekvloer gerecycleerd worden voor dezelfde toepassing. Een klassieke cementchape die opgebroken wordt, belandt veelal tussen de stenen bij een breekinstallatie en wordt laagwaardiger toegepast.”

Materialen expo

De vloer zal in de circulatiezones van ’t Centrum afgewerkt worden met losliggende tegels met kurk onderlaag. In de kantoorzones worden gerecupereerde tapijttegels voorzien. In ’t Centrum zullen zoveel mogelijk circulaire materialen en technieken getoond worden. 't Centrum wordt dus een ‘materialen expo’.

 

Voor meer info over de gebruikte chape kun je mailen naar Wouter.Vermin@bioterra.be.

Foto's: © Joeri Beneens

 

Labels:

 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
 • Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

  ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
Sluiten