5 weetjes over vacuüm glas in ’t Centrum

22 oktober 2021 door Diana Grasso

vacuüm glas Fineo.jpg

De beglazing in ’t Centrum bestaat deels uit vacuümglas. Dit isoleert zo goed als drievoudig glas maar is zo dik als enkel glas. We spraken met Stefan Lips, Sales Director bij FINEO Europe.

1. Vacuüm beglazing is niet zo nieuw als we denken

Stefan Lips: “Vacuüm beglazing is op zich niet nieuw. Alle grote glasfabrikanten zoeken al lang naar een manier om de vacuüm beglazing op een duurzame manier te maken. FINEO werd ontwikkeld door AGC Glass. Ons moederbedrijf heeft al verschillende technieken ontwikkeld, gelijkaardig aan de technieken van de eerste soorten vacuüm beglazing die vandaag nog op de markt zijn. We vonden echter dat als we een product op de markt wilden zetten, het ook aan alle huidige uitdagingen moest voldoen. Dat betekent dat de focus op duurzaamheid, esthetiek én circulariteit moest liggen. De eerste generaties vacuüm beglazing hebben op iedere ruit een evacuatiepoort en de randafdichting is op een metaaldichting gebaseerd. De innovatie van zit in die twee punten. Er is géén visueel storende evacuatiedop meer. Bovendien is de dichting zo gemaakt dat eenmaal ze dicht is, ze ook gesloten blijft voor een hele lange tijd. De dichting is een glasverbinding, waardoor het ook makkelijker te recycleren is.”

2. Goede isolatiewaarde

Stefan Lips: “Men moet vacuüm beglazing vergelijken met de huidige drievoudige beglazing gezien we in dezelfde rangorde van de Ug-waarde zitten. De Ug-waarde is de warmtedoorgangscoëfficënt. Hoe lager dit getal, hoe beter de isolerende waarde, bij vacuüm glas komen we aan 0,7. Met andere woorden: de beglazing in ‘t Centrum isoleert even goed als de huidige drievoudige beglazingen. Uiteraard zijn de verschillen veel groter dan enkel dat :

  • De beglazing is lichter aangezien er een glasblad/coating minder wordt gebruikt om dezelfde Ug-waarde te halen.
  • AGC biedt 15 jaar garantie aan op FINEO-beglazing, 5 jaar meer dan de wettelijke garantieplicht. Simulatiemodellen wijzen wel op een luchtdichtheid van de verbinding van 60 jaar.
  • Door een glasblad/coating minder te hebben krijg je veel meer licht en vrije zonnewarmte binnen.
  • Naast thermische isolatie is de beglazing ook zeer geluidsisolerend.
  • De beglazing is in hoge mate recycleerbaar."

3. Minder CO2 bij de productie

Stefan Lips: “Op het vlak van energieprestatie scoort het vacuümglas in ’t Centrum 36% beter dan de wettelijk verplichte norm. Het vacuümglas in ‘t Centrum heeft dezelfde U-waarde als drievoudig glas, maar bij de productie van de beglazing hebben we 1 glasblad minder nodig waardoor we van bij de start al veel minder CO2 uitstoten. We hebben een derde minder materiaal nodig, maar halen toch (op termijn) betere prestaties omdat we verwachten dat de U-waarde 60 jaar gelijk blijft. Je doet aan dematerialisatie: je doet met minder meer.”

4. Er zitten afstandshouders tussen het glas

Stefan Lips: “Die noemen we in het vakgebied ‘pillars’. In de vacuümtechnologie heb je afstandshouders nodig, anders plakken de glasbladen tegen elkaar. Die zijn nu al amper zichtbaar, maar op lange termijn zullen die helemaal onzichtbaar worden.

5. Klein prijsverschil

Stefan Lips: “Vergeleken met drievoudige beglazing is deze iets duurder, zoals dat het geval is bij alle nieuwe technologieën. Je moet echter verder kijken dan enkel de aankoopprijs. De prestaties van het glas zijn beter, de raamsecties kunnen kleiner en je hebt minder plaatsers nodig door het lagere gewicht. Dat zorgt ervoor dat je op termijn meer geld bespaart.”

Meer info: www.fineoglass.eu

Foto: vacuüm glas gebruikt in ’t Centrum - copyright FINEO/AGC

 

Labels:

 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
 • Calculus bouwt innovatief beheerplatform voor ’t Centrum

  ’t Centrum maakt gebruik van een innovatief gebouwenbeheersysteem. Voor het circulair kantoorgebouw ontwikkelde Calculus een flexibel circulair en remonteerbaar beheerplatform dat gebruikt wordt om water en energieverbruik te monitoren en te beperken.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • De uitdagingen van een circulair studietraject

  Streng-th, een bouwkundig ingenieursbureau, verzorgde het studietraject voor het circulair kantoorgebouw ’t Centrum. De onderzoeksfase bleek een hele uitdaging en verschilt toch wel van een klassiek project. Ingenieurs Brecht Beirinckx en Stefan Belmans vertellen waarom.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
Sluiten