Alle bouwadviezen gaan digitaal door. Maak steeds een afspraak via de online reservatietool. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Vanaf 10 juni kun je online een rondleiding boeken in ‘t Centrum.

Digitale bouwadviezen van Kamp C gingen in 2021 vooral over verwarmingssystemen

10 januari 2022 door Diana Grasso

Website en socials - Campagnebeeld bouwadvies_Web3_1920x1080.png

Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, heeft vorig jaar welgeteld 975 keer een digitaal bouwadvies verleend. Het digitale aanbod, dat in 2020 omwille van de coronacrisis in het leven werd geroepen, wordt dus duidelijk gesmaakt. Veel mensen willen weten hoe ze kunnen besparen op hun energiefactuur. De meeste vragen hadden te maken met verwarmingssystemen.

Sinds 2006 geeft Kamp C gratis advies aan particuliere inwoners van de provincie Antwerpen. Experten geven daarbij onafhankelijke en neutrale raad, los van commerciële belangen, door bouw- of verbouwplannen te screenen op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen. Daarna reiken ze concrete verbetertips aan over compactheid, materiaalgebruik, verwarmingssystemen, isolatie, enzovoort.

Voor de uitbraak van de coronacrisis gebeurde dit voornamelijk op Kamp C in Westerlo of bij adviesmomenten op verplaatsing, verspreid over de provincie Antwerpen, en slechts af en toe via e-mail of telefoon. Sinds vorig jaar is het aanbod volledig digitaal om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bouwers en verbouwers hebben ondertussen duidelijk hun weg gevonden naar deze service. In 2021 werden 975 digitale adviezen verleend, voornamelijk aan particulieren maar ook aan lokale besturen en sociale huisvestingsmaatschappijen.

“De meest gestelde vragen gaan over verwarmingssystemen en accumulatiekachels,” weet Dirk Verbeeck, die als architect van Kamp C mee bouwadviezen verleent. “Daarna volgen vragen over zonne-energiesystemen, isolatie en het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is.”

Isoleren is de boodschap

Veel mensen blijken zich zorgen te maken over hun energiefactuur en willen weten hoe ze daarop kunnen besparen. “Een en ander is wellicht te wijten aan het capaciteitstarief en de afschaffing van het nachttarief, wat onder meer gevolgen heeft voor mensen met een accumulatiekachel,” stelt Dirk Verbeeck. “We krijgen ook veel vragen over eigen elektriciteitsproductie, thuisbatterijen en energiemanagementsystemen. Ik adviseer altijd om in de eerste plaats goed te isoleren. Dat is de beste manier om je energiekosten naar omlaag te krijgen, om het even wat je verwarmingssysteem is.”

Je kan Kamp C voor een gratis en onafhankelijk digitaal advies best contacteren via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50). Meer info vind je op de website van Kamp C.

Labels:

Sluiten