Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C

19 augustus 2022 door Diana Grasso

persfoto zonnebril Ronny Mullens.jpg

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeer geconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.

Op zoek naar een originele blikvanger klopte de directie van recreatiedomein Zilvermeer aan bij Kamp C. De deal om een grote zonnebril te printen met een 3D-betonprinter was snel beklonken. Studenten uit de studierichting Bachelor Bouw aan de Thomas More-campus in Geel werkten deze opdracht van A tot Z uit.

“Als je zo’n object op de klassieke manier zou maken, zou er heel veel tijd kruipen in het maken van een houten bekisting op maat. Het materiaal van die bekisting zou na het betonstorten ook weggegooid moeten worden. Niets daarvan in dit geval. Met onze betonprinter hadden we de onderdelen van de bril in een mum van tijd geprint zonder bekistingsmateriaal. Het resultaat illustreert ook de grote vormvrijheid bij 3D-printen,” stelt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Deze opdracht is gerealiseerd binnen het EFRO-project KIEM (voluit Kennisdeling, Inspiratie, Eliminatie van barrières en Marktintroductie). “Met dat Europese project willen we de introductie van het 3D-betonprinten in de bouwsector versnellen. We doen dat door zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en kennisinstellingen met deze techniek te laten kennismaken. Publieke uithangborden zoals deze zonnebril helpen ook een handje. Er zullen binnenkort nog meer van die objecten opduiken op verschillende plaatsen: bij Technopolis, in de Brabanthallen, bij POM Limburg in Diepenbeek, … van een ontvangstbalie tot een fietsenstalling.” zegt Marijke Aerts van Kamp C.

studenten zonnebril

De zonnebril op het strand van het Zilvermeer is 1,8 meter hoog, 5 meter lang en weegt zo’n 4,5 ton. De studenten van de Thomas More Hogeschool hebben er 8 dagen aan gewerkt. De zonnebril werd geprint op de printsite van Kamp C en vervoerd in 3 delen met een vrachtwagen met een kraan.

Het Zilvermeer is opgetogen met de mooie eyecatcher: “De provincie wil met haar recreatiedomeinen kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame vrije tijd aanbieden, dichtbij huis. Tijdens de warme zomerse dagen biedt het prachtige strand en de zwemvijver van het Zilvermeer verfrissing en ontspanning tijdens een deugddoende vakantie. Met de unieke eyecatcher heeft een strand een extra leuke uitstraling, goed voor de mooiste vakantiefoto’s.”

Het project kon enkel gerealiseerd worden  dankzij de steun van onze partners. Het bouwbedrijf ETIB/CONCRETE HOUSE stond in voor het ontwikkelen van het ontwerp, de uitvoering van de aparte delen van de bril en heel het logistieke gebeuren.

De projecten C3PO en KIEM hebben ertoe geleid dat de bouwbedrijven hun 3D-lijn verder kunnen uitbouwen. ETIB/CONCRETE HOUSE is gestart met uitvoeringen in 3D-geprint beton, dit voor zowel woningen als voor andere objecten. Dit alles zal gebeuren onder de naam 3D-CONCRETE.  Meer info www.3dconcrete.be.

KIEM logo EU Vlaio Efro

Foto's: Concrete House (3D-Concrete), Beneens Bouw en Interieur, Thomas More, ViCre, Weber Belgium, Trias Architecten, provincie Antwerpen, Zilvermeer & Kamp C  (eerste foto); studenten Bouw Thomas More (tweede foto)

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten