Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

4 oktober 2018 door Peter-Paul van den Berg

PP boek.jpg

Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

“We zijn als maatschappij onderweg naar een duurzame samenleving, en dat is maar goed ook. In de afgelopen zeventig jaar hebben we onze planeet uitgeput door het ongebreideld consumeren van de eindige voorraad grondstoffen. Als we op dezelfde voet doorgaan, hebben we straks geen grondstoffen meer. Bovendien hebben we onze planeet vervuild en verarmd. We brengen de levensvatbaarheid van Moeder Aarde in gevaar, inclusief ons eigen voortbestaan.”

“Dat we nu stilaan een andere weg inslaan is een uitstekende zaak. We zien heel hoopvolle ontwikkelingen, zoals de opkomst van de circulaire economie, de deeleconomie, de digitalisering van goederen en diensten, de energietransitie en de verduurzaming van ons voedselsysteem. Alleen: al die dingen gebeuren niet vanzelf. Mensen en organisaties moeten samen hun schouders onder de transitie zetten. Kamp C wil specifiek voor de bouwsector mensen laten weten waar het misloopt en hoe we het tij kunnen keren.”

Blog voor de bouwsector

“De bouwsector is het primaire aandachtspunt en expertisedomein van Kamp C. Op onze eigen site in Westerlo gaan we de komende jaren het eerste circulair gebouwde bedrijventerrein in Vlaanderen ontwikkelen. We willen de Vlaamse bouwwereld meenemen in de transitie door niet alleen te tonen hoe de bouwsector zich kan transformeren, maar door de sector ook de kans te geven om actief aan die transitie mee te werken. Daarom ben ik recent met een blogreeks gestart. Iedere twee weken vind je op de Kamp C-website een blogbericht over de transitie. Soms gaat het expliciet over een onderwerp uit de bouwwereld, zoals het gebruik van circulaire materialen in de bouw of circulaire ontwerpprincipes. Een andere keer gaat het over een onderwerp uit de samenleving in bredere zin, bijvoorbeeld over de opkomst van de deeleconomie of de digitalisering van goederen en diensten. De bouwsector leeft niet in een vacuüm maar is ingebed in de samenleving. Het is goed om ook dat grotere plaatje te blijven zien.”

E-book ‘In transitie’

“Naast de blogreeks heb ik over het onderwerp ook een tweetal boeken geschreven, met de steun van auteur Dik Bijl. Die boeken zijn net gepubliceerd en je kunt ze vinden op de Kamp C-website. Het eerste boek heet ‘In Transitie, onderweg naar een duurzame samenleving’ en is geschreven voor een breed publiek. Daarin onderzoekt Dik Bijl de betekenis van duurzaamheid voor de toekomst van onze wereld. Tijdens zijn ontdekkingsreis komt hij tot de vaststelling dat duurzaamheid belangrijk is en verandert hij stukje bij beetje zijn eigen gedrag. Zelf treed ik in dat proces als gids op.”

“‘In Transitie, duurzaamheid en innovatie in de bouw’ is het tweede boek uit het tweeluik. De bouwsector loopt fors achter als het gaat om de transitie naar duurzaamheid. Via de zeven pijlers van het circulair bouwen kan de bouwsector zich omvormen van een ‘vervuiler en verspiller’ naar een koploper in duurzaamheid en innovatie. Dit tweede boek is vooral bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de bouwsector. Mijn eigen rol is hier meer die van een stuurman: mijn visie op circulair bouwen staat centraal en wordt ondersteund door concrete voorbeelden en bijdragen van experts uit Vlaanderen en Nederland.”

De twee volumes van ‘In transitie’ zijn elektronisch of op papier verkrijgbaar. De elektronische versies kun je gratis downloaden. De papieren versie kost 29,95 euro en kun je bestellen bij Bol.com en in iedere boekenwinkel in Vlaanderen en Nederland.

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Blog 19: Leren van andere sectoren

  Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • Blog 18: Circulaire gebiedsontwikkeling waar gebouwen en functies op elkaar afgestemd zijn

  De circulaire gebiedsontwikkeling is de zevende en laatste pijler van het circulair bouwen. Deze pijler overstijgt het niveau van het enkelvoudige gebouw en kijkt vooral naar de afstemming tussen gebouwen en hun functies op elkaar. Het doel is om een ecosysteem te maken dat de lokale circulaire economie bevordert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden. De vorige blog ging over het circulaire bedrijventerrein. In deze blog kijk ik naar de circulaire stad of beter gezegd: de circulaire stedelijke ontwikkeling.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
Sluiten