Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

4 oktober 2018 door Peter-Paul van den Berg

PP boek.jpg

Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

“We zijn als maatschappij onderweg naar een duurzame samenleving, en dat is maar goed ook. In de afgelopen zeventig jaar hebben we onze planeet uitgeput door het ongebreideld consumeren van de eindige voorraad grondstoffen. Als we op dezelfde voet doorgaan, hebben we straks geen grondstoffen meer. Bovendien hebben we onze planeet vervuild en verarmd. We brengen de levensvatbaarheid van Moeder Aarde in gevaar, inclusief ons eigen voortbestaan.”

“Dat we nu stilaan een andere weg inslaan is een uitstekende zaak. We zien heel hoopvolle ontwikkelingen, zoals de opkomst van de circulaire economie, de deeleconomie, de digitalisering van goederen en diensten, de energietransitie en de verduurzaming van ons voedselsysteem. Alleen: al die dingen gebeuren niet vanzelf. Mensen en organisaties moeten samen hun schouders onder de transitie zetten. Kamp C wil specifiek voor de bouwsector mensen laten weten waar het misloopt en hoe we het tij kunnen keren.”

Blog voor de bouwsector

“De bouwsector is het primaire aandachtspunt en expertisedomein van Kamp C. Op onze eigen site in Westerlo gaan we de komende jaren het eerste circulair gebouwde bedrijventerrein in Vlaanderen ontwikkelen. We willen de Vlaamse bouwwereld meenemen in de transitie door niet alleen te tonen hoe de bouwsector zich kan transformeren, maar door de sector ook de kans te geven om actief aan die transitie mee te werken. Daarom ben ik recent met een blogreeks gestart. Iedere twee weken vind je op de Kamp C-website een blogbericht over de transitie. Soms gaat het expliciet over een onderwerp uit de bouwwereld, zoals het gebruik van circulaire materialen in de bouw of circulaire ontwerpprincipes. Een andere keer gaat het over een onderwerp uit de samenleving in bredere zin, bijvoorbeeld over de opkomst van de deeleconomie of de digitalisering van goederen en diensten. De bouwsector leeft niet in een vacuüm maar is ingebed in de samenleving. Het is goed om ook dat grotere plaatje te blijven zien.”

E-book ‘In transitie’

“Naast de blogreeks heb ik over het onderwerp ook een tweetal boeken geschreven, met de steun van auteur Dik Bijl. Die boeken zijn net gepubliceerd en je kunt ze vinden op de Kamp C-website. Het eerste boek heet ‘In Transitie, onderweg naar een duurzame samenleving’ en is geschreven voor een breed publiek. Daarin onderzoekt Dik Bijl de betekenis van duurzaamheid voor de toekomst van onze wereld. Tijdens zijn ontdekkingsreis komt hij tot de vaststelling dat duurzaamheid belangrijk is en verandert hij stukje bij beetje zijn eigen gedrag. Zelf treed ik in dat proces als gids op.”

“‘In Transitie, duurzaamheid en innovatie in de bouw’ is het tweede boek uit het tweeluik. De bouwsector loopt fors achter als het gaat om de transitie naar duurzaamheid. Via de zeven pijlers van het circulair bouwen kan de bouwsector zich omvormen van een ‘vervuiler en verspiller’ naar een koploper in duurzaamheid en innovatie. Dit tweede boek is vooral bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de bouwsector. Mijn eigen rol is hier meer die van een stuurman: mijn visie op circulair bouwen staat centraal en wordt ondersteund door concrete voorbeelden en bijdragen van experts uit Vlaanderen en Nederland.”

De twee volumes van ‘In transitie’ zijn elektronisch of op papier verkrijgbaar. De elektronische versies kun je gratis downloaden. De papieren versie kost 29,95 euro en kun je bestellen bij Bol.com en in iedere boekenwinkel in Vlaanderen en Nederland.

Labels:

 • Blog 14: Circulaire financiering

  Met de circulaire financiering zijn we toe aan de vijfde pijler van het circulair bouwen. Ik zie twee verschillende vormen van circulaire financiering. De eerste vorm is een financiële constructie die producenten moet helpen om de omslag van het klassieke en lineaire verkoopmodel naar het circulaire ‘product als dienst’ model te maken. Ik schreef over het model van product als dienst in de vorige drie blogs (zie hier, hier en hier). Bij de tweede vorm van circulaire financiering gaat om andere manieren van financiering dan de klassieke financiering via banken. In deze blog introduceer ik beide vormen nader.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • “Circulair aanbesteden levert meer innovatieve, duurzame voorstellen op”

  De markt voldoende ruimte geven om zelf innovatieve voorstellen te doen voor een bouwproject: dat is de kern van circulair aanbesteden. “Als de focus niet op de laagste prijs maar op het beste voorstel ligt, komen aannemers en uitvoerders veel creatiever uit de hoek”, zegt Jonathan Verdonck van Kamp C

  Lees meer
 • Circulair bouwen: “Materialenpaspoort maakt hergebruik van materialen makkelijker”

  Het gebruik van circulaire materialen is een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. De materialen worden zo lang mogelijk (her)gebruikt, tot ze uiteindelijk op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. “Een materialenpaspoort kan een hulpmiddel zijn om materialen opnieuw te gebruiken of terug te winnen”, zegt Wim Debacker van onderzoekscentrum VITO.  

  Lees meer
 • Circulair bouwen: 7 tips van een architect

  Nu duurzaam bouwen stilaan ingeburgerd raakt, komt de overtreffende trap in het verschiet: circulair bouwen. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op duurzame materialen en technieken, maar vooral ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt? Kris Blykers van A-tract Architecture geeft tips.

  Lees meer
 • ABN AMRO ruilt klassiek kantoor voor circulaire proeftuin

  De Nederlandse bank ABN AMRO kampte al een tijdje met een tekort aan vergaderlokalen. De bouwplannen om hun kantoortoren in Amsterdam uit te breiden lagen klaar. Maar de bank gooide het roer om en besloot een circulair gebouw neer te zetten dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.

  Lees meer
 • Restaurant in Utrecht scoort met innovatief businessmodel

  Een volledig demontabel gebouw, opgetrokken volgens circulaire principes: restaurant The Green House in Utrecht is een knap staaltje circulair bouwen. Maar wat het concept echt innovatief maakt, is het businessmodel dat erachter schuilgaat. “Zaken als meubilair en verlichting worden niet aangekocht maar geleased. Zelfs de kruiden in de serre worden betaald per gebruik.”

  Lees meer
 • Veroorzaakt Cross Laminated Timber een revolutie in de bouw?

  Met een team van 8 medewerkers 62 serviceflats optrekken in 6 weken tijd? De disruptieve bouwtechniek Cross Laminated Timber (CLT) maakt het mogelijk. De bedrijven Beneens en CLT-S sprongen al op de kar en doen voor Kamp C de voordelen van deze innovatieve bouwmethode uit de doeken.

  Lees meer
Sluiten