Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

4 oktober 2018 door Peter-Paul van den Berg

PP boek.jpg

Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

“We zijn als maatschappij onderweg naar een duurzame samenleving, en dat is maar goed ook. In de afgelopen zeventig jaar hebben we onze planeet uitgeput door het ongebreideld consumeren van de eindige voorraad grondstoffen. Als we op dezelfde voet doorgaan, hebben we straks geen grondstoffen meer. Bovendien hebben we onze planeet vervuild en verarmd. We brengen de levensvatbaarheid van Moeder Aarde in gevaar, inclusief ons eigen voortbestaan.”

“Dat we nu stilaan een andere weg inslaan is een uitstekende zaak. We zien heel hoopvolle ontwikkelingen, zoals de opkomst van de circulaire economie, de deeleconomie, de digitalisering van goederen en diensten, de energietransitie en de verduurzaming van ons voedselsysteem. Alleen: al die dingen gebeuren niet vanzelf. Mensen en organisaties moeten samen hun schouders onder de transitie zetten. Kamp C wil specifiek voor de bouwsector mensen laten weten waar het misloopt en hoe we het tij kunnen keren.”

Blog voor de bouwsector

“De bouwsector is het primaire aandachtspunt en expertisedomein van Kamp C. Op onze eigen site in Westerlo gaan we de komende jaren het eerste circulair gebouwde bedrijventerrein in Vlaanderen ontwikkelen. We willen de Vlaamse bouwwereld meenemen in de transitie door niet alleen te tonen hoe de bouwsector zich kan transformeren, maar door de sector ook de kans te geven om actief aan die transitie mee te werken. Daarom ben ik recent met een blogreeks gestart. Iedere twee weken vind je op de Kamp C-website een blogbericht over de transitie. Soms gaat het expliciet over een onderwerp uit de bouwwereld, zoals het gebruik van circulaire materialen in de bouw of circulaire ontwerpprincipes. Een andere keer gaat het over een onderwerp uit de samenleving in bredere zin, bijvoorbeeld over de opkomst van de deeleconomie of de digitalisering van goederen en diensten. De bouwsector leeft niet in een vacuüm maar is ingebed in de samenleving. Het is goed om ook dat grotere plaatje te blijven zien.”

E-book ‘In transitie’

“Naast de blogreeks heb ik over het onderwerp ook een tweetal boeken geschreven, met de steun van auteur Dik Bijl. Die boeken zijn net gepubliceerd en je kunt ze vinden op de Kamp C-website. Het eerste boek heet ‘In Transitie, onderweg naar een duurzame samenleving’ en is geschreven voor een breed publiek. Daarin onderzoekt Dik Bijl de betekenis van duurzaamheid voor de toekomst van onze wereld. Tijdens zijn ontdekkingsreis komt hij tot de vaststelling dat duurzaamheid belangrijk is en verandert hij stukje bij beetje zijn eigen gedrag. Zelf treed ik in dat proces als gids op.”

“‘In Transitie, duurzaamheid en innovatie in de bouw’ is het tweede boek uit het tweeluik. De bouwsector loopt fors achter als het gaat om de transitie naar duurzaamheid. Via de zeven pijlers van het circulair bouwen kan de bouwsector zich omvormen van een ‘vervuiler en verspiller’ naar een koploper in duurzaamheid en innovatie. Dit tweede boek is vooral bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de bouwsector. Mijn eigen rol is hier meer die van een stuurman: mijn visie op circulair bouwen staat centraal en wordt ondersteund door concrete voorbeelden en bijdragen van experts uit Vlaanderen en Nederland.”

De twee volumes van ‘In transitie’ zijn elektronisch of op papier verkrijgbaar. De elektronische versies kun je gratis downloaden. De papieren versie kost 29,95 euro en kun je bestellen bij Bol.com en in iedere boekenwinkel in Vlaanderen en Nederland.

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Blog 19: Leren van andere sectoren

  Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
Sluiten