30 april 2020

Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.
Een ontdekkingsreis
Jeroen Troost is een van de partners die met Kamp C heeft samengewerkt. Hij was zeven jaar lang commercieel directeur bij BAM, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Op een gegeven moment kreeg hij van de directie de opdracht om een langetermijnstrategieplan te maken voor BAM. Jeroen zegt daarover: ‘Wat ik toen gedaan heb, is gaan kijken naar andere sectoren – dus expliciet niet in de bouwsector zelf – om te zien wat daar allemaal gebeurde. Dus ik ben bij ICT-bedrijven gaan kijken, bij hightechbedrijven, de automobielindustrie en ik ben met start-ups gaan praten. En toen ben ik me een hoedje geschrokken. Ik dacht: wat is er veel gebeurd in de samenleving en wat hebben wij als bouwsector daar veel van gemist. En tegen mezelf zei ik: hoe heb ik dit allemaal kunnen missen? Ik vond mezelf altijd zo openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, maar ik was zo in die bouwwereld gezogen dat ook ik – totaal onbewust – oogkleppen op had gekregen. Je moet goed kijken hoe andere sectoren werken en dat vervolgens op een creatieve wijze vertalen naar je eigen sector.’
Jeroen was dermate geïnspireerd geraakt door zijn ontdekkingsreis bij andere sectoren dat hij BAM verliet en een nieuw bedrijf startte. PLEKvoor is een bedrijf dat betaalbare, modulaire woningen produceert die bestaan uit industrieel gefabriceerde modules die je op de bouwplaats binnen een paar uur in elkaar klikt. De woningen zitten vol met technologische voorzieningen, kunnen uitgebreid worden met nieuwe modules en als dat nodig is gemakkelijk verplaatst worden naar een andere locatie.
Huizen produceren als auto’s
Het missiestatement van PLEKvoor werd “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. Daaruit blijkt duidelijk dat de inspiratiebronnen daarvoor uit andere sectoren afkomstig zijn. In deze blog gaan we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s” en luisteren daarbij naar de woorden van Jeroen: ‘In de automobielindustrie wordt een nieuw model ontwikkeld met de nieuwste technologische snufjes en op basis van de wensen van de toekomstige gebruikers. Ze luisteren daarbij goed naar de toekomstige klant. Dat automodel wordt daarna door een vrijwel geheel geautomatiseerde productiestraat in massa geproduceerd. Het ontwikkelen van zo’n model plus het inrichten van de productiestraat kost miljarden. Daarna volgt nog eens een waanzinnig commercieel programma van dat nieuwe model. Dan pas komt die auto op de markt en dan pas beginnen ze met verdienen. Het resultaat van die aanpak is dat een nieuwe auto vrijwel altijd state-of-the-art is. Een auto is bijvoorbeeld veel slimmer dan een huis. In een auto zitten een paar honderd sensoren; in een huis hooguit een stuk of vijf. Er is bij een auto nooit een probleem met waterdichtheid, hij is prachtig ontworpen en de verkoopprijs is laag.
In de volgende blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van het missiestatement van PLEKvoor vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.