Circulair werken vraagt nieuw soort kantoor

13 december 2018 door Diana Grasso

nieuwe werken.jpg

Hoe vertalen we circulair werken naar het ontwerp en de inrichting van ons kantoorgebouw en onze werkomgeving? Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg legt uit hoe bedrijven circulair werken in de praktijk kunnen brengen.

Lange, smalle gangen met aan weerszijden kleine kantoortjes: naast woonhuizen en appartementcomplexen is het traditionele kantoor een van de meest voorkomende gebouwsoorten. Dat aanpassen aan onze nieuwe manier van werken is duur en vraagt veel tijd.

Het Nieuwe Werken

Heel wat bedrijven die hun kantooromgeving vandaag onder handen nemen, halen hun inspiratie bij ‘Het Nieuwe Werken’ of circulair werken, een Nederlands concept dat de laatste jaren ook in de Belgische managementwereld ingeburgerd raakt. Circulair werken is tijd- en plaatsonafhankelijk: je kiest zelf waar je werkt, wanneer je werkt, met wie je werkt en hoe je werkt. Daarom krijgt niemand nog een eigen plaats, maar wordt het kantoorgebouw verdeeld in werk- en loungeplekken, vergaderruimtes en bedrijfsrestaurants.

Peter-Paul van den Berg: “In een open en dynamische werkomgeving zijn er werkplekken waar je je goed kunt concentreren, plekken waar je goed kunt samenwerken en loungeplekken waar je met elkaar kunt overleggen of waar je kunt ontspannen. Je kiest dus een plaats op basis van je activiteiten.”

Waterschapshuis

Ook bij Waterschap Zuiderzeeland besloten ze het roer om te gooien. De Nederlandse overheidsinstantie werd geïnspireerd door technische tekeningen en doorsneden van oude waterpompen. Die wilden ze in hun gerenoveerde kantoorgebouw in Lelystad een nieuwe plek geven. Maar de renovaties gingen veel verder dan dat: het gebouw is energieneutraal, bezoekers worden verwelkomd in een groene inkomhal, werknemers kiezen elke ochtend een andere plek en in het werkcafé staat een koffiemachine op een van de oude waterpompen.

“Medewerkers en bezoekers ervaren zo dat ze bij het waterschap zijn. Ook de levensgrote foto’s en technische tekeningen die ons gebouw decoreren laten ons werkgebied zien en nodigen uit tot gesprekken”, legt Erik van der Linden uit, projectmanager bij Het Waterschapshuis.

Werkplek als dienst

Toch gaat circulair werken volgens Peter-Paul van den Berg veel verder dan dat. Hij ziet in de toekomst medewerkers van verschillende bedrijven met elkaar samenwerken in een open en dynamische werkomgeving. “Ze krijgen daarbij ondersteuning van tal van (hightech)faciliteiten en organisatievormen waardoor ze zichzelf blijven ontwikkelen en optimaal samen kunnen presteren.”

Elk bedrijf betaalt per werkplek een vast bedrag per maand of jaar, in plaats van een kantoorgebouw te huren. De werkomgeving is een dienst. “Idealiter kan je gebruikmaken van geavanceerde gebouwbeheersystemen die de hoogte van je bureau bepalen of de hoeveelheid licht aanpassen. Zo wordt elke willekeurige werkplek een beetje je ‘eigen’ werkplek.”

Ruimer blikveld

Samenwerken met mensen van andere bedrijven kan volgens Peter-Paul van den Berg je blikveld alleen maar verruimen. “Ik geloof in de kracht van samenwerken buiten en tussen organisaties en wil dat op Kamp C ook gaan demonstreren.”

Op het circulaire bedrijventerrein ’t Centrum zal Kamp C daarom niet alleen te werk gaan als leverancier, maar ook als afnemer van circulair werken. In het bedrijfsgebouw wil Kamp C werkplekken als dienst aanbieden zodat werknemers van verschillende bedrijven tussen en met elkaar kunnen werken. De gebouwbeheersystemen of zelfs de balie kunnen dan weer een dienst zijn die Kamp C bij een ander bedrijf afneemt.

Met ’t Centrum maakt Kamp C de circulaire businessmodellen in een bouwproject concreet. Het project kadert in een subsidietraject mede mogelijk gemaakt door de OVAM. Kamp C ontvangt hiervoor een subsidie van 183.087,04 euro, de helft van het totale budget.

Labels:

 • Premie voor thuisbatterij op komst

  De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. De subsidie bedraagt maximaal 3.200 euro en moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.

  Lees meer
 • De 5 duurzaamheidsuitdagingen voor woningcorporaties

  Als gevolg van de klimaatovereenkomsten staan woningcorporaties de komende jaren voor grote uitdagingen om hun woningvoorraad voor 2050 te verduurzamen. De huidige renovatie oplossingen zoals Nul op de Meter en andere initiatieven zijn veel te duur en kunnen de benodigde capaciteit niet aan. Dat maakt de overgang bijna onmogelijk. Toch moeten ze hun huurders goede en betaalbare huizen kunnen blijven aanbieden. Huizen die CO2-neutraal zijn. Wat zijn de uitdagingen waar woningcorporaties mee worstelen en wat zijn de oplossingen voor het probleem?

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: product als dienst

  Circulaire businessmodellen moeten ervoor zorgen dat het voor producenten financieel-economisch aantrekkelijk wordt om hun producten zo duurzaam en circulair als mogelijk te maken. In de vorige blog zagen we dat het traditionele verkoopmodel van de lineaire economie ertoe leidt dat de levensduur van producten bewust wordt verkort waardoor deze veel te snel op de afvalberg terecht komen. Dat moet anders. Maar kan dat ook?

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Een terugblik op een geslaagde Link2Innovate

  Op 27 maart vond het slotevent plaats van het project Link2Innovate. Sinds 1 april 2016 ondersteunt het Link2Innovate, een initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland, jonge technologiebedrijven bij het opstarten van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

  Lees meer
 • “Bouwen met aarde: lokaal, gezond en eindeloos circulair”

  Circulaire leembouw combineert traditionele technieken met moderne inzichten. De lokale materialen vinden dankzij eenvoudige processen hun toepassing in bouwwerken van vandaag. Daarbij wordt geen CO2 of afval geproduceerd. Het materiaal kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder te vervuilen.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: geplande veroudering in het lineaire model

  In onze vorige blog hebben we het hoofdstuk over circulair aanbesteden afgerond. In de komende edities komen enkele circulaire businessmodellen aan bod. We beginnen met het leveren van producten als een dienst. Om dat innovatieve model te kaderen, bespreken we eerst een fundamentele constructiefout in het traditionele, lineaire businessmodel: de geplande veroudering.

  Lees meer
 • Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

  Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

  Lees meer
 • Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

  Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  Lees meer
 • Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

  Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

  Lees meer
Sluiten