Circulair werken vraagt nieuw soort kantoor

13 december 2018 door Diana Grasso

nieuwe werken.jpg

Hoe vertalen we circulair werken naar het ontwerp en de inrichting van ons kantoorgebouw en onze werkomgeving? Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg legt uit hoe bedrijven circulair werken in de praktijk kunnen brengen.

Lange, smalle gangen met aan weerszijden kleine kantoortjes: naast woonhuizen en appartementcomplexen is het traditionele kantoor een van de meest voorkomende gebouwsoorten. Dat aanpassen aan onze nieuwe manier van werken is duur en vraagt veel tijd.

Het Nieuwe Werken

Heel wat bedrijven die hun kantooromgeving vandaag onder handen nemen, halen hun inspiratie bij ‘Het Nieuwe Werken’ of circulair werken, een Nederlands concept dat de laatste jaren ook in de Belgische managementwereld ingeburgerd raakt. Circulair werken is tijd- en plaatsonafhankelijk: je kiest zelf waar je werkt, wanneer je werkt, met wie je werkt en hoe je werkt. Daarom krijgt niemand nog een eigen plaats, maar wordt het kantoorgebouw verdeeld in werk- en loungeplekken, vergaderruimtes en bedrijfsrestaurants.

Peter-Paul van den Berg: “In een open en dynamische werkomgeving zijn er werkplekken waar je je goed kunt concentreren, plekken waar je goed kunt samenwerken en loungeplekken waar je met elkaar kunt overleggen of waar je kunt ontspannen. Je kiest dus een plaats op basis van je activiteiten.”

Waterschapshuis

Ook bij Waterschap Zuiderzeeland besloten ze het roer om te gooien. De Nederlandse overheidsinstantie werd geïnspireerd door technische tekeningen en doorsneden van oude waterpompen. Die wilden ze in hun gerenoveerde kantoorgebouw in Lelystad een nieuwe plek geven. Maar de renovaties gingen veel verder dan dat: het gebouw is energieneutraal, bezoekers worden verwelkomd in een groene inkomhal, werknemers kiezen elke ochtend een andere plek en in het werkcafé staat een koffiemachine op een van de oude waterpompen.

“Medewerkers en bezoekers ervaren zo dat ze bij het waterschap zijn. Ook de levensgrote foto’s en technische tekeningen die ons gebouw decoreren laten ons werkgebied zien en nodigen uit tot gesprekken”, legt Erik van der Linden uit, projectmanager bij Het Waterschapshuis.

Werkplek als dienst

Toch gaat circulair werken volgens Peter-Paul van den Berg veel verder dan dat. Hij ziet in de toekomst medewerkers van verschillende bedrijven met elkaar samenwerken in een open en dynamische werkomgeving. “Ze krijgen daarbij ondersteuning van tal van (hightech)faciliteiten en organisatievormen waardoor ze zichzelf blijven ontwikkelen en optimaal samen kunnen presteren.”

Elk bedrijf betaalt per werkplek een vast bedrag per maand of jaar, in plaats van een kantoorgebouw te huren. De werkomgeving is een dienst. “Idealiter kan je gebruikmaken van geavanceerde gebouwbeheersystemen die de hoogte van je bureau bepalen of de hoeveelheid licht aanpassen. Zo wordt elke willekeurige werkplek een beetje je ‘eigen’ werkplek.”

Ruimer blikveld

Samenwerken met mensen van andere bedrijven kan volgens Peter-Paul van den Berg je blikveld alleen maar verruimen. “Ik geloof in de kracht van samenwerken buiten en tussen organisaties en wil dat op Kamp C ook gaan demonstreren.”

Op het circulaire bedrijventerrein ’t Centrum zal Kamp C daarom niet alleen te werk gaan als leverancier, maar ook als afnemer van circulair werken. In het bedrijfsgebouw wil Kamp C werkplekken als dienst aanbieden zodat werknemers van verschillende bedrijven tussen en met elkaar kunnen werken. De gebouwbeheersystemen of zelfs de balie kunnen dan weer een dienst zijn die Kamp C bij een ander bedrijf afneemt.

Met ’t Centrum maakt Kamp C de circulaire businessmodellen in een bouwproject concreet. Het project kadert in een subsidietraject mede mogelijk gemaakt door de OVAM. Kamp C ontvangt hiervoor een subsidie van 183.087,04 euro, de helft van het totale budget.

Labels:

 • “Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

  Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

  Lees meer
 • SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

  Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

  Lees meer
 • Circulaire materialen sluiten de kringloop in de bouw

  Kamp C wil de transitie naar circulair bouwen faciliteren door de bouwsector vertrouwd te maken met alle aspecten ervan. In onze vorige blog introduceerden we de zeven pijlers van circulair bouwen. Dit artikel gaat dieper in op de eerste pijler: het gebruik van circulaire materialen.

  Lees meer
 • Netwerkevent Solarise op 12/2

  Op 12 februari gaat het netwerkevent van Solarise, met focus op zonne-energie, door met als thema business modellen en met verschillende sprekers over o.a. energiecoöperaties en circulaire economie in Gent. 

  Lees meer
 • Volg energiemeesters Ludo en Carine op hun blog

  Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. 

  Lees meer
 • Reportagereeks huisbezoeken: Karen haar duurzaam gerenoveerd huis is binnenkort instapklaar

  Karen uit Leest is volop aan het verbouwen. Ze vroeg hulp aan Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om haar woning duurzaam te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C gaf duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project.

  Lees meer
 • “Gebroken kringlopen” door Ronald Rovers

  Ronald Rovers schreef onlangs het boek “Gebroken kringlopen”. De uitgangspunten van het boek zijn eenvoudig: we leven op een eindige aarde, wat grondstoffen betreft komt er niks bij en gaat er niets vanaf. De enige min of meer oneindige bron van energie is de zon. We zijn er inmiddels achter dat we volledig moeten overschakelen op hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie, en dat we tegelijkertijd de kringlopen van grondstoffen op aarde gesloten moeten houden. Circulair betekent dus niet alleen recycleren, maar ook grondstofvoorraden herstellen. Anders raken ze op en zijn we veroordeeld tot uitsluitend recycleren.

  Lees meer
 • CHARM-project goedgekeurd

  Onlangs werd het CHARM-project goedgekeurd. CHARM staat voor ‘Circular housing Asset Renovation & Management’.

  Lees meer
 • Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

  In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

  Lees meer
 • Hoe moet het verder na BEN?

  Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Maar hoe moet het daarna verder? “De huizen van morgen zullen steeds meer zelf instaan voor hun energievoorziening”, zegt Wouter Hilderson van Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen.

  Lees meer
Sluiten