Circulair werken vraagt nieuw soort kantoor

13 december 2018 door Diana Grasso

nieuwe werken.jpg

Hoe vertalen we circulair werken naar het ontwerp en de inrichting van ons kantoorgebouw en onze werkomgeving? Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg legt uit hoe bedrijven circulair werken in de praktijk kunnen brengen.

Lange, smalle gangen met aan weerszijden kleine kantoortjes: naast woonhuizen en appartementcomplexen is het traditionele kantoor een van de meest voorkomende gebouwsoorten. Dat aanpassen aan onze nieuwe manier van werken is duur en vraagt veel tijd.

Het Nieuwe Werken

Heel wat bedrijven die hun kantooromgeving vandaag onder handen nemen, halen hun inspiratie bij ‘Het Nieuwe Werken’ of circulair werken, een Nederlands concept dat de laatste jaren ook in de Belgische managementwereld ingeburgerd raakt. Circulair werken is tijd- en plaatsonafhankelijk: je kiest zelf waar je werkt, wanneer je werkt, met wie je werkt en hoe je werkt. Daarom krijgt niemand nog een eigen plaats, maar wordt het kantoorgebouw verdeeld in werk- en loungeplekken, vergaderruimtes en bedrijfsrestaurants.

Peter-Paul van den Berg: “In een open en dynamische werkomgeving zijn er werkplekken waar je je goed kunt concentreren, plekken waar je goed kunt samenwerken en loungeplekken waar je met elkaar kunt overleggen of waar je kunt ontspannen. Je kiest dus een plaats op basis van je activiteiten.”

Waterschapshuis

Ook bij Waterschap Zuiderzeeland besloten ze het roer om te gooien. De Nederlandse overheidsinstantie werd geïnspireerd door technische tekeningen en doorsneden van oude waterpompen. Die wilden ze in hun gerenoveerde kantoorgebouw in Lelystad een nieuwe plek geven. Maar de renovaties gingen veel verder dan dat: het gebouw is energieneutraal, bezoekers worden verwelkomd in een groene inkomhal, werknemers kiezen elke ochtend een andere plek en in het werkcafé staat een koffiemachine op een van de oude waterpompen.

“Medewerkers en bezoekers ervaren zo dat ze bij het waterschap zijn. Ook de levensgrote foto’s en technische tekeningen die ons gebouw decoreren laten ons werkgebied zien en nodigen uit tot gesprekken”, legt Erik van der Linden uit, projectmanager bij Het Waterschapshuis.

Werkplek als dienst

Toch gaat circulair werken volgens Peter-Paul van den Berg veel verder dan dat. Hij ziet in de toekomst medewerkers van verschillende bedrijven met elkaar samenwerken in een open en dynamische werkomgeving. “Ze krijgen daarbij ondersteuning van tal van (hightech)faciliteiten en organisatievormen waardoor ze zichzelf blijven ontwikkelen en optimaal samen kunnen presteren.”

Elk bedrijf betaalt per werkplek een vast bedrag per maand of jaar, in plaats van een kantoorgebouw te huren. De werkomgeving is een dienst. “Idealiter kan je gebruikmaken van geavanceerde gebouwbeheersystemen die de hoogte van je bureau bepalen of de hoeveelheid licht aanpassen. Zo wordt elke willekeurige werkplek een beetje je ‘eigen’ werkplek.”

Ruimer blikveld

Samenwerken met mensen van andere bedrijven kan volgens Peter-Paul van den Berg je blikveld alleen maar verruimen. “Ik geloof in de kracht van samenwerken buiten en tussen organisaties en wil dat op Kamp C ook gaan demonstreren.”

Op het circulaire bedrijventerrein ’t Centrum zal Kamp C daarom niet alleen te werk gaan als leverancier, maar ook als afnemer van circulair werken. In het bedrijfsgebouw wil Kamp C werkplekken als dienst aanbieden zodat werknemers van verschillende bedrijven tussen en met elkaar kunnen werken. De gebouwbeheersystemen of zelfs de balie kunnen dan weer een dienst zijn die Kamp C bij een ander bedrijf afneemt.

Met ’t Centrum maakt Kamp C de circulaire businessmodellen in een bouwproject concreet. Het project kadert in een subsidietraject mede mogelijk gemaakt door de OVAM. Kamp C ontvangt hiervoor een subsidie van 183.087,04 euro, de helft van het totale budget.

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Kamp C blikt terug op projecten

  Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

  Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
Sluiten