19 augustus 2019

Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.
Eerste ideeën
Vaak hebben kmo’s al de eerste ideeën over circulair bouwen maar weten ze nog niet goed hoe ze deze concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gaan de projectpartners dieper in op de opportuniteiten, de waarde propositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … Tijdens de workshops gaan de kmo’s zelf aan de slag en worden hierbij begeleid door de projectpartners.
Tijdens drie co-creatiesessies (de tweede volgt op 12 september en derde op 1 oktober) wordt het ecosysteem van de kmo in kaart gebracht en krijgt men tools aangereikt om de juiste partners te identificeren die nodig zijn om een circulair businessmodel uit te bouwen. Coaches reiken tips en tricks aan om een circulair businessmodel op maat te creëren.
“In de co-creatiesessie gaan we samen met de bedrijven aan de slag. Op een interactieve manier wordt de theorie getoetst aan hun eigen bedrijfsmodel. De kmo’s krijgen tools en tips om de stap te kunnen zetten naar een circulair model. ”, stelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.
Nieuwe inzichten voor bedrijven
“In het eerste co-creatietraject hebben we getracht om de deelnemende bedrijven een kader te bieden om zelf aan de slag te gaan met hun businessmodel. Daarnaast kunnen we uiteraard ook uit onze ervaring putten om hier en daar de juiste vragen te stellen. Doordat we met een tiental bedrijven tegelijk aan de slag gingen, konden de deelnemers met elkaar van gedachten wisselen waardoor er bijkomende nieuwe inzichten ontstonden. Tenslotte hebben we ook enkele experts uitgenodigd als spreker om op een aantal concrete open vragen van de deelnemers te antwoorden. Die combinatie van elementen maakt volgens ons van deze co-creatiesessies een heel sterk instrument voor de deelnemende bedrijven om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten in de ontwikkeling van hun circulaire bedrijfsmodel. Zoals dat gaat met co-creatie hebben wij als ondersteuner echter ook veel opgestoken van de deelnemende ondernemers, wat het traject ook voor ons erg waardevol maakt. De positieve feedback van de deelnemende bedrijven bevestigt dat zulke co-creatiesessies als nuttig ervaren worden.”, stelt Bart Mantels van VITO.
Circulair bouwen staat steeds meer in de belangstelling. Voor kmo’s actief in de bouwsector is het echter niet altijd eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met concepten als veranderingsgericht bouwen, product-als-een-dienst, gebouwen als materialendepot, hergebruik van bouwmaterialen, ... Bovendien is het niet evident om de eerste, ruwe ideeën over circulair bouwen te vertalen in een valabel businessmodel. Het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ werd opgezet om kmo’s hierbij te helpen. Het project is een initiatief van Kamp C, VITO en Möbius. Ervaren coaches van de 3 organisaties zullen kmo’s actief begeleiden tijdens drie co-creatiesessies:
- 27 augustus: Inspiratieontbijt + “Circulair bouwen - wat betekent het concreet voor jou?”
- 12 september: “De eerste stap in de ontwikkeling van jouw circulair bedrijfsmodel.”
- 1 oktober: “Circulair word je niet alleen, we brengen het ecosysteem waarbinnen je opereert in kaart.”
“Het eerste co-creatietraject was snel volzet. De meeste deelnemers hadden al een eerste ervaring met circulair bouwen maar willen dit graag concreter maken of verder uitbouwen. Onder de deelnemers zaten zowel aannemers als producenten. We hebben heel wat positieve reacties gehoord.”, vertelt Sofie Torfs van Kamp C. Zo ontdekte Rein de Poorter van het bedrijf Circomat een heel breed spectrum aan zaken waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden. “Het is een interessante leerschool geweest om deel te nemen aan het co-creatietraject.”
Schrijf je nog snel in voor het gratis inspiratieontbijt op 27 augustus in Antwerpen. Er zijn ook nog enkele plaatsen voor het co-creatietraject. Schrijf je hier in.
Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.