10 januari 2020

Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.
Inspirerend ontbijt
De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Hier laten we twee interessante sprekers aan het woord.
Enerzijds gaat Karel Lootens van Wooncoop in op de vragen: wat als je kon huren bij jezelf? En wat als iedereen eigendom kon verwerven ongeacht hun financiële situatie? Met zijn coöperatie brengt hij deze twee schijnbaar fictieve scenario’s samen in een realistisch en coöperatief koop- en huurmodel. Hij vertelt er graag meer over tijdens het inspiratieontbijt.
Anderzijds gaan we in op het concept van bezit naar gebruik: waarom nog een lift kopen waarbij je zelf moet instaan voor de investering, het onderhoud en alle keuringen, als je gewoon verticale mobiliteit als dienst kan afnemen? Met het M-Use® model heeft Mitsubishi een circulair businessmodel uitgewerkt waarbij ze verticale mobiliteit in dienstverlening in plaats van een product aanbieden en gebouweigenaars volledig ontzorgen. Ronald Koedam (Mitsubishi Elevators Europe) licht de details van dit innovatief businessmodel toe.
Circulaire opportuniteiten
Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.
Tom Clerinx, Innovatiemanager bij Willemen, nam deel aan het eerste co-creatietraject. “Ik had al langer een circulair idee en ik nam deel om dit verder uit te werken en concreet te maken. Dit is goed gelukt dankzij de sessies. Ik wilde concrete tips meekrijgen en tools aanleren die mij helpen bij het uitwerken van een circulair bedrijfsmodel. Ondertussen is het al wat verder uitgewerkt.”
“We hebben zelf ook heel wat opgestoken tijdens de voorbije trajecten. Deze kennis nemen we uiteraard mee naar het laatste traject dat we nog meer gaan afstemmen op de concrete noden en de vragen van de bedrijven uit de bouwsector.”, duidt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.
Eerste ideeën
Vaak hebben kmo’s al de eerste ideeën over circulaire toepassingen maar weten ze nog niet goed hoe ze deze concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gaan de projectpartners, Kamp C, VITO en Möbius, dieper in op de opportuniteiten, de waardepropositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … Tijdens de workshops gaan de kmo’s zelf aan de slag en worden hierbij begeleid door de projectpartners.
Het ecosysteem van de kmo wordt in kaart gebracht en de deelnemers krijgen tools aangereikt om de juiste partners te identificeren die nodig zijn om een circulair businessmodel uit te bouwen. Coaches reiken tips en tricks aan om een circulair bedrijfsmodel op maat te creëren.
Circulair bouwen
Circulair bouwen staat steeds meer in de belangstelling. Voor kmo’s actief in de bouwsector is het echter niet altijd eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met concepten als veranderingsgericht bouwen, product-als-een-dienst, gebouwen als materialendepot, hergebruik van bouwmaterialen, ... Bovendien is het niet evident om de eerste, ruwe ideeën over circulair bouwen te vertalen in een valabel businessmodel. Het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ werd opgezet om kmo’s hierbij te helpen. De sessies gaan door op volgende data:
- 11 februari: Inspiratieontbijt + sessie 1 “Circulair bouwen - wat betekent het concreet voor jou?”
- 10 maart: Sessie 2 “De eerste stap in de ontwikkeling van jouw circulair bedrijfsmodel.”
- 31 maart: Sessie 3 “Circulair word je niet alleen, in kaart brengen van het ecosysteem waarbinnen je opereert.”
Stapt jouw bedrijf binnenkort over naar een circulair bedrijfsmodel? Schrijf je hier in voor het gratis inspiratieontbijt op 11 februari en de drie sessies op 11 februari, 10 en 31 maart in het congrescentrum KAVA te Antwerpen.
Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.