Update coronamaatregelen: de bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Contacteer ons voor een bouwadvies via T 014/27 96 50 of bouwadvies@kampc.be. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten door de verstrengde coronamaatregelen. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn dus niet meer mogelijk tot nader bericht.

Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

6 maart 2020 door Diana Grasso

foto opleiding Sure Maarten Kegels.jpg

Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

Waarom neem je deel aan SURE2050?

Maarten: “Het nieuw bestuur van de gemeente Bornem had de intentie om te bekijken waar we met het gemeentelijk patrimonium naartoe willen.”

Hoelang ben je bezig met de opleidingen?

Maarten: “De opleidingen zijn in december vorig jaar gestart, op 28 januari vond de tweede opleiding plaats. De eerste opleiding was theoretisch en in de tweede opleiding kwamen cases van de deelnemers aan bod. De gemeente Bornem heeft al verschillende gebouwen aangepast op vlak van energetische maatregelen en heeft al intensieve renovaties doorgevoerd. We vroegen ons af hoe ver we nog moesten gaan. Door deze opleiding te volgen, zijn we tot de conclusie gekomen dat we op de reeds gerenoveerde gebouwen niet meer gaan inzetten omdat deze al grondig gerenoveerd zijn.

ter dilft render.jpg

Een voorbeeld hiervan is cultuurcentrum Ter Dilft (zie foto © gemeente Bornem): het was sowieso reeds een multifunctioneel gebouw waarin de bibliotheek, de AMWD (Academie voor muziek, woord en dans), sportzalen, Cultuurcafé, kantoren en schouwburg werden gebundeld. Het volledige gebouw werd bekeken om te renoveren, afhankelijk van de hoogste noden. Zo werd eerst geopteerd om een stuk van het gebouw te laten staan en met de bestaande ruwbouw verder te werken. Nadien werd echter toch beslist om een heel deel af te breken en te vervangen door een veel duurzamer nieuwbouwgedeelte, dat op die manier ook aan de nieuwste normen voldoet. Daarenboven werd de sporthal met doorgedreven isolatie van een nieuwe jas voorzien zodat deze nu veel minder warmte verliest. Ook werd gekozen voor meer fotovoltaïsche zonnepanelen dan wettelijk voorzien, en werd een gasabsorptiewarmtepomp geplaatst om het gebouw op een duurzame manier te gaan verwarmen.

Bovendien werd het nieuwbouwgedeelte meer in de bestaande infrastructuur ingepast, waardoor een veel meer open omgeving rond het gebouw ontstaat, die ook de lokale mobiliteit ten goede komt. Er werd ook bewust gekozen om minder autostaanplaatsen te voorzien, en deze te vervangen door een veelvoud aan fietsenstallingen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe en intens te renoveren gebouwdelen aan toekomstige normen te laten voldoen werd ervoor gekozen om een ander gedeelte voorlopig niet aan te pakken om dit in een tweede fase ook ineens grondig te kunnen aanpakken.”

Wat vind je van de opleidingen?

Maarten: “Ik vind de opleidingen zeer boeiend, wel komt er meer bij kijken dan ik verwacht had. Zelf ben ik energiecoördinator dus het ligt in mijn interesseveld.”

Waarom zou je de opleidingen aanraden?

Maarten: “Ik zou de opleidingen aanraden omdat ze aansluiten bij mijn werkdomeinen als Deskundige Duurzaam Wonen. De opleidingen zijn ook interessant voor omgevingsambtenaren. Dit was bij aanvang niet zo duidelijk. Als ik dit in het begin wist, zou ik onze omgevingsambtenaar ook meenemen naar de opleidingen.”

De dienstverlening van SURE2050 aan gemeenten en publieke organisaties op het Vlaams regionaal niveau bestaat uit:

 • interactieve opleidingen voor enerzijds beleidsmakers en voor anderzijds personen die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor het verduurzamen van het patrimonium,
 • coaching van het gemeentelijk team,
 • ondersteuning van concrete energiebesparende investeringsprojecten,
 • het ter beschikking stellen van hulpmiddelen waaronder handleidingen en andere management tools. 

SURE2050 is een initiatief van het Vlaams Energiebedrijf, de Vlaamse provincies, Fluvius, het Facilitair bedrijf, Kamp C, DuboLimburg en Factor4. De Europese Unie heeft hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend in het kader van het Europese innovatieprogramma Horizon2020. Tijdens de looptijd van het project wordt er gemikt op minimaal ter waarde van 25 miljoen euro investeringen te lanceren in energie-efficiëntie in bestaande gebouwen.

Met dank aan de gemeente Bornem.

sure2050_logo@4x.png

Labels:

 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVPP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
Sluiten