Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

6 maart 2020 door Diana Grasso

foto opleiding Sure Maarten Kegels.jpg

Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

Waarom neem je deel aan SURE2050?

Maarten: “Het nieuw bestuur van de gemeente Bornem had de intentie om te bekijken waar we met het gemeentelijk patrimonium naartoe willen.”

Hoelang ben je bezig met de opleidingen?

Maarten: “De opleidingen zijn in december vorig jaar gestart, op 28 januari vond de tweede opleiding plaats. De eerste opleiding was theoretisch en in de tweede opleiding kwamen cases van de deelnemers aan bod. De gemeente Bornem heeft al verschillende gebouwen aangepast op vlak van energetische maatregelen en heeft al intensieve renovaties doorgevoerd. We vroegen ons af hoe ver we nog moesten gaan. Door deze opleiding te volgen, zijn we tot de conclusie gekomen dat we op de reeds gerenoveerde gebouwen niet meer gaan inzetten omdat deze al grondig gerenoveerd zijn.

ter dilft render.jpg

Een voorbeeld hiervan is cultuurcentrum Ter Dilft (zie foto © gemeente Bornem): het was sowieso reeds een multifunctioneel gebouw waarin de bibliotheek, de AMWD (Academie voor muziek, woord en dans), sportzalen, Cultuurcafé, kantoren en schouwburg werden gebundeld. Het volledige gebouw werd bekeken om te renoveren, afhankelijk van de hoogste noden. Zo werd eerst geopteerd om een stuk van het gebouw te laten staan en met de bestaande ruwbouw verder te werken. Nadien werd echter toch beslist om een heel deel af te breken en te vervangen door een veel duurzamer nieuwbouwgedeelte, dat op die manier ook aan de nieuwste normen voldoet. Daarenboven werd de sporthal met doorgedreven isolatie van een nieuwe jas voorzien zodat deze nu veel minder warmte verliest. Ook werd gekozen voor meer fotovoltaïsche zonnepanelen dan wettelijk voorzien, en werd een gasabsorptiewarmtepomp geplaatst om het gebouw op een duurzame manier te gaan verwarmen.

Bovendien werd het nieuwbouwgedeelte meer in de bestaande infrastructuur ingepast, waardoor een veel meer open omgeving rond het gebouw ontstaat, die ook de lokale mobiliteit ten goede komt. Er werd ook bewust gekozen om minder autostaanplaatsen te voorzien, en deze te vervangen door een veelvoud aan fietsenstallingen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe en intens te renoveren gebouwdelen aan toekomstige normen te laten voldoen werd ervoor gekozen om een ander gedeelte voorlopig niet aan te pakken om dit in een tweede fase ook ineens grondig te kunnen aanpakken.”

Wat vind je van de opleidingen?

Maarten: “Ik vind de opleidingen zeer boeiend, wel komt er meer bij kijken dan ik verwacht had. Zelf ben ik energiecoördinator dus het ligt in mijn interesseveld.”

Waarom zou je de opleidingen aanraden?

Maarten: “Ik zou de opleidingen aanraden omdat ze aansluiten bij mijn werkdomeinen als Deskundige Duurzaam Wonen. De opleidingen zijn ook interessant voor omgevingsambtenaren. Dit was bij aanvang niet zo duidelijk. Als ik dit in het begin wist, zou ik onze omgevingsambtenaar ook meenemen naar de opleidingen.”

De dienstverlening van SURE2050 aan gemeenten en publieke organisaties op het Vlaams regionaal niveau bestaat uit:

 • interactieve opleidingen voor enerzijds beleidsmakers en voor anderzijds personen die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor het verduurzamen van het patrimonium,
 • coaching van het gemeentelijk team,
 • ondersteuning van concrete energiebesparende investeringsprojecten,
 • het ter beschikking stellen van hulpmiddelen waaronder handleidingen en andere management tools. 

SURE2050 is een initiatief van het Vlaams Energiebedrijf, de Vlaamse provincies, Fluvius, het Facilitair bedrijf, Kamp C, DuboLimburg en Factor4. De Europese Unie heeft hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend in het kader van het Europese innovatieprogramma Horizon2020. Tijdens de looptijd van het project wordt er gemikt op minimaal ter waarde van 25 miljoen euro investeringen te lanceren in energie-efficiëntie in bestaande gebouwen.

Met dank aan de gemeente Bornem.

sure2050_logo@4x.png

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
Sluiten