Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 22/01/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk tot 31/01/2021.

Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

12 juni 2020 door Diana Grasso

INDU ZERO huizen.JPG

In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

Veel eenheidsworst

De energietransitie vergt een enorme inspanning van alle betrokken partijen: gemeentes, provincies en woningcorporaties. Het Interreg NSR (North Sea Region) project INDU-ZERO levert een bijdrage aan deze inspanningen. Het project ontwikkelt een ontwerp voor een innovatieve fabriek die in massaproductie betaalbare renovatiepakketten voor bestaande woningen kan produceren. Met de renovatiepakketten kunnen woningen in de landen die aan het project deelnemen (Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden) worden verduurzaamd door er een soort isolerende jas overheen te trekken. De geprefabriceerde renovatiepakketten zullen in Nederland vooral worden ingezet voor naoorlogse wijken die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebouwd zijn. En die bieden ‘weinig variatie en architectonische vrolijkheid’ aldus Lianda Sjerps-Koomen, manager business development bij RC Panels, een van de partners binnen het INDU-ZERO project: “Het is veel eenheidsworst. Bakstenen, bakstenen en nog eens bakstenen.”

Aantrekkelijker en gevarieerder straatbeeld

De renovatiepakketten die straks door de fabrieken worden gemaakt bieden door hun industriële vormgeving veel meer mogelijkheden tot variatie. Sjerps: “Gevels kunnen worden bekleed met steenstrips, sierpleister en combinaties daarvan. De steenstrips kunnen door robots in verschillende patronen en metselveranden worden gelegd.” Dit is een manier om bewoners voor de energietransitie enthousiast te maken. Als een woningcorporatie woningen wil verduurzamen moet namelijk minstens 70% van de bewoners daarmee instemmen. Een fraai gevelontwerp zal dan in de overwegingen zeker een rol spelen. Want wie wil er nou niet dat het huis waarin hij/zij woont er mooier uit komt te zien? Het straatbeeld zal er de komende jaren in ieder geval een stuk aantrekkelijker en gevarieerder uit gaan zien.

Oplossing: de INDU-ZERO-aanpak!

Het Interreg North Sea Region-project INDU-ZERO biedt een oplossing voor al deze uitdagingen. INDU-ZERO ontwikkelt een blauwdruk voor een fabriek die energie renovatiepakketten kan produceren tegen de helft van de huidige kosten en kan de capaciteit verhogen tot 15.000 pakketten per fabriek per jaar. Deze innovatieve fabrieken kunnen direct na het project in de deelnemende landen worden gebouwd, nadat de belangrijkste resultaten behaald zijn (verwacht in 2021). De INDU-ZERO-fabrieken kunnen een belangrijk onderdeel zijn van een mix van oplossing die het mogelijk maken de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.

Over INDU-ZERO

Het INDU-ZERO-project is een samenwerking tussen partners in 6 landen: Nederland, België, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Het partnerschap omvat lokale autoriteiten, onderwijsinstellingen en sectororganisaties. Volg INDU-ZERO en denk mee aan de oplossingen voor de toekomst!

Meer info. Schrijf je in op de INDU-ZERO-nieuwsbrief.

Indu-Zero.jpg

Labels:

 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVPP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
Sluiten