Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

12 juni 2020 door Diana Grasso

INDU ZERO huizen.JPG

In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

Veel eenheidsworst

De energietransitie vergt een enorme inspanning van alle betrokken partijen: gemeentes, provincies en woningcorporaties. Het Interreg NSR (North Sea Region) project INDU-ZERO levert een bijdrage aan deze inspanningen. Het project ontwikkelt een ontwerp voor een innovatieve fabriek die in massaproductie betaalbare renovatiepakketten voor bestaande woningen kan produceren. Met de renovatiepakketten kunnen woningen in de landen die aan het project deelnemen (Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden) worden verduurzaamd door er een soort isolerende jas overheen te trekken. De geprefabriceerde renovatiepakketten zullen in Nederland vooral worden ingezet voor naoorlogse wijken die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebouwd zijn. En die bieden ‘weinig variatie en architectonische vrolijkheid’ aldus Lianda Sjerps-Koomen, manager business development bij RC Panels, een van de partners binnen het INDU-ZERO project: “Het is veel eenheidsworst. Bakstenen, bakstenen en nog eens bakstenen.”

Aantrekkelijker en gevarieerder straatbeeld

De renovatiepakketten die straks door de fabrieken worden gemaakt bieden door hun industriële vormgeving veel meer mogelijkheden tot variatie. Sjerps: “Gevels kunnen worden bekleed met steenstrips, sierpleister en combinaties daarvan. De steenstrips kunnen door robots in verschillende patronen en metselveranden worden gelegd.” Dit is een manier om bewoners voor de energietransitie enthousiast te maken. Als een woningcorporatie woningen wil verduurzamen moet namelijk minstens 70% van de bewoners daarmee instemmen. Een fraai gevelontwerp zal dan in de overwegingen zeker een rol spelen. Want wie wil er nou niet dat het huis waarin hij/zij woont er mooier uit komt te zien? Het straatbeeld zal er de komende jaren in ieder geval een stuk aantrekkelijker en gevarieerder uit gaan zien.

Oplossing: de INDU-ZERO-aanpak!

Het Interreg North Sea Region-project INDU-ZERO biedt een oplossing voor al deze uitdagingen. INDU-ZERO ontwikkelt een blauwdruk voor een fabriek die energie renovatiepakketten kan produceren tegen de helft van de huidige kosten en kan de capaciteit verhogen tot 15.000 pakketten per fabriek per jaar. Deze innovatieve fabrieken kunnen direct na het project in de deelnemende landen worden gebouwd, nadat de belangrijkste resultaten behaald zijn (verwacht in 2021). De INDU-ZERO-fabrieken kunnen een belangrijk onderdeel zijn van een mix van oplossing die het mogelijk maken de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.

Over INDU-ZERO

Het INDU-ZERO-project is een samenwerking tussen partners in 6 landen: Nederland, België, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Het partnerschap omvat lokale autoriteiten, onderwijsinstellingen en sectororganisaties. Volg INDU-ZERO en denk mee aan de oplossingen voor de toekomst!

Meer info. Schrijf je in op de INDU-ZERO-nieuwsbrief.

Indu-Zero.jpg

Labels:

 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
Sluiten