Update: het infoloket op dinsdag zal digitaal doorgaan. Dit betekent dat er op donderdag een fysiek bouwadvies mogelijk is op afspraak op Kamp C. Echter geven we de voorkeur aan digitale bouwadviezen (telefonisch, via mail, Skype…). De bouwadviezen in de gemeenten gaan gewoon door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. * Bereikbaarheid Kamp C: De afrit voor verkeer vanuit Antwerpen en de oprit voor verkeer richting Hasselt aan Herentals-Oost (Olen Centrum) zijn afgesloten tot midden december 2020.

Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

12 juni 2020 door Diana Grasso

INDU ZERO huizen.JPG

In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

Veel eenheidsworst

De energietransitie vergt een enorme inspanning van alle betrokken partijen: gemeentes, provincies en woningcorporaties. Het Interreg NSR (North Sea Region) project INDU-ZERO levert een bijdrage aan deze inspanningen. Het project ontwikkelt een ontwerp voor een innovatieve fabriek die in massaproductie betaalbare renovatiepakketten voor bestaande woningen kan produceren. Met de renovatiepakketten kunnen woningen in de landen die aan het project deelnemen (Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden) worden verduurzaamd door er een soort isolerende jas overheen te trekken. De geprefabriceerde renovatiepakketten zullen in Nederland vooral worden ingezet voor naoorlogse wijken die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebouwd zijn. En die bieden ‘weinig variatie en architectonische vrolijkheid’ aldus Lianda Sjerps-Koomen, manager business development bij RC Panels, een van de partners binnen het INDU-ZERO project: “Het is veel eenheidsworst. Bakstenen, bakstenen en nog eens bakstenen.”

Aantrekkelijker en gevarieerder straatbeeld

De renovatiepakketten die straks door de fabrieken worden gemaakt bieden door hun industriële vormgeving veel meer mogelijkheden tot variatie. Sjerps: “Gevels kunnen worden bekleed met steenstrips, sierpleister en combinaties daarvan. De steenstrips kunnen door robots in verschillende patronen en metselveranden worden gelegd.” Dit is een manier om bewoners voor de energietransitie enthousiast te maken. Als een woningcorporatie woningen wil verduurzamen moet namelijk minstens 70% van de bewoners daarmee instemmen. Een fraai gevelontwerp zal dan in de overwegingen zeker een rol spelen. Want wie wil er nou niet dat het huis waarin hij/zij woont er mooier uit komt te zien? Het straatbeeld zal er de komende jaren in ieder geval een stuk aantrekkelijker en gevarieerder uit gaan zien.

Oplossing: de INDU-ZERO-aanpak!

Het Interreg North Sea Region-project INDU-ZERO biedt een oplossing voor al deze uitdagingen. INDU-ZERO ontwikkelt een blauwdruk voor een fabriek die energie renovatiepakketten kan produceren tegen de helft van de huidige kosten en kan de capaciteit verhogen tot 15.000 pakketten per fabriek per jaar. Deze innovatieve fabrieken kunnen direct na het project in de deelnemende landen worden gebouwd, nadat de belangrijkste resultaten behaald zijn (verwacht in 2021). De INDU-ZERO-fabrieken kunnen een belangrijk onderdeel zijn van een mix van oplossing die het mogelijk maken de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.

Over INDU-ZERO

Het INDU-ZERO-project is een samenwerking tussen partners in 6 landen: Nederland, België, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Het partnerschap omvat lokale autoriteiten, onderwijsinstellingen en sectororganisaties. Volg INDU-ZERO en denk mee aan de oplossingen voor de toekomst!

Meer info. Schrijf je in op de INDU-ZERO-nieuwsbrief.

Indu-Zero.jpg

Labels:

Sluiten