Kamp C is gesloten op 13 en 14 mei door een feestdag.

Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

22 februari 2021 door Diana Grasso

Persfoto Build.Create.Innovate..jpg

Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

“Build. Create. Innovate.” heet het nieuwe traject, dat de creativiteit en innovatiedrang bij bouwbedrijven wil stimuleren. Nieuwe technologieën, materialen en behoeften in de bouwsector roepen immers om innovatie. Spontaan komt die traag op gang omdat nog te weinig ondernemers weten hoe ze deze uitdaging aanpakken.

Door een brug te slaan naar de Antwerpse creatieve sector en een cross-sectoraal ecosysteem te bouwen, wordt vernieuwing gestimuleerd. Bedrijven die deelnemen aan het innovatietraject krijgen de kans om hun innovatiepotentieel, nieuwe ondernemerschapsvormen en businessmodellen te ontdekken en in de praktijk te brengen. Thema’s als efficiëntie, optimalisatie, duurzaamheid, circulariteit, nieuwe materialen en uniek vakmanschap staan centraal.

Ondernemingen uit de zeer diverse bouwsector die nood hebben aan zo’n transformatie en de mogelijkheden van intrapreneurship en nieuwe vormen van ondernemerschap nog niet onderzocht hebben zijn zeer welkom om deel te nemen. Zowel startende ondernemers als groeiers en gevestigde waarden kunnen deelnemen. De focus ligt op de Antwerpse Kempen, maar bij uitbreiding de hele provincie en Vlaanderen.

Creatieve experts zorgen voor een nieuwe kijk

De creatieve expertise in het traject kan bouwondernemingen een positieve boost geven. Ze leren zich te onderscheiden van hun concurrenten en competitiever te worden in een globaliserende context. Ook voor ondernemers uit de creatieve sector is het traject zeer verrijkend; ze ontdekken een nieuwe markt met specifieke behoeftes.

“Met dit traject ondersteunen we ondernemingen uit beide sectoren om nieuwe opportuniteiten te grijpen. Want net in tijden van crisis is het belangrijk om te investeren in vernieuwing en volop in te zetten op een stabiele bedrijfstoekomst. De creatieve sector heeft zich in het verleden al bewezen als een hefboom voor innovatie in andere sectoren. Op dat succes bouwen we nu verder,” stelt Sara Landuydt, Project Manager bij POM Antwerpen.

Sofie Torfs, Projectverantwoordelijke bij Kamp C, vervolgt: “Door kennis, expertise en talent te bundelen creëren we een win-win voor iedereen. Net als op een datingplatform zullen we de meest geschikte kandidaten aan elkaar voorstellen. Welke bouwfirma matcht het best met welk innovatiebureau, welke architect komt met welke digitale media expert tot een virtuele betovering, welk interieurbedrijf maakt een verbluffende nieuwe showroom door met een strategische designer in zee te gaan, … ? Ik ben nu al benieuwd naar de resultaten.”

Eerste trajecten gaan volgende maand van start

Kamp C en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. nodigen ondernemers uit de bouwsector uit om deel te nemen aan dit innovatietraject. De eerste sessies starten in maart en zullen afgerond zijn in juni 2021. De deelnemers krijgen een traject op maat en worden individueel begeleid. Procesfacilitator is de Antwerp Management School.

In het voorjaar van 2022 start een nieuwe reeks. Inschrijven voor één van deze twee trajecten kan door te mailen naar sarah.verbeeck@kampc.be.

Build. Create. Innovate. krijgt financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen en de Vlaamse en de Europese overheid. Daardoor kost het traject slechts 2.400 euro. Dat is een rechtstreeks vergoeding voor de creatieve ondernemer waarmee de bouwfirma samenwerkt.

De firma Ooms Woonrealisaties uit Rijkevorsel nam eerder deel aan een soortgelijk traject en is alvast vol lof. “Het co-creatietraject van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. bracht ons in 2018 in contact met Absintt Innovation Agency, een creatief bureau uit Antwerpen. We wilden benadrukken dat Ooms niet enkel nieuwbouwprojecten realiseert, maar ook renovaties en interieurmaatwerk en dat we de klant in het hele proces ontzorgen. Met Absintt vertaalden we dit naar de naam Ooms Woonrealisaties en een nieuwe merkidentiteit. Het was een verhelderende samenwerking doordat we heel open minded konden brainstormen en elkaar vanuit onze eigen expertises versterken,” getuigt gedelegeerd bestuurder Ben Ooms.  

Project Build. Create. Innovate. krijgt een ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 107.489 euro. Daarnaast ontvangt Kamp C van de provincie Antwerpen hiervoor 23.535 euro cofinanciering. Het project loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2022.

Foto: Persvoorstelling bij Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel / VLNR Luc Broos (POM Antwerpen), Sofie Torfs (Kamp C), Kathleen Helsen (gedeputeerde) en Ben Ooms (Ooms Woonrealisaties) © provincie Antwerpen

logo's partners.jpg

Labels:

 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
Sluiten