Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

21 mei 2021 door Diana Grasso

Christian Troniseck persmoment Huldenberg H4.0E.jpg

In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

Om milieuvriendelijk én betaalbaar wonen in de toekomst veilig te stellen, pionieren een aantal partners, waaronder de provincie Vlaams-Brabant en Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de provincie Antwerpen, met steun vanuit het Europese project ‘Housing 4.0 Energy’, met de bouw van kleine woningen die aan hoge milieu- en prijsvoorwaarden voldoen. De provincie Antwerpen streeft naar een divers, duurzaam, circulair en kwaliteitsvol woonaanbod afgestemd op de veranderende woonbehoeftes. Daarom zetten wij mee onze schouders onder dit project waarbij kleinschalige woningen worden ontwikkeld met een lage ecologische voetafdruk aan een lage kostprijs, met behoud van wooncomfort en doordachte duurzame functionaliteit met een grootse impact op het kleinschalig woonbeleid.

Christian Troniseck DSC_6324-2

Foto: keuken in kleinschalige woningen in Huldenberg i.k.v. project Housing 4.0 Energy

Milieuvriendelijk en toch betaalbaar wonen

Met de bouw van zes kleine woningen in Huldenberg werd de uitdaging aangegaan om koolstofarm, energiezuinig wonen toegankelijker te maken voor iedereen. Dit resulteert in een selectie van productieprocessen, technieken en materialen tegen een lagere kost dan vergelijkbare woningen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Voor de technieken werd gekozen voor betaalbare, innovatieve en duurzame systemen. Bewoners worden vervolgens begeleid in het gebruik ervan. Comfort, gebruiksgemak en energieverbruik worden enkele seizoenen lang bevraagd, gemeten en geëvalueerd in deze pilootwoningen.

Opdat de woningen, met enkele kleine aanpassingen, ook inzetbaar zouden zijn in de sociale huisvesting werd de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) mee betrokken in het traject.

Digitalisering zorgt voor het drukken van de kosten

Ook in Ierland, Nederland en Duitsland worden CO2-arme pilootwoningen ontwikkeld en gebouwd.  Alle ‘Housing 4.0 Energy’-partners gebruiken een digitaal bouwplatform dat toelaat het ontwerp van een woning, de productie van duurzame bouwelementen en de constructie op elkaar af te stemmen en te vereenvoudigen. Voor elke keuze die de ontwerper maakt, zal het platform aangeven wat de gevolgen zijn voor de kosten, de uitstoot van broeikasgassen en het bouwproces.

De digitale aanpak maakt het ook makkelijker succesvolle ontwerpen te verspreiden en verder te ontwikkelen. Housing 4.0 Energy toont sociale huisvestingsmaatschappijen, architecten, aannemers, lokale overheden en zelfbouwers zo de weg naar koolstofarme technieken, materialen en bouwwijzen.

De woningen staan op de voormalige camping Rustenberg in Huldenberg. Ze werden gefinancierd door een private investeerder, met subsidies van de Europese Unie (Interreg Noordwest-Europa) en de provincie Vlaams-Brabant. Ze worden verhuurd via het sociaal verhuurkantoor SPIT aan kandidaat-huurders op de wachtlijst.

Meer info: https://www.kampc.be/innovatie/projecten/housing-4.0-energy

Video: info over het project Housing 4.0 Energy

housing 4 0 energy_interreg_North-West Europe_F_CMYK

Foto's: Op 20 mei werden de zes kleinschalige woningen ingehuldigd in Huldenberg i.k.v. project Housing 4.0 Energy © Christian Troniseck

Labels:

 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
Sluiten