De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

“aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

2 juli 2021 door Diana Grasso

persfoto aha-mobiel.jpg

Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

De “aha!”-Mobiel werd ingehuldigd aan het buurthuis den Alf in Kontich. Deze mobiel werd voor het eerst ingezet in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP. RHEDCOOP staat voor ‘Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COOPeraties’. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties voor een energiezuinigere woning of voor hulp bij hun renovatietraject. Inwoners van Kontich en Mortsel konden er in juni een 'online renovatie audit' invullen voor een renovatieplan of renovatietraject op maat. 

Kamp C

Nezha Attaf, projectverantwoordelijke bij Kamp C, heeft de “aha!”-Mobiel ontworpen. De bedoeling is om inwoners te mobiliseren, activeren en informeren. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties die je woning energiezuiniger maken en het renovatietraject. In oktober krijgen de inwoners de resultaten van de renovatie-audit.”

Om de klimaatdoelstellingen van Europa te halen moeten we allemaal ons steentje bijdragen, ook op het vlak van wonen, bouwen en verbouwen. Als overheid moeten wij proberen om dat voor onze inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken. De “aha!”-Mobiel zorgt voor een erg laagdrempelig contact. Dat wordt zeer gewaardeerd. De EU stelde voor deze ontwikkeling dan ook Europese subsidies ter beschikking.

Energiezuinige woning

De lokale besturen van Kontich en Mortsel hebben het burgemeestersconvenant 2030 ondertekend en maken een nieuw klimaatactieplan op. Eén van de speerpunten om de uitstoot van CO2 door de huishoudens verder te verminderen, is de energetische renovatie van bestaande woningen aanmoedigen.

De lokale besturen zetten volop in op betaalbaar en kwalitatief wonen. Een energiezuinige woning maakt hier integraal deel van uit. Met het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP zetten Kontich en Mortsel hun inwoners op weg naar een energiezuinige woning. Samen met Kamp C (provincie Antwerpen), REScoop Vlaanderen en energiecoöperatie ZuidtrAnt zoeken ze nieuwe manieren om energetische renovaties praktisch en financieel mogelijk te maken voor iedereen. Met het RHEDCOOP-project gaan de projectpartners verder dan adviesverlening en hopen ze mensen ook praktisch te ondersteunen bij het realiseren van hun renovatieprojecten.

Als we de klimaatdoelstellingen willen halen en onze woningen energievriendelijker willen maken, hebben we onze inwoners nodig. Dat kunnen we als lokale besturen niet alleen. In Mortsel hebben we al jaren een succesvol premiestelsel om energiebesparende ingrepen te stimuleren, hebben we een nieuwe bouwcode waar duurzaamheid voorop staat en promoten we groepsaankopen en zetten we energiesnoeiers in bij mensen die het moeilijk hebben. De "aha!"-Mobiel is een extra instrument dat we kunnen inzetten.

Daarnaast geeft Kontich dankzij hun vrijwillige energiemeesters energieadvies op maat en aan huis. De energiemeester is een expert op vlak van energie besparen. Tijdens een huisbezoek gaat hij samen met de bewoner op zoek naar manieren om energie te besparen.

Met de energiemeesters willen we energiebesparing op een informele en laagdrempelige manier mogelijk maken voor iedereen. Ook in het gemeentehuis van Kontich kunnen inwoners terecht voor een advies van het Energiek Loket of het duurzaam bouwadvies van Kamp C.

Energiek loket

Het EnergieK loket is een centraal contact- en informatiepunt waar alle inwoners uit de IGEAN-regio terecht kunnen voor advies en informatie over premies, renoveren en energie besparen. Het EnergieK loket ondersteunt inwoners in hun (ver-)bouwproces ook met praktische acties. Zo organiseert het EnergieK huis regelmatig groepsaankopen en infosessies over renoveren, isoleren, zonnepanelen en nog veel meer. Bovendien kun je bij het EnergieK huis terecht voor een renteloze energie lening.

Openingsuren van het loket vind je op www.igean.be/energiekloket - je kunt het EnergieK loket ook bereiken via energie@igean.be of 03 350 08 08 (elke weekdag tussen 9u en 16u).

De laatste woensdag van de maand is er een fysiek EnergieK loket in Mortsel. Dit is op afspraak vanwege corona. Meer info vind je op de website van IGEAN: milieuenveiligheid.igean.be of via energie@igean.be of 03 350 08 08.

Meer info over het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP: RHEDCOOP: Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COÖPeraties - Grensregio

Foto: Inhuldiging “aha!”-Mobiel. Met Nezha Attaf en Kathleen Helsen van Kamp C, schepen Steve D’Hulster (Mortsel), schepen Karel Van Elshocht (Kontich) en energiemeester Bruno © Kamp C

projectlogo's Rhedcoop aangepast Mortsel

Labels:

 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
Sluiten