Blog 17: Circulaire gebiedsontwikkeling: hoe ziet een circulair bedrijventerrein eruit?

11 december 2019 door Peter-Paul van den Berg

circulair bedrijventerrein kamp c.png

De zevende en laatste pijler van het circulair bouwen betreft de circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het om het afstemmen van gebouwen met hun functies op elkaar op een zodanige manier dat het de circulaire economie bevordert en het aantal transportbewegingen met daaraan gekoppeld het energieverbruik vermindert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk het circulaire bedrijventerrein en de circulaire stad of wijk. In deze blog kijk ik allereerst naar het circulaire bedrijventerrein.

Het bedrijventerrein

Bij circulaire gebiedsontwikkeling gaat het niet meer om een specifiek gebouw, maar om de relatie tussen diverse gebouwen, hun functies en hun locatie. Het gebied staat centraal en de vraag wordt: wat ga jij met dat gebied doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat zo’n gebied met zijn gebouwen en functies de circulaire economie gaat ondersteunen? Daar werd tot voor kort eigenlijk nooit over nagedacht. Neem het gemiddelde bedrijventerrein als voorbeeld. De bedrijven die daar staan, hebben ofwel helemaal niets met elkaar gemeen of ze hebben juist een focus op één enkele toepassing. Denk bij die laatste categorie aan een bedrijventerrein met alleen maar kantoren, een bedrijventerrein met voornamelijk transportbedrijven of een bedrijventerrein met juist veel industrie. De bedrijven op zo’n “monocultuurterrein” hebben bijna allemaal dezelfde functie en dus ook vaak dezelfde invoerstromen en uitvoerstromen. Die lopen parallel aan elkaar en zijn niet op elkaar aangesloten. Dat betekent dat alle invoer van buiten het terrein moet komen en dat alle uitvoer ook weer naar een andere locatie buiten het terrein gaat. Dat levert veel transportbewegingen op en daarmee een hoog energieverbruik.

Invoer- en uitvoerstromen

Wat nu als je bedrijventerreinen gaat ontwikkelen waarbij je juist over die invoer- en uitvoerstomen nadenkt en die leidend maakt bij de vraag welk bedrijf zich daar mag vestigen? Dan nodig je op zo’n terrein alleen maar een bedrijf uit als het een invoerstroom heeft die door een ander bedrijf op dat terrein als uitvoerstroom wordt geproduceerd. Of andersom. Het is een beetje de cradle to cradle-gedachte: het afval van de een is de grondstof voor de ander. Laat ik een praktisch voorbeeld geven. Stel, je hebt op het terrein een leasemaatschappij voor auto’s. Dan zou je dus dealers van nieuwe auto’s kunnen uitnodigen om op dat terrein te komen, want die leveren aan de leasemaatschappij en bieden dus een invoerstroom aan de leasemaatschappij. Daarnaast nodig je een autoverhuurbedrijf en een bedrijf dat handelt in tweedehandsauto’s. Zij nemen de auto’s over die uit het contract zijn gelopen bij de leasemaatschappij – het ‘afval’ van de leasemaatschappij – en verhuren of verkopen die. Op die manier kun je enorm op het aantal transportbewegingen besparen.

Je kunt ook aan andere reststromen denken. Neem als voorbeeld een organisatie die clouddiensten levert en daarvoor een enorme hoeveelheid servers heeft staan die met elkaar veel warmte produceren. Vaak wordt die restwarmte gewoon geloosd, want wat moet je ermee? Nou, je zou die restwarmte kunnen afvoeren naar een kantoor en daarmee dat kantoor verwarmen. Ook dat levert energiebesparing op. En zo kun je een hele reeks voorbeelden bedenken. De crux is dat je op een andere manier naar bedrijven kijkt. Niet wat ze doen staat centraal, zoals gebruikelijk is, maar wat ze nodig hebben als invoerstroom en wat ze als uitvoerstroom produceren.

En Kamp C?

De menigen zijn verdeeld of we hier op Kamp C een dergelijk circulair bedrijventerrein kunnen ontwikkelen. Maar we zien het wel degelijk als één van de zeven pijlers van het circulair bouwen. We zijn vooral benieuwd of het in de praktijk een kans van slagen heeft. Want als jij als projectontwikkelaar een bedrijventerrein gaat realiseren, dan moet het natuurlijk niet alleen de circulaire ambities verwezenlijken, maar ook winstgevend zijn. Dat weten we ook wel. Dus voorlopig zijn we vooral geïnteresseerde toeschouwers op afstand.

Labels:

  • Blog 24: De circulaire economie - de technische cirkel

    In de vorige blog gaf ik een kort overzicht van de circulaire economie dat bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. De natuur is van zichzelf al circulair, dus daar hoef je in principe niet veel aan te doen. Behalve dan dat wij als mens die cirkel hebben verbroken en nu weer moeten gaan herstellen. De technische cirkel is een stuk complexer en bestaat uit een aantal cirkels die van binnen naar buiten lopen. In deze blog illustreer ik de werking van de technische cirkel aan de hand van een voorbeeld.

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
Sluiten