Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

28 augustus 2020 door Peter-Paul van den Berg

foto blog 23.JPG

In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

De term ‘circulaire economie’ is vooral bekend geworden door de Ellen MacArthur Foundation, die tevens het circulaire-economieraamwerk heeft ontwikkeld. De figuur hierboven geeft dat raamwerk weer. 

In het raamwerk zijn twee cirkels afgebeeld. Links staat de biologische cirkel. De natuur is van zichzelf circulair. De cradle to cradle-filosofie noemt dat: ‘afval is grondstof’. Denk daarbij aan de gevallen bladeren in de herfst. Aan de ene kant is het afval van de boom, aan de andere kant is het door het natuurlijke verrottingsproces een grondstof voor een nieuwe generatie boombladeren.

Eenzelfde verhaal geldt voor de ontlasting en urine van dieren en mensen: ook die bevatten belangrijke voedingsstoffen voor de groei van gewassen. En oorspronkelijk werd die ontlasting ook direct teruggegeven aan de natuur. Het probleem is echter dat onze (post)industriële maatschappij de natuurlijke werking van de biologische cirkel heeft verbroken. Voedselresten en plantaardig afval gooien wij veelal bij het restafval, dat vervolgens wordt verbrand. De menselijke ontlasting en urine – het resultaat van de vertering van ons voedsel – wordt via een gesloten rioolsysteem weggespoeld en gaat door de bestaande zuiveringsmethoden volledig verloren als voedingsstof.

De circulaire oplossing is om de gebroken cirkel weer te herstellen. De technieken daarvoor bestaan reeds, maar worden nog maar mondjesmaat toegepast. Door een gescheiden inzameling en aparte verwerking van het gft-afval kan het biologische afval omgezet tot compost voor de landbouw en biogas voor levering aan het gasnet. Waterbedrijf Waternet doet in de nieuwe Amsterdamse wijk Buiksloterham een proef met vacuümtoiletten gekoppeld aan een rioleringssysteem dat uitsluitend het toiletafval afvangt en de ontlasting en urine omzet in biogas en in fosfaat voor gebruik in kunstmest. Als we dit soort technieken straks overal ter wereld gaan toepassen en met name in de grote steden, dan hebben we daarmee de biologische cirkel grotendeels hersteld.

De grote slag

De grote slag die moet worden gemaakt, is om ook de niet-biologische producten en materialen circulair te maken. Dat wordt de technische cirkel genoemd en die staat rechts in het raamwerk afgebeeld. Dat circulair maken van de technische kant gaat niet vanzelf, maar is alleen mogelijk door een ander ontwerp van producten en een goede organisatie van hun levenscyclus. Daarom is de technische cirkel ook een stuk complexer dan de biologische. Het gaat om een reeks van cirkels die van binnen naar buiten lopen en steeds wijder worden, dat wil zeggen: steeds verder af komen te staan van het oorspronkelijke product. Het doel daarbij is om producten en materialen zo lang mogelijk en zo hoogwaardig mogelijk in de cirkel te houden.

Walter Stahel, een van de grondleggers van de circulaire economie vatte de werking technische cirkel mooi samen. Al in 1976 schreef Stahel een rapport voor de Europese Commissie waarin hij de visie beschreef van de economie als een aantal opeenvolgende loops die van binnen naar buiten lopen: ‘Hoe kleiner de loop, hoe winstgevender en efficiënter het gebruik van producten. Met andere woorden: repareer niet wat niet kapot is, ga niet iets opnieuw maken wat gerepareerd kan worden, recycleer niet wat opnieuw gemaakt kan worden.’ Je herkent in deze woorden meteen de technische cirkel. In de volgende blog doorlopen we deze cirkel aan de hand van een voorbeeld, zodat het proces nog duidelijker wordt.

Labels:

  • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

    In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

    Lees meer
  • Blog 22: Deeleconomie - Het roer wordt omgegooid

    Foto: deelauto's uit Duitsland - copyright Self Drive Vehicle Hire

    Onze planeet is uitgeput, vervuild en verarmd. Dat komt vooral door onze verkeerde mindset van eeuwige groei – het moet altijd meer dan de vorige keer – en ons verspillende gedrag van take, make and dispose: we nemen grondstoffen, maken daar spullen van en gooien die na enige tijd weg. Willen we dit niet totaal uit de hand laten lopen, dan moet het roer radicaal om. En dat is gelukkig het proces dat overal gaande is. Dat gaat deels bewust en deels onbewust. Het begint allemaal met een geleidelijke verandering in ons denken.

    Lees meer
  • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

    Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

    Lees meer
  • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

    In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

    Lees meer
  • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Tips om te besparen op je waterverbruik

    Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

    Lees meer
Sluiten