Blog 22: Deeleconomie - Het roer wordt omgegooid

7 augustus 2020 door Peter-Paul van den Berg

autodelen pixabay.jpg

Foto: deelauto's uit Duitsland - copyright Self Drive Vehicle Hire

Onze planeet is uitgeput, vervuild en verarmd. Dat komt vooral door onze verkeerde mindset van eeuwige groei – het moet altijd meer dan de vorige keer – en ons verspillende gedrag van take, make and dispose: we nemen grondstoffen, maken daar spullen van en gooien die na enige tijd weg. Willen we dit niet totaal uit de hand laten lopen, dan moet het roer radicaal om. En dat is gelukkig het proces dat overal gaande is. Dat gaat deels bewust en deels onbewust. Het begint allemaal met een geleidelijke verandering in ons denken.

Van bezit naar gebruik

Het lijkt of mensen en met name de nieuwe generatie het zat zijn om alleen maar materialistisch bezig te zijn. Vroeger haalde je op je achttiende een rijbewijs en zodra je het geld had, kocht je een auto. Die vanzelfsprekendheid is er niet meer bij de millennials, de jongvolwassenen. Maar ook bij de oudere generatie zie ik een overgang van bezit naar gebruik en ervaring. Mensen hoeven niet meer allemaal een hogedrukspuit te bezitten die ze maar een paar uur per jaar gebruiken. Het lenen van en aan de buren van spullen zie je steeds meer opkomen. Het is de opkomst van de deeleconomie, waarin mensen steeds minder moeite hebben om hun bezit met anderen te delen. Je ziet het overal: het delen van gereedschap, het delen van auto’s en zelfs het tijdelijk delen van je huis of kamers in je huis. Een platform als Airbnb is enorm succesvol. Inmiddels bieden miljoenen particulieren hun huis, appartement of kamers aan om er tijdelijk te kunnen verblijven tegen een aardige vergoeding. Je ziet dat zulke platformen aan de ene kant het delen op grote schaal mogelijk maken, maar ook dat die platformen mensen ertoe aanzetten om zelf meer te gaan delen. Ze werken dus versterkend in de omslag van bezit naar gebruik en ervaren. Tegelijkertijd is het enorm bedreigend voor de bestaande sectoren en die reageren furieus. Kijk maar eens hoe de klassieke taxibranche zich verzet tegen een platform als Uber. Maar die strijd gaan ze verliezen: het oude gaat voorbij en het nieuwe komt op.

De deeleconomie is goed voor de duurzaamheid. Als je effectiever gebruikmaakt van bestaande producten en apparaten door het gebruik daarvan met anderen te delen, heb je uiteindelijk veel minder van die producten en apparaten nodig.

Digitale transformatie

Een andere belangrijke ontwikkeling is de digitale transformatie die al twee decennia gaande is, maar steeds grotere vormen aanneemt. Het gaat daarbij om de digitalisering van allerlei producten en diensten. Door streamingdiensten zoals Netflix en Spotify zijn er nagenoeg geen videotheken en cd-winkels meer. Ik heb nog wel cd’s, maar ik speel ze nooit meer af. Spotify is veel makkelijker in het gebruik. Ook deze digitalisering van producten en diensten is goed voor de duurzaamheid. Want als je geen fysieke producten meer hoeft te maken en te transporteren, spaar je grondstoffen, energie en later een hoop afval uit.

250 wegen

De digitalisering en de deeleconomie zijn twee van de 250 wegen die ons moeten brengen naar een duurzame samenleving. Een derde weg is de energietransitie, waarbij we overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie op basis van zon, wind, water en aardwarmte. Ook beginnen we langzamerhand ons voedselgebruik aan te passen. Er komen gelukkig steeds betere alternatieven voor het eten van vlees. Dat is een goede zaak, want de productie van vlees levert misschien nog wel een grotere bijdrage aan de opwarming van de aarde dan de fossiele brandstoffen. Het is een feit dat maar weinig mensen kennen.

Maar de belangrijkste weg naar een duurzame samenleving is toch wel de transitie van onze lineaire ‘wegwerpeconomie’ naar een circulaire economie: een economie waarbij materialen nooit meer worden weggegooid maar steeds opnieuw worden gebruikt. Het is een economie die idealiter zonder nieuwe grondstoffen werkt en geen afval produceert. In de volgende blogs gaan we wat dieper op die circulaire economie in.

Labels:

  • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

    In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

    Lees meer
  • Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

    In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

    Lees meer
  • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

    Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

    Lees meer
  • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

    In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

    Lees meer
  • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Tips om te besparen op je waterverbruik

    Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

    Lees meer
Sluiten