Blog 15: Circulair werken, toelichting van de circulaire pijler

30 oktober 2019 door Peter-Paul van den Berg

circulair werken.jpg

Circulair werken is de zesde pijler van het circulair bouwen. Circulair werken heeft te maken met nieuwe werkwijzen in kantoorgebouwen, maar ook met verdienmodellen rondom exploitatie van kantoorgebouwen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat vreemd dat het werken in een kantooromgeving als onderdeel van het circulair bouwen wordt gezien, dus ik wil in deze en de komende blog graag toelichten waarom ik dat toch als een belangrijke pijler zie.

Nieuwe tijden , nieuwe werkwijzen

We zijn in de twintigste eeuw met zijn allen minder in de fabriek gaan werken en steeds meer op kantoor. Het kantoorgebouw is daardoor in vierkante meters misschien wel het meest voorkomende soort gebouw buiten woonhuizen en appartementencomplexen. De meeste kantoorgebouwen stammen uit de twintigste eeuw en zijn functioneel hopeloos verouderd. Het zijn vooral cellenkantoren waarbij een verdieping bestaat uit een lange gang met aan weerszijden afgesloten kantoorruimtes. Een dergelijke inrichting past absoluut niet meer bij waar in deze nieuwe tijd om wordt gevraagd. We leven in hectische tijden waar grenzen niet meer tellen en de economie zeven dagen per week en 24 uur per dag doorgaat. Deze tijd vraagt om Het Nieuwe Werken, een in Nederland ontwikkelde managementfilosofie die ook naar België is overgewaaid.

Het Nieuwe Werken kijkt op een compleet andere manier naar het werken op kantoor. Je zit daarbij niet langer in een afgesloten kantoor met een eigen vaste werkplek waar je de werkprocedures van je functie uitvoert op een vaste pc, waar je vooral met de medewerkers van je eigen afdeling communiceert en waar je verder goed naar je manager moet luisteren. Nee, met Het Nieuwe Werken zit je in een open en dynamische kantooromgeving zonder vaste werkplek waar je deel uitmaakt van functie-overschrijdende teams en samenwerkt in verschillende projecten met andere mensen buiten je afdeling en zelfs buiten je eigen organisatie. Want dat is waar deze tijd van snelle maatschappelijke en technologische veranderingen om vraagt. Je kunt niet meer in een hokje met oogkleppen op je standaardwerkzaamheden uitvoeren. Daar kom je als organisatie en als medewerker in deze hectische tijd niet meer mee weg. Dat soort routinewerk is of wordt binnenkort overigens allemaal geautomatiseerd. Kunstmatige intelligentie is op dit moment al hard bezig om flink veel klassiek kantoorwerk over te nemen.

Veeleisend

Dit betekent overigens niet dat er geen werk meer voor mensen overblijft. Het soort werk verschuift van ‘routinematig’ naar voortdurend innoveren en experimenteren. Er wordt daarbij veel meer van de mentale en sociale capaciteiten van medewerkers gevraagd. Je moet vandaag de dag snel kunnen schakelen, fouten maken, vallen en weer opstaan, voortdurend leren, successen vieren en telkens dingen doen die je nog niet eerder hebt gedaan. Je moet lef hebben en je nek durven uitsteken. Daarbij werk je nu eens samen met Wout, dan weer met Truus en soms werk je alleen. Je maakt als medewerker zelf steeds de keuze waar je werkt, wanneer je werkt, met wie je werkt en hoe je werkt. Geen dag is hetzelfde en hiërarchie bestaat niet meer. Je bent min of meer je eigen baas: een ondernemer binnen een onderneming. Je bent verantwoordelijk voor je eigen functioneren en je eigen ontwikkeling.

Dit alles vraagt om een compleet ander soort kantoorgebouw. Het aanpassen van de bestaande kantoorgebouwen aan Het Nieuwe Werken is zeer kostbaar en vaak zelfs onmogelijk. Daarom staan er ook zoveel kantoorgebouwen leeg en is er veel behoefte aan nieuwe kantoorgebouwen gebaseerd op de nieuwe werkconcepten en duurzaamheid. De pijler van het circulair werken is de vertaling van Het Nieuwe Werken naar de fysieke werkomgeving. Je gaat daarbij kantoorgebouwen op een compleet andere manier ontwerpen en inrichten, maar ook op een andere manier aanbieden. En daarover ga ik het de volgende keer hebben.

Labels:

 • Blog 14: Circulaire financiering

  Met de circulaire financiering zijn we toe aan de vijfde pijler van het circulair bouwen. Ik zie twee verschillende vormen van circulaire financiering. De eerste vorm is een financiële constructie die producenten moet helpen om de omslag van het klassieke en lineaire verkoopmodel naar het circulaire ‘product als dienst’ model te maken. Ik schreef over het model van product als dienst in de vorige drie blogs (zie hier, hier en hier). Bij de tweede vorm van circulaire financiering gaat om andere manieren van financiering dan de klassieke financiering via banken. In deze blog introduceer ik beide vormen nader.

  Lees meer
 • Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

  Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

  In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

  Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Studente Josefien helpt op Kamp C tijdens de YOUCA-dag

  De enthousiaste studente Josefien kwam ons team versterken tijdens de Youth for Change and Action Day (YOUCA). Haar dagloon wordt aan het goede doel geschonken.

  Lees meer
 • UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

  Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL Research & Expertise) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

  Kamp C  zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op het terrein van Kamp C.

  Lees meer
 • Bespaar op wassen, drogen, strijken en afwassen met deze 13 tips

  De herfst is aangebroken en het energieverbruik in huis stijgt. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel meer … Energie-expert Dirk van Kamp C geeft je 13 praktische tips om te besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen.

  Lees meer
Sluiten